Menorca reforça la protecció de la seva fauna silvestre amb un acord de tres anys entre el GOB i Menorca Preservation

El Centre de Recuperació de Fauna Silvestre de Menorca (CRFSMe), gestionat pel GOB Menorca i el COFIB, rebrà un impuls destacat gràcies a un nou conveni de col·laboració signat entre Menorca Preservation i el GOB. L’acord, amb una durada de tres anys, té com a objectiu reforçar les tasques de rescat, recuperació i reintroducció d’animals salvatges de l’illa, així com millorar la qualitat del servei que presta el centre.
Aquest suport permetrà implementar millores tant a les instal·lacions com en els procediments del centre, situat sota la tutela de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural. El CRFSMe esdevé una peça clau en la conservació de la biodiversitat de Menorca, especialment davant l’augment dels casos d’animals ferits o afectats per l’activitat humana.
L’any 2024, el centre va atendre un total de 1.291 animals, dels quals 1.220 eren espècies silvestres i 71 corresponents a espècies al·lòctones. Entre els casos més significatius destaca l’ingrés de dos exemplars de milà reial (Milvus milvus), una espècie amenaçada segons el Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades, que van patir electrocució en torres elèctriques.
També es varen dur a terme intervencions específiques per protegir el gripau balear (Bufotes balearicus), espècie endèmica de les Balears i altres illes del Mediterrani occidental. Durant la temporada de cria, es van fer actuacions de rescat en tres ambients diferents: piscines d’hotels de Punta Prima abans que s’hi abocàs clor, una bassa creada expressament per afavorir-ne la reproducció on es va eliminar la lentella d’aigua comuna (Lemna minor), i una bassa natural al nord de l’illa on els capgrossos corrien risc de morir abans de completar la metamorfosi per manca d’aigua.
A més de la feina directa amb fauna, el centre aposta fortament per l’educació ambiental. El 2024, fins a nou centres educatius de Menorca van visitar el CRFSMe, on l’alumnat va conèixer de primera mà les espècies ingressades, el funcionament del centre i les principals amenaces que pateix la fauna salvatge menorquina. Aquest component pedagògic vol fomentar la implicació activa de la ciutadania en la protecció del patrimoni natural de l’illa.
Míriam García Vendrell, coordinadora del CRFSMe, destaca que “Menorca alberga un patrimoni natural de gran valor, amb una fauna autòctona única i espècies migratòries que troben a l’illa un refugi clau durant l’estiu i l’hivern. La pressió humana, el canvi climàtic i les espècies invasores en posen en risc la supervivència.”
Per part seva, Rebecca Morris, directora de Menorca Preservation, assenyala que “segons dades de les Nacions Unides, l’activitat humana ha alterat el 75 % del medi terrestre i el 66 % del medi marí. Per això, cal promoure el coneixement sobre la fauna que ens envolta, entendre les amenaces que afronta i avançar cap a una reducció real del nostre impacte.”+
Fotos: GOB Menorca