Ara llegint
Premi per a les nou millors fotografies del cel nocturn de Menorca

Premi per a les nou millors fotografies del cel nocturn de Menorca

Des de la seva certificació com a Reserva i Destinació turística Starlight el 2019, Menorca s’ha abocat a la protecció i divulgació de la bellesa del seu cel nocturn. El compromís per la preservació de la qualitat del medi nocturn ja havia iniciat el 2016 amb l’impuls del Reglament de Protecció del Medi Nocturn de Menorca. L’aprovació final de la norma, el 2021, i les certificacions expedides per la Fundació Starlight han generat tota mena d’iniciatives per a la divulgació de l’astronomia i de l’astroturisme a l’illa. Ara, l’Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular dona a conèixer les nou fotografies premiades d’una més d’aquestes iniciatives, la primera edició del concurs de fotografia nocturna Menorca Starlight.

El certamen va ser convocat el mes de juliol passat en una iniciativa conjunta de l’Agència i del Foto Club del Cercle Artístic de Ciutadella per ampliar la divulgació del cel nocturn a través de la participació de la ciutadania, i com a forma de contribuir a la conscienciació col·lectiva sobre la importància de la preservació i el gaudi del cel nocturn de l’illa. Amb la participació de fotògrafs professionals i aficionats, un total de 102 imatges van ser presentades al concurs en les seves 5 categories.

El conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera del Consell Insular, Josep Juaneda, ha valorat molt positivament el resultat i ha incidit en l’efecte de la iniciativa: “la cultura, a través de la fotografia, promou la transmissió dels valors mediambientals, tan necessaris per construir un nou model de societat”.

El president del Foto Club del Cercle Artístic de Ciutadella, Josep Vidal, per la seva banda, ha volgut agrair la col·laboració amb l’Agència i felicitar els guanyadors destacant que aquestes iniciatives “són una de les nostres senyes d’identitat com a Foto Club: donar a conèixer a través de la fotografia el paisatge de Menorca amb propostes com aquesta o el Concurs Internacional, l’Exposició Social, els tallers, etc. Felicito els guanyadors i animo tot aficionat a la fotografia a continuar participant en activitats com aquesta”.

La directora insular de la Reserva de Biosfera, Irene Estaún, també ha destacat la col·laboració entre l’Agència i el Foto Club del Cercle Artístic, entitat que va proposar inicialment a l’Agència la iniciativa de tirar endavant un concurs de fotografia nocturna “que ha demostrat el gran potencial que té l’astrofotografia a l’illa com a mitjà per divulgar la bellesa del nostre cel estrellat”.

Paisatge, persones i la Menorca talaiòtica

Les nou fotografies premiades recullen la diversitat de paisatges que es poden gaudir a l’illa sota la llum de les estrelles. Destaquen els elements arqueològics de la Menorca talaiòtica, amb imatges de la Naveta des Tudons i de diversos recintes de Taula, o les fotografies realitzades en alguns dels llocs icònics de l’illa com el Pont d’en Gil o el Far de Punta Nati. La composició fotogràfica en què apareixen persones, edificacions tradicionals menorquines o el paisatge marí també han comptat amb àmplia presència.

Les cinc categories del certamen buscaven precisament poder incloure aquesta diversitat d’escenaris on poder observar les estrelles a Menorca: Paisatges, terrestres i marins; Pobles i cel estrellat; Menorca Talaiòtica; Cel profund i Les persones i el cel.

El jurat encarregat de seleccionar les fotografies finalistes i escollir les guanyadores ha estat format per cinc persones: Marga Pons, Joan Antoni Gomila i Josep Taltavull, representants designats pel Foto Club del Cercle Artístic de Ciutadella; i Félix de Pablo i Irene Estaún, de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca.

Una exposició itinerant d’imatges finalistes i guardonats

Després de la publicació de les imatges premiades, les dues entitats impulsores del concurs començaran a preparar a principis del 2022 una exposició itinerant per mostrar les fotografies finalistes i les guardonades i que recorrerà els diferents pobles de Menorca perquè tota la ciutadania pugui gaudir de l’observació de les fantàstiques imatges que han concursat al certamen.

Les persones que han estat guardonades amb el primer i segon premi a cada categoria obtindran uns vals de 300 i 150 € respectivament per gaudir de productes i serveis d’empreses certificades amb la marca Menorca Reserva de Biosfera.

La Menorca Starlight

La Reserva de Biosfera de Menorca compta amb excel·lents qualitats per a l’observació del firmament, un patrimoni que, igual que el seu entorn natural, ha sabut conservar-se al llarg dels anys. Menorca va assumir el 2016 amb l’impuls del Reglament de Protecció del Medi Nocturn el compromís de consolidar la defensa i la qualitat del cel nocturn, reduir la contaminació lumínica, millorar l’eficiència energètica dels enllumenats exteriors i, finalment, acabar complint els estàndards de qualitat per ser mereixedors de les certificacions Starlight.

Les certificacions Starlight han permès dotar de més contingut l’observació de les estrelles, una porta a la divulgació astronòmica vinculada a la història, la cultura, la natura i els valors d’una reserva de biosfera amb molt bona acollida entre els residents de l’illa. La iniciativa suposa també una nova oportunitat per desenvolupar activitats astroturístiques, un model de turisme sostenible i desestacionalitzador acord amb el model pel qual aposten societat i institucions a Menorca. Els darrers anys han permès crear productes astroturístics que integren el cel nocturn a les diferents activitats de turisme sostenible a l’illa: rutes a cavall, travesses en veler, sopars tematitzats, excursions nocturnes o la Menorca talaiòtica inclouen ja l’astronomia i les estrelles com a part de l’experiència. L’Hotel Rural Morvedra Nou, primer hotel Starlight de Menorca, l’empresa Polaris Menorca o el projecte de Binissués, totes iniciatives també certificades amb la marca Menorca Reserva de Biosfera, són alguns dels exponents de l’astroturisme a l’illa.

Les fotografies guanyadores

Categoria de Paisatges, terrestres i marins
1r premi: Ruben Diaz Martinez amb el títol “Calma a les salines”
2n premi: Félix Bagur Casasnoves amb el títol “Bona guaita, bonna!”
Menció d’honor: Carolina Pons Sánchez amb el títol “Tormenta en el faro”

Categoria de Menorca Talaiòtica
1r premi: Pablo Taltavull Bosch amb el títol “Naveta”
2n premi: Manel Almar Benito amb el títol “Venus”
Menció d’honor: Carlos Silvestre Tejero sota el títol “El pasado”

Categoria de Persones i el cel
1r premi: Joan Carlos Moll Torres amb el títol “Menorca infinita”
2n premi: Félix Bagur Casasnoves amb el títol “Somni d’una nit d’estiu”
Menció d’honor: Marc Marco Ripoll amb el títol “La cova i el pont”

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt