Ara llegint
El Consell prepara des d’avui l’extracció del vaixell del segle III de Ses Fontanelles

El Consell prepara des d’avui l’extracció del vaixell del segle III de Ses Fontanelles

El Consell prepara des d'avui l'extracció del vaixell del segle III de Ses Fontanelles

El Consell de Mallorca ha posat avui en marxa l’operatiu per iniciar la darrera fase d’excavacions al derelicte de Ses Fontanelles. Es tracta d’un estudi arqueològic per comprovar l’estat actual de conservació del vaixell que s’extraurà en els pròxims mesos. Durant un mes es durà a terme l’excavació de l’arquitectura naval del vaixell al mateix temps que es fan les prospeccions de l’entorn immediat del derelicte.

D’aquesta manera, comencen els preparatius per extreure aquest derelicte del segle III-IV que es troba a la badia de Palma. Segons explica la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, “es tracta d’una troballa única pel seu estat de conservació i la seva càrrega d’àmfores, que són úniques i aporten molta informació sobre l’època”.

Aquest dimarts el Consell de Mallorca ha començat a instal·lar la infraestructura necessària a la zona i a organitzar tots els implicats, ja que l’operatiu tendrà una durada d’entre tres setmanes i un mes i implica més de 40 persones, entre les quals destaca personal de Ports IB, la Guàrdia Civil, l’Armada i Ajuntament de Palma. El CNSAP també jugarà un paper fonamental en tot aquest operatiu. El projecte també es du a terme juntament amb les universitats de Barcelona, Cadis i Illes Balears que formen part del projecte Arquemallornauta. 

Roca ha assegurat que amb aquest operatiu comencen els preparatius per la futura extracció del derelicte, que està previst que es dugui a terme entre els darrers mesos d’enguany. La vicepresidenta i consellera explica que no es pot donar encara una data concreta, ja que la meteorologia jugarà un paper fonamental en l’operatiu.

Una vegada s’extregui el derelicte, serà traslladat al Castell de Sant Carles, on es construirà un estanc en el qual es conservarà i on es durà a terme la tasca de dessalinització durant 18 mesos. Aquest procés estarà obert al públic perquè la ciutadania pugui visitar el derelicte.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt