Ara llegint
El festival Barnasants programa enguany onze concerts a Palma, Manacor, Porreres i Esporles

El festival Barnasants programa enguany onze concerts a Palma, Manacor, Porreres i Esporles

La 26a edició del festival musical Barnasants arriba el proper mes d’abril a Mallorca i s’estendrà fins el mes de juliol, amb onze concerts, la majoria dels quals estrenes de nous treballs.

Amb l’objectiu de consolidar el seu caràcter confederal i les complicitats establertes amb diferents organismes i agents d’un territori que comparteix llengua i cultura, el festival ha programat un any més concerts a les Illes Balears. A més, en aquesta nova edició, el 85% de la programació del Barnasants està formada per artistes o grups que actuen en llengua catalana.

Manacor ha acollit la presentació de la 26 edició del festival amb la presència del director del Barnasants, Pere Camps; el batle de Manacor, Miquel Oliver; la vicepresidenta i consellera de Cultura del Consell de Mallorca, Bel Busquets; la batlessa de Porreres, Xisca Móra; la batlessa d’Esporles, Maria Ramon; el delegat de Cultura de l’Ajuntament de Manacor, Mateu Marcé; i els artistes Tomeu Penya i Clara Fiol.

Pere Camps ha remarcat que un dels objectius del Barnasants és «normalitzar que hi ha un mercat de 15 milions de persones europees» per a la música i la cultura en català. Camps ha volgut adreçar públicament un prec al nou conseller de cultura, Miquel Company, per demanar-li «que Govern de les Illes Balears i Barnasants puguem signar un conveni de col·laboració que doni estabilitat al projecte i eviti que es torni a produir el que va passar l’any passat», en referència a l’exclusió dels ajuts que l’IEB va fer a l’edició anterior de Barnasants.

En aquest sentit, el batle de Manacor ha apuntat la importància de la col·laboració entre entitats privades i públiques per «descentralitzar» l’oferta cultural i que aquesta arribi a la Part Forana. «El Barnasants explica tot el que som i volem mostrar; els Països Catalans són els nostres referents i les nostres accions», ha afegit Oliver. Per la seva banda, la vicepresidenta i consellera insular de Cultura, Bel Busquets, ha qualificat el festival de cançó d’autor de «projecte de país».

Així doncs el duet Imaràntia seran els encarregats d’inaugurar els concerts que conformen la programació del Barnasants a l’illa el pròxim 9 d’abril al Teatre Mar i Terra de Palma. Maria José Cardona i Miquel Brunet oferiran un espectacle en acústic on presentaran el seu nou –i segon– disc, inspirat a Formentera, amb temes que cerquen arribar al cor de la gent sense perdre l’essència.

Entre les presentacions de nous treballs també hi ha el concert que Joan Isaac i Carme Sansa oferiran el 24 d’abril a l’Auditori del Conservatori de Manacor.

El cantautor i l’actriu barcelonins han elaborat un espectacle de música i poesia que discorre per cançons dels set pecats capitals. Guiem Soldevila també presentarà el seu nou disc Metaphora al Barnasants, concretament al Teatre Mar i Terra el 30 d’abril. És el fruit de nous registres i atmosferes, elaborat al detall i amb una producció diferent de la dels anteriors àlbums.

Meritxell Gené (l’1 de maig al Claustre Manacor), Gemma Humet (el 22 de maig) i Eduard Iniesta (el 12 de juny), els dos últims a l’Auditori de Porreres, arriben amb l’estrena dels seus nous treballs. Gené fa immersió a Sa tanca d’allà dins, un àlbum artesanal que musica els poemes del seu llibre Després dels esbarzers (Pagès, 2020), amb un títol inspirat també en l’illa de Formentera.

Humet presentarà Màtria (Satélite K, 2020), una acurada producció guardonada com a millor disc de cançó de l’any. I Iniesta toca el cel amb el desè àlbum, 4Trajecte animal (Discmedi, 2020), coproduït amb el guitarrista Dani Vega de Mishima.

També forma part de la llista d’espectacles del Barnasants a Mallorca el concert Ovidi 25, que és la recuperació del concert homenatge en record a l’alcoià Ovidi Montllor. L’espectacle arriba de la mà de Borja Penalba, Mireia Vives, David Caño, David Ferrnàndez i Toti Soler, i va inaugurar el festival en la passada edició coincidint amb la celebració dels 25 anys de la seva mort. Aquest espectacle es podrà veure al Claustre de Manacor el 19 de juny.
Finalment tancarà la programació la mallorquina Maria del Mar Bonet i el valencià Borja Penalba, amb la presentació del disc enregistrat en directe en plena pandèmia al Teatre Micalet de València, allà on el duet va actuar per primera vegada ara fa cinquanta anys.

La filosofia del Barnasants confederal sempre ha estat de poder teixir una xarxa d’espais arreu dels territoris de llengua i cultura catalanes, per tal que els artistes del conjunt del domini lingüístic puguin presentar les seves propostes fora del seu territori. Per això, els escenaris de Mallorca s’omplen de veus de fora de Mallorca i, al contrari, les veus de Mallorca ompliran els escenaris de Menorca, Formentera, l’Alguer, Catalunya, Catalunya del nord i el País Valencià. Així, els mallorquins Pau Riba, Maria Jaume, Lluís Cabot, Clara Fiol, Tomeu Penya, Maria del Mar Bonet, Imaràntia, Marcel Pich i el trio Entreveus oferiran concerts arreu dels Països Catalans.

@Foravila_IB
#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt