Ara llegint
El nou tramvia de Palma podrà obtenir finançament dels Fons Next Generation europeus

El nou tramvia de Palma podrà obtenir finançament dels Fons Next Generation europeus

El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència “España Puede”, aprovat ahir per la Comissió Europea, inclou el projecte del tramvia de Palma dins un dels eixos estratègics d’actuació anomenats components. D’aquesta manera el tramvia de Palma podrà obtenir  finançament directe dels Fons Next Generation.

Segons el balanç fet avui pel Govern Balear, es tracta d’una passa important dins l’estratègia del Govern de les Illes Balears de cercar vies de finançament a través dels fons europeus per avançar en aquest projecte clau en el model de mobilitat sostenible i accessible a tothom que s’està desenvolupant. La decisió del Govern de l’Estat d’incloure el tramvia en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència mostra que s’avança pel bon camí.

El projecte de tramvia està inclòs dins el Component 1, “Pla de Xoc de mobilitat sostenible, segura i connectada en entorns urbans i metropolitans”. Aquest component té entre els seus objectius impulsar la descarbonització de la mobilitat urbana, la millora de la qualitat de l’aire i de la qualitat de vida de les ciutats. El projecte del tramvia de Palma respon a aquests criteris pel fet de ser un servei de transport col·lectiu d’alta capacitat, totalment electrificat i que permetrà fer un important salt qualitatiu en la xarxa de transport públic de l’àrea metropolitana de Palma, tot reduint el vehicle privat en l’entorn urbà i, per tant, les emissions contaminants.

El tramvia està inclòs, de manera addicional, en el conjunt de les inversions en rodalies arreu del conjunt de l’Estat perquè té, segons consta en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència,  els mateixos avantatges mediambientals i compleix tots els criteris establerts per la Comissió Europea. Així, s’inclou en les inversions del “Other newly or upgraded built railways-electric/zero emission”, com a un sistema electrificat amb zero emissions.

A partir d’ara es continuarà treballant en la concreció de les característiques tècniques del projecte, i braç a braç amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) per a concretar l’abast del finançament que es podrà obtenir, que dependrà també dels criteris, sobretot calendaris i ritmes d’execució, marcats per Brussel·les.

El projecte del tramvia de Palma es divideix en tres trams:

— Plaça d’Espanya – Son Espases, amb  l’estudi informatiu actualment en exposició pública.

—Plaça d’Espanya – Aeroport, amb l’estudi informatiu aprovat i en redacció el projecte bàsic, el qual ha estat adjudicat recentment.  Aquest és el tram amb la tramitació més avançada.

— Aeroport – Platja de Palma, actualment en situació de redacció de l’estudi informatiu i amb les consultes prèvies a la Comissió Balear de Medi Ambient per elaborar el document d’abast.

El metro fins al Parc Bit

D’altra banda, la Comissió Balear de Medi Ambient ha informat avui favorablement el projecte d’ampliació del metro de la UIB fins al Parc Bit. En el seu dictamen, la comissió introdueix alguna prescripció, com la necessària presentació d’un estudi que justifiqui la ubicació de l’estació final, en el Parc Bit.

A partir d’ara, resten informes d’altres administracions, com ara de Patrimoni del Consell de Mallorca, per poder iniciar la licitació del projecte d’obres.

L’ampliació de la línia del metro de la UIB fins al Parc Bit és un dels projectes d’ampliació de la xarxa ferroviària que inclou el Pla Director de Mobilitat de les Illes Balears.

El Parc Bit genera el desplaçament diari de 3.000 persones, el 86 % de les quals empra el vehicle privat i motoritzat per arribar-hi i un 11% utilitza el bus de l’EMT.
 
Es calcula que la línia podrà connectar el centre de la ciutat amb el Parc Bit en 15 minuts (2 minuts des de la UIB), sense transbord. Aquest avantatge de temps és clau per atreure els usuaris, que s’estima que podrien ser 225.000 més i s’afegirien als 997.000 del metro.
 
L’ampliació suposarà afegir una línia d’1,4 quilòmetres que continua la de la UIB. Tindrà diferents trams: un primer tram sota túnel, un segon tram en trinxera (destapat) i després ja en superfície fins a  arribar al Parc Bit, amb un nou baixador.
 
La inversió final estimada per a l’ampliació d’aquesta línia és de 19,8 milions. Inclou doble via (no prevista inicialment), que permetrà augmentar les freqüències.
  
El traçat transcorre paral·lel al nord de la carretera d’accés al Parc Bit des de la UIB, fins que, al cap d’1 km de recorregut, fa un gir cap al sud per dirigir-se al punt final on es preveu fer l’abaixador, just al costat del pàrquing sud del Parc Bit.

Aquesta ubicació permet resoldre bé l’arribada al Parc Bit i la sortida en superfície, ja que l’orografia dificulta poder accedir a la zona més al nord del Parc en superfície.

Alhora, aquesta ubicació, que fou acordada amb la Fundació Bit, és coherent amb el futur creixement del Parc cap al sud.  L’extensió del parc prevista suposarà que l’abaixador del metro quedarà al punt central de tota la zona urbanitzada. La Conselleria de Mobilitat i Habitatge presentarà l’informe justificatiu de la ubicació que ha demanat la Comissió Balear de Medi Ambient

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt