Ara llegint
La Plataforma contra els Megacreuers advoca per un màxim d’un creuer al dia mentre s’estableixen uns límits

La Plataforma contra els Megacreuers advoca per un màxim d’un creuer al dia mentre s’estableixen uns límits

Organitzacions veïnals, socials i ecologistes de tot l’estat s’han concentrat avui dematí a les immediacions de La Seu de Mallorca per demanar al govern espanyol i administracions autonòmiques i locals que limitin l’entrada de creuers en els ports espanyols per raons de salut pública enfront de la covid-19, d’emergència climàtica i d’impacte social.

A Palma, la Plataforma contra els Megacreuers, conformada per una trentena d’entitats socials, ecologistes i veïnals s’han unit a la concentració unitària, convocada a les escales de la Seu i que també s’ha celebrat a Barcelona, València, Tarragona, la Corunya i Vigo.

“Espanya és el segon país europeu amb més emissions de gasos amb efecte hivernacle procedent dels vaixells i el primer més contaminat per creuers fins que el sector va cessar la seva activitat per la pandèmia el 2020”, recorden des de la plataforma. Recorden que “l’any 2019, 11 milions de creueristes van arribar a bord de 4.236 creuers, concentrant-se especialment en les principals ciutats de la costa Mediterrània i Canàries” i sostenen que “Palma és la segona ciutat d’Europa més contaminada pels megacreuers”.

Davant la recent resolució del Govern central que aixeca el veto als creuers des del 7 de juny, la Plataforma contra els Megacreuers exigeix que “es decreti la moratòria sobre aquest tipus de turisme al Port de Palma”. Els motius són els mateixos que els que els convocants de la concentració ja esgrimien fa dos anys: la necessitat d’estudiar i analitzar els impactes econòmics, socials i ambientals dels creuers sobre la ciutat i les Balears, per tal de posar límits a l’activitat turística dels megacreuers. 

Ara, segons es detalla des de la Plataforma, a aquests motius es sumen els derivats de l’alerta sanitària:  “les organitzacions consideram que el turisme de masses i especialment el de creuers, constitueix un element d’alt risc per a la propagació i els rebrots de la COVID-19. Així mateix demanam al Govern central que actuï sobre el sector amb la mateixa determinació que ha fet arran de la crisi sanitària de la covid-19, per a fer front a la pandèmia de contaminació que sofreix la població directament exposada a les emissions dels megacreuers i a l’emergència climàtica”.

A més de tot això, “consideren l’activitat de creuers incompatible amb la protecció de la salut i el medi ambient, per ser un turisme d’altes emissions contaminants (SOx, NOx i Partícules ultrafines), extractivista en l’ús intensiu de recursos naturals (per exemple l’aigua), que causa enormes impactes sobre les poblacions destinatàries (p.e. turistificació) i els ecosistemes marins (com els danys a cetacis) i litorals”.

La Plataforma denuncia així mateix el que qualifiquen com “operació de maquillatge verd dels creuers i els ports amb falses solucions tecnològiques com el gas natural liquat, el biometà o l’hidrogen verd; que a més de ser inviables, tindrien enormes impactes climàtics, socials i ecològics”.

Per tot això insten les administracions autonòmiques i locals a situar-se al costat de la ciutadania i l’interès comú, en virtut de les seves competències sobre medi ambient, salut i turisme, utilitzant tots els mitjans al seu abast per a oposar-se a les ampliacions portuàries i al turisme de creuers il·limitat a les nostres ciutats. “Una activitat que posa en risc la nostra qualitat de vida i la salut del planeta, que genera enormes desigualtats. Una activitat que és supèrflua en un context de profunda crisi ecosocial i energètica, que només afavoreix als quatre oligopolis que controlen el mercat global que acumulen beneficis astronòmics cada any a costa d’evasió fiscal, la salut, el planeta i l’explotació laboral”, sostenen.

Crida a la ciutadania

Al mateix temps, les organitzacions convocants arreu l’estat fan una crida especial a la ciutadania perquè prenguin consciència dels impactes del turisme de creuers i en general, del turisme de masses, centrat en la hipermovilidad. 

Diuen que “no sols és per constituir un element de risc per a la propagació i els rebrots de la COVID-19, sinó també pels impactes irreversibles sobre la nostra salut i la del territori”. En el seu lloc, proposen un tipus de vacances pròximes, de baix impacte, que afavoreixin l’economia local i siguin respectuoses amb el medi ambient.

En el cas concret de Palma, la Plataforma contra els Megacreuers va sol·licitar ja fa dos anys una moratòria per definir quina és la capacitat de càrrega envers aquesta tipologia turística. “Tot i l’aturada forçada per la Covid-19, les autoritats competents no han promogut la realització dels estudis necessaris per a conèixer l’abast dels efectes nocius d’aquesta activitat sobre la salut pública, el medi ambient, l’economia i la societat”, diuen.

Per això, la Plataforma contra els Megacreuers reitera la necessitat d’aplicació de la moratòria per a la definició d’una regulació de l’activitat creuerista basada en un diagnòstic fidedigne i contrastat sobre els efectes de l’activitat dels creuers.

Mentrestant, reiteren la proposta de limitar l’afluència de megacreuers al port de Palma a un màxim d’un al dia i exigim el compliment rigorós de les mesures sanitàries en relació amb la Covid-19.

Les organitzacions convocants de la concentració són:

Plataforma Zeroport, Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic, Ecologistes en Acció de Catalunya, Plataforma contra els Megacreuers de Palma,  GOB Mallorca, Terraferida, Comissió ciutat-port de València,  Ecologistes en Acció de Valencià, Ecoloxistas en Acción Galiza, Mar de Fábula, Amigas da Terra, Asociación pola Defensa da Ría de Vigo “Cies”, Verdegaia, Ciutat per a qui l’habita, Plataforma per la Qualitat de l’Aire, Observatori DESC, Procés Constituent, Recuperem Marivent, Acció Ecologista Muntanyera, Plataforma Emergència Climàtica Pla de l’Estany, Anticapitalistes Catalunya, Fundació La Plana, Extinction Rebellion Barcelona, Palma XXI, Ateneu Independentista d’Hostafrancs – Espai Basset , Joventut x Clima – Fridays For Future Mallorca, Fridays for Future Barcelona, Associació Catalana d’Enginyeria Sense Fronteres, SODEPAU,  Associació Veïnades Canamunt-Ciutat Antiga, Federació d’Associacions de veïns de Palma, Associació Veïnal Coll Den Rabassa,Prou soroll, Entrepobles, ClimAcció, Fridays For Future València, Associació. Salut i Agroecología, Moviment per l’Aigua Pública i Democràtica, Greenpeace, Greenpeace Valencia, Solidaritat i Comunicació, Alba Sud, Associació veïnal de la Malva-rosa, Plataforma en defensa de la Barceloneta, Barceloneta diu prou, Assemblea 15M Sarrià – St. Gervasi, Aliança per l’Emergència Climàtica de València, La Garrofera, Assemblea Pel Clima Sant Cugat del Vallès, ATTAC-Catalunya, Ateneu Lloseta, Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, Xarxa per la Justícia Climàtica, Intersindical Valenciana, Federació d’Ensenyament de CCOO del País Valencià, Comissió d’Habitatge de la Barceloneta, Área de Pau i Solidaritat de EUIB, Rebel.lió o Extinció Balears, Volem Sencelles, Xarxa Municipalista Mallorca, Tanquem Cofrents, Perifèries, Partido Socialista libre federación Palma, Fem Sant Antoni, Candidatura d’Unitat Popular (CUP), Crida LGBTI, Asociación Cultural Olivereta Patraix (ACOPA), Podem València, Cooperativa de consumo La Seca, Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB), AV La Calatrava, Servei Civil Internacional de Catalunya, Avv Son Rapinya, Espai Feminista de Sants, Ecologistes en Acció de Tarragona, Fem Front al Turisme, Assemblea de Barri de Sants, Novact, AV La Calatrava, AVV Rei En Jaume (Alboraia), Sobrassada de Peix Manacor, Més País, Associació de Veïns i Comerciants Amics del Carme- València, NoToxicMenorca, EntreBarris. València, Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret. València, Lafede.cat – Organitzacions per a la Justícia Global, Federació d’Associacions Veinals de València, Mallorca Sostenible, Associació veïnal el palmar València, Anticapitalistes Illes Balears

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt