Ara llegint
La salmorra procedent de la dessaladora de Palma es convertirà en hidrogen verd i productes químics de neteja

La salmorra procedent de la dessaladora de Palma es convertirà en hidrogen verd i productes químics de neteja

El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha presentat el projecte CiCHLO, un projecte pioner a nivell mundial que permetrà a les Illes Balears disposar de la seva pròpia planta de producció industrial i sostenible de productes químics, a partir de la transformació d’un residu perjudicial per a l’ecosistema marí com és la salmorra de dessalació.

Aquest projecte, alineat amb els objectius dels Fons Europeus i inclòs dins del marc del Pla Estratègic d’Inversions 2030 per part del Govern de les Illes Balears, s’ha dissenyat seguint els criteris de la Llei 14/2019, de 20 de març, de projectes industrials estratègics, a través de la mesa conjunta de treball coordinada per la Direcció General de Política Industrial i la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic, ambdues adscrites a la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica.

L’objectiu d’aquest projecte és obtenir de manera local i sostenible els principals agents actius d’ús quotidià emprats en la desinfecció d’aigües i superfícies. Així, gràcies a aquesta planta, es transformarà un rebuig procedent de la dessaladora de Palma (salmorra) en hipoclorit sòdic, àcid clorhídric, sosa càustica, carbonat sòdic i hidrogen, productes que en l’actualitat importem en la seva totalitat. A més, la planta preveu l’autoproducció energètica a través d’una planta fotovoltaica que, juntament amb la implantació d’un captador de CO2, no sols evitarà consum d’energies fòssils sinó que contribuirà a reduir CO2 atmosfèric.

En la presentació, el vicepresident i el director general de Política Industrial, Antoni Morro, han estat acompanyats per Javier Bonet, responsable d’operacions d’EXOLUM Ventures; Lucas Pastor, CEO de l’empresa Pastoria, i Joan Miquel Matas, gerent del Clúster Químic de les Illes Balears (CLIQIB).

Més de 80 llocs de treball

El vicepresident Yllanes ha explicat durant la presentació que «aquest projecte generarà més de 80 llocs de treball (21 directes i 60 indirectes) i més de 65 en fase d’execució. Fomentarà el desenvolupament del teixit industrial balear, fent una passa més en l’aposta per la diversificació del model productiu de les nostres Illes». Així mateix, el vicepresident ha remarcat que «facilitarà el desplegament de l’hidrogen verd, fent ús del vehicle d’hidrogen a Mallorca i ajudant a la descarbonització del parc mòbil de les Illes, un repte que passa a passa estam aconseguint».

Yllanes, a més, ha destacat els beneficis d’aquesta proposta, la qual «permetrà reduir despeses de transport a les empreses d’aquí, ja que ara no tenen altra opció que rebre aquests productes de l’exterior». «Amb aquest projecte es farà front al cost elevat del transport del clor i dels seus derivats a Balears. Vull recordar que l’alça de preus d’aquest producte va ser provocada pel tancament de gairebé la meitat de les plantes de fabricació de clor de la península ibèrica el 2018, degut a la transposició de la normativa europea per la qual es prohibí la tecnología de mercuri. Per això, amb aquest projecte, el que fem és abaratir la factura de les empreses, a més de reduir les emissions que es puguin derivar del transport».

Per la seva banda, el director general de Política Industrial, Antoni Morro, ha destacat que «és una realitat inqüestionable: estudi rere estudi coincideixen en la imperiosa necessitat de diversificar la nostra economia. Una conclusió convertida ja en evidència cada cop que hem hagut d’afrontar una crisi (immobiliària, turística o sanitària). No obstant, aquesta anhelada diversificació no sorgirà de forma espontània pel simple fet de repetir-ho moltes vegades: calen polítiques actives orientades cap al creixement plausible de la resta de sectors, coherents amb el nostre territori, sostenibles i amb un fort component circular perquè sigui una realitat. En aquest sentit, aquest projecte n’és un clar exemple del model que estam engegant a la nostra comunitat, on el binomi economia-sostenibilitat es donen la mà».

Morro, a més, ha afegit que «aquesta col·laboració publicoprivada permetrà evitar l’abocament de 210.000 m3/any d’aigua salada a l’ecosistema marí; reduir més de 25.000 tones de CO2 procedents del transport marítim; estalviar més de 17,5 milions d’euros derivats de la compensació al transport marítim, garantir el subministrament de productes essencials i crear 21 llocs de treball directes». El director general finalitzà indicant «la diversificació és difícil, però no impossible: sols es tracta de ser proactius, decidits i creatius».

Així mateix, Lucas Pastor, de l’empresa Pastoria, ha indicat que «agraeix el suport al projecte CiCHLO rebut fins avui per part del Govern de les Illes Balears, especialment per part de la Conselleria de Transició Ecològica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, així com d’altres organismes públics com la Conselleria de Fons Europeus, la Conselleria de Medi Ambient, ABAQUA i l’Ajuntament de Palma».

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt