Ara llegint
L’Autoritat Portuària commemora el Dia dels Arxius amb una exposició sobre els orígens del passeig Marítim de Palma

L’Autoritat Portuària commemora el Dia dels Arxius amb una exposició sobre els orígens del passeig Marítim de Palma

L’Autoritat Portuària de Balears (APB) celebra el Dia Internacional dels Arxius amb una exposició que ret homenatge als inicis del passeig Marítim del port de Palma i al paper dels fars en la transformació de la façana marítima de les Illes. Sota el títol “Llampades de la badia: la llum dels arxius”, la mostra treu a la llum documents històrics que reflecteixen la relació entre la ciutat i el seu port, posant en valor la tasca de conservació de l’arxiu de l’APB. L’exposició, que s’inaugura dilluns 9 de juny i es podrà visitar fins divendres 13, estarà oberta al públic a la seu institucional de l’APB. Els dies 9 i 13 l’horari serà de 10 a 18 hores, mentre que la resta de dies es podrà visitar de 10 a 14 hores. L’element central de la mostra és el plànol original de l’any 1944 de l’expedient PO.218 Carretera de enlace del Muelle de Ribera en San Carlos con el Puerto Comercial, document que va donar peu al projecte del passeig Marítim. L’enginyer Gabriel Roca Garcías, artífex del disseny, ideà aquest vial per connectar el moll Vell amb les noves infraestructures portuàries previstes al dic de l’Oest. Aquest projecte fou determinant per a la modernització del port i per a la configuració actual de la seva façana urbana. La mostra dedica també un espai destacat als fars, símbols de navegació i elements clau en la configuració del territori litoral. En aquest sentit, s’exposen referències i documents vinculats a fars emblemàtics com els de Portopí i Alcanada (Mallorca), el far de Ciutadella (Menorca), el del Botafoc (Eivissa) i el de la Mola (Formentera). Altres elements històrics del port de Palma, com l’antic far de la Riba, les desaparegudes instal·lacions de la Quarantena o l’edifici de la seu institucional de l’APB, també formen part del recorregut expositiu. Entre els documents singulars, destaca una reproducció d’una antiga patent de sanitat, testimoni de les mesures de control sanitàries que s’aplicaven als ports. Amb aquesta iniciativa, l’Arxiu de l’APB revalida el seu compromís amb la difusió del patrimoni documental portuari. Des de fa anys, celebra el Dia Internacional dels Arxius amb mostres públiques que permeten conèixer de prop documents originals i objectes històrics vinculats a l’activitat marítima i urbana. L’exposició és una oportunitat per redescobrir el passat port-ciutat a través dels documents que han preservat la memòria d’una transformació decisiva per al desenvolupament de Palma i del conjunt de les Illes Balears.

L’Autoritat Portuària de Balears (APB) celebra el Dia Internacional dels Arxius amb una exposició que ret homenatge als inicis del passeig Marítim del port de Palma i al paper dels fars en la transformació de la façana marítima de les Illes. Sota el títol “Llampades de la badia: la llum dels arxius”, la mostra treu a la llum documents històrics que reflecteixen la relació entre la ciutat i el seu port, posant en valor la tasca de conservació de l’arxiu de l’APB.

L’exposició, que s’inaugura dilluns 9 de juny i es podrà visitar fins divendres 13, estarà oberta al públic a la seu institucional de l’APB. Els dies 9 i 13 l’horari serà de 10 a 18 hores, mentre que la resta de dies es podrà visitar de 10 a 14 hores.

L’element central de la mostra és el plànol original de l’any 1944 de l’expedient PO.218 Carretera de enlace del Muelle de Ribera en San Carlos con el Puerto Comercial, document que va donar peu al projecte del passeig Marítim. L’enginyer Gabriel Roca Garcías, artífex del disseny, ideà aquest vial per connectar el moll Vell amb les noves infraestructures portuàries previstes al dic de l’Oest. Aquest projecte fou determinant per a la modernització del port i per a la configuració actual de la seva façana urbana.

La mostra dedica també un espai destacat als fars, símbols de navegació i elements clau en la configuració del territori litoral. En aquest sentit, s’exposen referències i documents vinculats a fars emblemàtics com els de Portopí i Alcanada (Mallorca), el far de Ciutadella (Menorca), el del Botafoc (Eivissa) i el de la Mola (Formentera).

Altres elements històrics del port de Palma, com l’antic far de la Riba, les desaparegudes instal·lacions de la Quarantena o l’edifici de la seu institucional de l’APB, també formen part del recorregut expositiu. Entre els documents singulars, destaca una reproducció d’una antiga patent de sanitat, testimoni de les mesures de control sanitàries que s’aplicaven als ports.

L’exposició és una oportunitat per redescobrir el passat port-ciutat a través dels documents que han preservat la memòria d’una transformació decisiva per al desenvolupament de Palma i del conjunt de les Illes Balears.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt