Gran acollida de la conferència d’ARCA sobre els patis i les cases senyorials de Palma

Més de dues-centes persones varen omplir l’auditori del Col·legi Oficial d’Advocats per assistir a la conferència “Els patis i les cases senyorials de Palma”, organitzada per ARCA i a càrrec de Jaume Llabrés Mulet, investigador i soci d’honor de l’entitat. L’acte va posar en relleu la importància d’aquest patrimoni civil, no només dins l’àmbit local o nacional, sinó amb una projecció de valor mundial.
Llabrés va oferir una completa exposició dels principals patis i casals de Ciutat, classificats per estils i èpoques, tot combinant el rigor històric amb els seus records personals. Va rememorar la seva infantesa al barri de Sant Joan, quan els patis romania oberts i l’accés per part dels veïns era habitual. Aquest costum, però, ha desaparegut en molts indrets: avui dia molts d’aquests espais es troben tancats o condicionats per nous usos turístics, que en limiten la visita i, en alguns casos, han propiciat reformes que n’han alterat l’autenticitat.
Una de les principals preocupacions de Llabrés és la desfiguració dels patis tradicionals per mitjà d’ambientacions inadequades. La incorporació de mobiliari o decoració aliena al seu context històric en dificulta la interpretació i n’esborra l’essència.
Riquesa artística i patrimonial
Durant la conferència, l’investigador va mostrar una àmplia selecció de fotografies i documents que il·lustren la riquesa artística i patrimonial dels interiors dels casals. Pintures de grans mestres i peces d’art decoratiu que antigament formaven part del patrimoni domèstic de les principals famílies de Palma, avui es troben a museus de renom internacional, en una clara mostra del valor que tenien —i tenen— aquests elements.
Llabrés també va destacar el cas de Can Vivot, una de les poques residències senyorials que conserva el seu contingut original, cuida el seu estat i facilita les visites. Malgrat aquesta tasca exemplar per part dels propietaris, va lamentar que no comptin amb suport institucional per garantir-ne la conservació a llarg termini.
El torn de paraula final va permetre al públic expressar inquietuds i propostes. Entre les més aplaudides, la reclamació que les administracions facin complir l’obligació legal de permetre la visita pública, almenys una vegada al mes, dels béns declarats BIC. També es va suggerir que les grans empreses amb presència a les Illes col·laborin amb el finançament de la restauració patrimonial, i es va criticar la permissivitat institucional davant transformacions agressives del patrimoni, com l’obertura d’espais innecessària, l’eliminació d’elements originals o la compartimentació de sales nobles amb finalitats comercials.
Entre els assistents hi havia destacats experts en història, arquitectura i patrimoni com Maria Barceló, Pere Rabassa, Joana Roca, González de Chávez, Nieves Barber i Eusèbia Rayó, així com representants polítics com Fulgencio Coll i Kika Coll.
ARCA ha agraït públicament l’elevada participació, que considera una mostra clara de la creixent sensibilitat ciutadana envers el patrimoni. L’entitat també ha volgut reconèixer el Col·legi d’Advocats per la cessió de l’espai i la seva acollida.