Ara llegint
Palma XXI reclama a l’Ajuntament de Palma la creació del Parc Agrari

Palma XXI reclama a l’Ajuntament de Palma la creació del Parc Agrari

Palma XXI reclama a l'Ajuntament de Palma la creació del Parc Agrari

L’entitat Palma XXI ha reclamat avui, durant una intervenció al ple de l’Ajuntament de Palma, la “imperant necessitat d’establir el Parc Agrari de Palma de manera immediata, tenint en compte la urgència climàtica i la pressió urbanística sobre els terrenys agrícoles”.

Durant els últims cinc anys, Palma XXI ha estudiat intensivament aquest projecte i subratlla la seva importància per molts motius. Com ha explicat Maria Lluïsa Dubon, membre representant de Palma XXI al ple, “la singularitat dels espais afectats pel parc agrari tenen una gran funció territorial”. A més a més, també ha recalcat la seva importància atès a “la situació crítica que viu l’agricultura, especialment a Mallorca: necessitam sòl per a produir aliments, i que el canvi climàtic fa encara més necessari i urgent la seva imminent implantació”.

Des de Palma XXI han assenyalat que els dos grans espais que componen el Parc Agrari de Palma, tot i presentar característiques diferenciades, tenen en comú que són indrets que estan sotmesos a molta pressió urbanística, tan Sant Jordi com sa Garriga de Dalt. Tot i aquestes pressions que són constatables sobre aquests dos grans espais, presenten encara uns valors i una qualitat paisatgística molt notables. A més, l’entitat ha remarcat que realitzen una funció fonamental per tal de ser dos grans pulmons que envolten les parts més densament poblades de la ciutat i, una volta posat en funcionament el Parc Agrari, han de contribuir de forma significativa en l’adaptació i, fins i tot, mitigació del canvi climàtic a escala local.

D’altra banda, Dubon ha incidit en el fet que s’ha de destacar com a element essencial “la presència dels nombrosos nuclis de població històrics que hi perviuen i que funcionen com a petits pobles al voltant de la ciutat, que d’alguna manera contribueixen a articular-la i a mantenir la identitat i qualitat a aquest entorn i d’aquesta manera millorar el conjunt de la perifèria de la Palma”.

Com a exemple particular de la tasca desenvolupada per l’associació, Dubon ha assenyalat que “hem centrat els nostres esforços a sa Garriga de Dalt i hem treballat cercant la col·laboració dels seus veïns i veïnes, i també en les diverses institucions locals, com per exemple la magnífica labor que desenvolupa la Comunitat de regants de la Síquia d’en Baster”.

Per tot això, Palma XXI ha realçat el patrimoni històric i natural de les zones afectades, i ha recalcat les seves iniciatives com cartografiar i fotografiar elements patrimonials, a més de promoure l’agroecologia i l’agricultura regenerativa a través de la Custòdia del Territori. En relació amb aquest darrer punt, la representant de l’entitat ha afirmat que gràcies a aquest impuls “hi ha una finca que hi treballa des de fa quatre anys i que ha pogut tancar el circuit, arribant a comercialitzar els seus productes en el cor de Ciutat”.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt