Ara llegint
Una exposició s’endinsa en la història de la Capella de Sant Elm del Port de Palma

Una exposició s’endinsa en la història de la Capella de Sant Elm del Port de Palma

Una exposició s'endinsa en la història de la Capella de Sant Elm del Port de Palma

L’Autoritat Portuària de Balears (APB), amb la col·laboració del personal de l’Arxiu, commemorarà el Dia Internacional dels Arxius, el proper diumenge, amb una exposició especial dedicada a la Capella de Sant Elm del Port de Palma. Aquesta mostra té com a objectiu apropar la història d’aquest emblemàtic edifici religiós a la ciutadania, situat actualment al Contramoll-Mollet del port de Palma.

L’exposició es podrà visitar el dijous 6 de juny de 10 h a 19 h i el divendres 7 de juny de 10 h a 14 h. Entre els materials exhibits, destaquen el llibret “Noticias, traslado y restitución al culto de la Iglesia de San Telm” de 1947, el plànol del port de Palma de 1853 i diversos expedients de la Junta d’Obres del Port de Palma relacionats amb la capella. A més, s’inclouran reproduccions dels quadres de barques pintats damunt rajoles, actualment situats a l’edifici religiós.

L’església, en una fotografia antiga.

L’exposició també inclourà un recorregut des de la seu institucional de l’APB fins a la capella de Sant Elm, situat al Contramoll-Mollet, per tal de conèixer el significat de les peces històriques marítimes que es troben a l’aire lliure en aquest tram del port de Palma. Aquesta iniciativa permetrà als visitants descobrir la riquesa del patrimoni marítim del port de Palma i la seva evolució al llarg del temps.

La donació de material bibliogràfic de Juan Pou Muntaner

Un dels punts culminants de la mostra serà la presentació del material bibliogràfic de l’historiador Juan Pou Muntaner, que l’APB va rebre en donació el passat mes d’abril. Pou Muntaner, reconegut per les seves nombroses obres sobre la història marina i de Mallorca del segle XIX, ha estat una figura clau en la preservació de la memòria històrica de les Illes Balears.

La donació, realitzada pel seu nebot José Francisco Roig Palliser, inclou una àmplia varietat de documents com revistes, butlletins, llibres de text, col·leccions, enciclopèdies i memòries de temàtica marítima i portuària. Destaquen les memòries del port de Palma (1965-1997), les de la companyia Trasmediterránea (1918-1935) i les de la Unió Naval de Llevant (1957-1981). Gràcies a aquesta aportació, l’arxiu de l’APB ha enriquit el seu fons amb més d’un miler de documents que permeten construir una fotografia històrica detallada dels ports de les Illes Balears.

Per recrear el despatx de l’historiador, l’equip d’Arxiu ha disposat objectes personals cedits per la família, com la placa commemorativa del premi Ciutat de Palma i diverses fotografies. A més, es podran veure documents originals recopilats per Pou Muntaner, oferint als visitants una visió única de la seva tasca i la seva passió per la història marítima.

Amb aquesta exposició, l’APB no només ret homenatge a la Capella de Sant Elm, sinó que també destaca la importància de preservar i difondre el patrimoni històric i cultural dels nostres ports, mantenint viva la memòria de figures tan rellevants com Juan Pou Muntaner.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt