Ara llegint
Els Policies Tutors de Sineu, Inca, Algaida, Porreres i Sóller, guardonades a Madrid

Els Policies Tutors de Sineu, Inca, Algaida, Porreres i Sóller, guardonades a Madrid

El Govern de les Illes Balears ha estat reconegut amb el premi a l’excel·lència pels tallers preventius per reduir els riscs de la COVID-19 entre l’alumnat de les Illes Balears i la conscienciació sobre el virus per part dels policies tutors, en el marc dels II Premis Nacionals a les Bones Pràctiques de l’Associació Nacional d’Agents Tutors (ANAT), la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i el Pla Nacional sobre Drogues del Ministeri de Sanitat. 

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, ha assistit a recollir el reconeixement atorgat al Govern en un acte celebrat a la seu de la FEMP, a Madrid, acompanyada del director general d’Emergències i Interior, Jaume Barceló, el director de l’Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears, Vicenç Martorell, i del coordinador del Programa de Policia Tutor de les Illes Balears, Rafel Covas.  

Garrido ha defensat que aquest guardó suposa «el reconeixement a la bona feina que fan els policies tutors a les Illes Balears, amb una tasca pedagògica fonamental entre els alumnes de la nostra comunitat autònoma, especialment durant la pandèmia». 

Juntament amb el Govern, l’ANAT, la FEMP i el Pla Nacional Sobre Drogues han premiat cinc ajuntaments de les Illes Balears. En concret, ha lliurat el premi a l’excel·lència a l’Ajuntament de Sineu per «Junts som més segurs», el premi a la perseverança i l’esforç a l’Ajuntament d’Inca pel projecte «Preguntes al policia tutor» i a l’Ajuntament d’Algaida per «A pas segur», i el premi a la innovació a l’Ajuntament de Sóller pel projecte «La Policia Local contesta als més petits de la casa» i a l’Ajuntament de Porreres per la «Comiteca: fomentant la lectura com a mètode i com a meta». 

El Programa de Policia Tutor, capdavanter a l’Estat i impulsat des de les Illes Balears, suposa que un membre de la Policia Local, amb formació específica i especialitzat en la resolució de conflictes privats i en l’entorn escolar, actuï com a col·laborador proper als centres escolars facilitant la resolució d’aquests problemes, incloses les conductes de risc relacionades amb menors. Es tracta d’un policia local dedicat especialment a col·laborar amb el món educatiu i amb els professionals de l’àmbit social, sense perdre la condició d’agent de l’autoritat i tot el que representa.

Entre les seves funcions figura la tasca de vigilar i d’actuar davant les diferents modalitats d’absentisme escolar o de qualsevol conducta o situació que es consideri de risc per als menors d’edat, en col·laboració amb els centres educatius.

En el curs 2020-2021 han participat en el Programa de Policia Tutor de les Illes Balears 175 centres i quasi 59.000 alumnes, amb un total de 5.125 actuacions per fer front a l’absentisme i l’assetjament escolar, actuacions amb menors fora de l’àmbit escolar o en l’àmbit de les noves tecnologies, les quals han incrementat l’ús per mor de la pandèmia.

En concret, el curs 2020-2021 han augmentat les actuacions en matèria d’ús d’Internet en un 39 % respecte del curs 2018-2019, tenint en compte que amb el confinament i les restriccions va augmentar l’ús de les TIC entre els joves. 

També s’ha detectat un augment de l’assetjament escolar en un 19 % entre el curs 2020-2021 i el darrer curs abans de la pandèmia, especialment provocat per l’ús de les TIC. Ha augmentat també l’absentisme en les diferents modalitats en el darrer curs, però especialment augmenten les actuacions a causa de la semipresencialitat als IES per la dificultat de control per part dels agents a la via pública i als exteriors dels centres. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt