Ara llegint
Govern Balear i Generalitat Valenciana reclamen més fons europeus per lluitar contra les espècies invasores a les albuferes

Govern Balear i Generalitat Valenciana reclamen més fons europeus per lluitar contra les espècies invasores a les albuferes

El director general d’Espais Naturals i Biodiversitat del Govern Balear, Llorenç Mas, i la secretària autonòmica d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, Paula Tuzón, han anunciat un Pla de lluita contra espècies invasores a zones humides d’ambdues comunitats autònomes.

El Pla té com a objectiu protegir les dues albuferes més grans de la Mediterrània de les espècies exòtiques, a través del seu control, reducció i eradicació. Per fer-ho, es realitzaran diverses actuacions que giren al voltant de tres eixos principals: les tasques d’adequació del terreny i desbrossat, la gestió ramadera de suport als treballs de camp i la divulgació i conscienciació ciutadana.

Assenyalen que cal tenir en compte que, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN, per les seves sigles en anglès), la segona causa de pèrdua de diversitat en el món són les espècies invasores. Així, la col·laboració entre ambdues comunitats permetrà optimitzar esforços en matèria de prevenció i investigació de nous mètodes de control.

Mas ha qualificat d’«imprescindible», la col·laboració dels dos territoris en aquest àmbit. «Posar en marxa estratègies comunes en la gestió de dues zones humides tan importants com són s’Albufera de Mallorca i l’Albufera de València ens serveix per encarar un dels grans reptes que sorgeix com a conseqüència de l’emergència climàtica que patim: conservar la biodiversitat», ha afegit.

Tuzón ha destacat que les zones humides i els boscos de ribera són una peça clau en els ecosistemes mediterranis, que comparteixen les Illes i la Comunitat Valenciana, on cal redoblar els esforços i augmentar la col·laboració. La secretaria autonòmica de Transició Ecològica ha destacat l’esforç de la Conselleria en la lluita contra les espècies invasores i, de manera especial, les actuacions contra la canya invasora que té una influència directa en la propagació dels incendis en aquests ecosistemes i que consumeixen enormes quantitats d’aigua.

El Pla encaixa dins el component 4 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, on s’hi preveu un eix d’actuació respecte a la ‘Conservació i restauració d’ecosistemes marins i terrestres i la seva biodiversitat’. A ambdues zones humides s’hi troben les mateixes espècies invasores en molts casos, com la canya (Arundo dorax), la cotula (Cotula coronopifolia), la grama americana (Stenotaphrum secundatum), la cua de moix (Pennisetum setaceum), la patata frita (Carpobrotus edulis) o el kalanxoe (Kalanchoe spp.).

L’anunci s’ha fet a la visita al Parc Natural de s’Albufera de Mallorca, on també s’han explicat els detalls d’una campanya d’eradicació de canya que s’iniciarà pròximament. A través del fons del Pla d’Impuls al Medi Ambient (PIMA) Ecosistemes del Ministeri per a la Transició Ecològica i del Repte Demogràfic, es finançaran amb 200.000€ les actuacions previstes per eliminar aquesta espècie invasora de s’Albufera.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt