Ara llegint
Monòlits litogràfics, una nova forma de promoure l’art urbà i la pintura a Muro

Monòlits litogràfics, una nova forma de promoure l’art urbà i la pintura a Muro

L’artista Adolf Gil, ha creat una col·lecció d’art urbà, concretament, sis monòlits litogràfics dins el nucli urbà de Muro, per a promoure el patrimoni artístic de la localitat que es poden calcar fàcilment.

Aquesta proposta pretén combinar, per un costat, el concepte tradicional de “postal”, “làmina”, “fotografia”, tots ells sistemes de consum tradicionals de reproduccions dels monuments per part del públic nadiu i dels turistes, per un altre costat, la reproducció artística dels monuments “pintures”, “dibuixos” i “fotografia artística”. Vol oferir una forma de reproduir gràficament els monuments de Muro que implica directament a l’espectador en l’obtenció de la imatge. 

Per aquest motiu l’Ajuntament de Muro ha fet possible crear una col·lecció d’art urbà amb diferents monolits litogràfics de marbre al nucli urbà del poble, realitzats per l’artista Adolf Gil.

L’usuari potencial dels monolits que es troben estratègicament situats dins un recorregut urbà, haurà de participar en el procés de creació final. De fet, la simple contemplació passiva dels monolits no permet al potencial usuari culminar el procés.

El gravat que presenten les pedres, reproduint vistes generals o detalls dels edificis més representatius de Muro permet, amb la tècnica del FROTTAGE, emportar-nos a casa una imatge del monument, feta per nosaltres mateixos. L’usuari podrà escollir com calcar la imatge, amb més o menys detall, només amb un color o amb policromia, una part o la totalitat, combinar el calc amb dibuix a mà alçada, etc. Les possibilitats de reproducció són quasi tantes com les mans i la imaginació dels usuaris potencials.

El projecte va adreçat a tota la població, ja que la seva ubicació a la via pública permet a qualsevol persona fer-ne ús quan i en la forma que desitgi.

D’una forma més concreta els monolits podran ser difosos en els centres educatius per tal que s’afegeixi l’acte de calcar els monuments en visites i rutes guiades pel poble, activitats complementàries a les assignatures relacionades amb el coneixement del Medi, Socials, Plàstica, activitats extraescolars, tot d’acord amb les preferències o necessitats educatives del professorat o dinamitzadors culturals.

Amb una adequada difusió prèvia, o simplement per la troballa casual dels nostres visitants amb un full de paper i un llapis de cera o carbó, tots ells podran emportar-se a casa una reproducció litogràfica dels monuments.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt