Ara llegint
Sineu s’oposa frontalment a la macrogranja de gallines a Son Venrell

Sineu s’oposa frontalment a la macrogranja de gallines a Son Venrell

Sineu s'oposa frontalment a la macrogranja de gallines a Son Venrell

L’Ajuntament de Sineu ha decidit actuar fermament contra el projecte de macrogranja de gallines ponedores proposat per Avícola Son Perot SA als terrenys de Son Venrell. Després de rebre un informe tècnic d’enginyers agrícoles que avalua les afectacions ambientals i socials, la corporació local ha confirmat la seva intenció de presentar al·legacions formals com a institució, amb l’objectiu de defensar els interessos del municipi i els seus veïns.

L’informe subratlla problemes com la possible contaminació d’aqüífers, la producció d’olors, l’augment del trànsit pesat i els perjudicis directes als veïnats adjacents. Amb aquestes bases tècniques, l’Ajuntament ha preparat un model d’al·legació que els ciutadans poden utilitzar per oposar-se al projecte de forma individual, amb termini fins al 30 d’agost.

Per facilitar la participació ciutadana, el consistori ha organitzat xerrades informatives i sessions per signar al·legacions particulars els dies 26 i 27 d’agost, de 16 a 18 hores, a la sala d’actes de l’Ajuntament. Els veïns que no puguin assistir-hi poden presentar les seves al·legacions presencialment fins al 30 d’agost o fer-ho de manera telemàtica si disposen de signatura digital, segons han informat des de l’Ajuntament.

La reunió veïnal celebrada ahir.

Aquest moviment s’emmarca dins d’un front comú polític i social que va començar amb l’aprovació per unanimitat d’una moció el passat 29 de juliol. La moció, recolzada per PSIB-PSOE, Més i Partit Popular, va expressar el rebuig del poble al projecte, i va instar l’equip de govern a prendre mesures per evitar els impactes negatius que es preveuen per al municipi.

A més de Sineu, els ajuntaments de Maria de la Salut, Llubí i Lloret de Vistalegre també s’han mobilitzat per crear un front comú contra aquesta iniciativa. Avui també ho ha fet APAEMA. Amb l’objectiu de mantenir la pressió, l’Ajuntament de Sineu no descarta donar suport a noves accions ciutadanes si el projecte continua avançant.

El consistori fa una crida a la unitat de la ciutadania en aquesta lluita i recorda que també es pot signar una petició a través de la plataforma Change.org per mostrar el rebuig al projecte. El termini per presentar al·legacions finalitza el 30 d’agost, i el govern local espera una resposta contundent i coordinada per frenar la macrogranja.

APAEMA

L’Associació de Producció Agrària Ecològica de Mallorca (APAEMA) ha manifestat avui la seva frontal oposició al projecte de construcció d’una macrogranja de gallines ponedores a Sineu. Segons l’associació, aquesta explotació, que segons expliquen preveu allotjar fins a 739.400 gallines, suposa un greu perjudici per a les petites i mitjanes explotacions locals i contradiu els esforços per promoure una agricultura sostenible i de qualitat a les Illes Balears.

APAEMA argumenta que aquest projecte, amb les seves dimensions desmesurades, no es pot considerar una explotació agrària, sinó una indústria intensiva que utilitza animals per generar grans quantitats de producte a baix cost, amb un alt consum de recursos naturals escassos com l’aigua, la terra i l’energia. Les preocupacions de l’associació inclouen els greus impactes ambientals que podria provocar, com ara les emissions de gasos d’efecte hivernacle, la contaminació dels aqüífers a causa dels residus generats i el segellament de 70.000 m² de terreny, l’equivalent a set camps de futbol.

Segons revela APAEMA, el projecte preveu la importació de 35.000 tones de pinso, principalment blat de moro i soja transgènica, procedent d’altres països, sense cap benefici per als productors locals de cereals. Això suposaria, a més, unes emissions addicionals de 6.000 tones de CO₂. A més, el consum d’aigua potable anual de la macrogranja seria superior a 60.000 m³, equivalent a una tercera part del consum total del municipi de Sineu, segons denuncia una entitat ecologista.

APAEMA demana a les administracions competents que aturin la tramitació d’aquest projecte i insta a la propietat a reconsiderar-lo, proposant com a alternativa una explotació redimensionada, descentralitzada i ecològica, que es basi en pastures, cereals i llegums conreats localment. L’associació presentarà al·legacions per formalitzar la seva oposició.

Finalment, APAEMA assenyala la contradicció que suposa aquest projecte en un moment en què moltes petites explotacions d’aviram estan considerant abandonar l’activitat a causa de la càrrega burocràtica desmesurada que han de suportar, similar a la d’una macrogranja, però inassumible per a explotacions amb un nombre molt reduït d’animals.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt