Ara llegint
Artur Garcia Fuster en narrativa, Manuel Brugarolas en teatre i Àngel Terrón en poesia, premis Pare Colom 2022

Artur Garcia Fuster en narrativa, Manuel Brugarolas en teatre i Àngel Terrón en poesia, premis Pare Colom 2022

El claustre de Sant Domingo ha estat escenari, un any més, del lliurament dels premis literaris Pare Colom, promoguts per l’Ajuntament d’Inca. Uns guardons que enguany celebren el seu 20è aniversari i any rere any han incrementat la seva fama i s’han posicionat com un referent en la literatura catalana. 

«Aquest any és especial atès que es compleixen 20 edicions dels Premis Pare Colom. Dues dècades de cultura, de llibres, de poesia, de teatre i d’una manera d’entendre i enfortir el llegat de l’estimat Pare Colom, qui fou una persona clau i referent a la nostra ciutat. Per això, vull donar les gràcies a totes les persones que han fet possibles aquests guardons any rere any», assenyala el batle d’Inca, Virgilio Moreno. 

Per la seva part, la regidora de Cultura, Alice Weber, ha destacat durant la seva intervenció que «Des de l’Ajuntament d’Inca seguirem impulsant aquests premis així com fomentat el conreu de la nostra llengua. Amb els Pare Colom, molt reconeguts a nivell nacional, volem reivindicar la cultura com a senya d’identitat de la nostra ciutat». 

Així doncs, el guanyador de narrativa de la 20è edició dels premis literaris Pare Colom ha estat Artur Garcia Fuster pel seu llibre «Partint de Zadar». El premi de Teatre s’ha entregat a Manuel Brugarolas per la seva obra «Els gossos». Finalment, en l’apartat de poesia, ha resultat guardonat Àngel Terrón Homar amb la seva proposta «El jardí de les Mèrleres». 

Les bases de la convocatòria d’aquests premis estableixen un premi de 3.000 euros en la categoria de narrativa i un premi de 1.200 euros en les categories de poesia i teatre. A més a més, les 3 obres premiades són també editades per Lleonard Muntaner Editors i després es presenten a Mallorca i Barcelona. 

Coincidint amb aquesta data tan assenyalada, durant l’acte de lliurament dels premis, s’ha fet també un homenatge a totes les persones que han rebut aquest guardó durant els 20 anys. A més a més, s’ha fet també un reconeixement als membres que any rere any han format el jurat i a l’editorial Lleonard Munard, la qual ha donat suport a aquest certamen des del seu naixement. 

Els Glossadors de Mallorca, Caterina Alorda i el grup Jansky han estat els responsables de posar la nota musical i amenitzar la vetllada. 

PREMIS LITERARIS PARE COLOM 2022

NARRATIVA: Partint de Zadar, d’Artur Garcia Fuster

«Partint de Zadar» narra l’experiència de tres anys com a professor lector de català a la Universitat de Zadar (Croàcia). Però això només n’és el punt de partida. En realitat, és la descoberta d’un racó especialíssim del Mediterrani, ple de bars, cafès i vides creuades. És un llibre que juga amb els gèneres literaris i que, vist en conjunt, acaba conformant un retrat curiós de la Dalmàcia i d’alguns dels seus habitants. 

Artur Garcia Fuster (el Guinardó, 1991), Doctor en filologia, és professor de secundària. Ha publicat l’estudi «Memòria, oralitat i ironia a la narrativa» de Jesús Moncada (2019) i  escriu sobre literatura catalana a la revista digital «La Lectora».

TEATRE: Els gossos, de Manuel Brugarolas

«Els gossos» és una història sobre la migració. En concret, detalla el viatge d’un grup de fugitius de la guerra de Síria, que han arribat a Hongria camí d’Alemanya. Durant el trajecte de fugida, un grup cada vegada més nombrós de gossos els persegueix. Els seus lladrucs i udols no han deixat de sentir-se dia i nit des que van abandonar el país, «perquè ensumen la sang dels nostres records».

Manuel Brugarolas (Barcelona, 1946) és escriptor de nombroses obres, com per exemple «El crit» (novel·la, Columna i Ed. Bronce 1994); «El qui empeny l’amor per la finestra» (relats, Columna i Bronce 1996); Safari (novel·la, Columna 1998); «El Regal del mariner» (relats, Columna 1999); i «L’any del te» (novel·la, Columna 2004), entre moltes altres. Ha obtingut amb l’obra «Les altres troianes» el 10è Premi de Teatre atorgat per l’Ajuntament de Badalona i el Teatre Zorrilla 2017 (Editorial Pont de Petroli). D’altra banda, el passat mes de juny li van atorgar el I Premi de Teatre Àngels Poch d’Òmnium Terrassa per l’obra «El retorn». També se li va atorgar el Premi Mallorca de Creació Literària 2021 per la novel·la  «El Club de l’àngel». De forma paral·lela, Brugarolas col·labora periòdicament amb articles sobre art i literatura a la revista de Cadaqués, Sol Ixent.

POESIA: El jardí de les Mèrleres, d’Àngel Terrón Homar

«El jardí de les Mèrleres» s’inspira en el món encerclat d’un jardí que és real, però també imaginari. En el llibre hi ha una contínua referència del passat viscut vista des del present: els dos nivells parlen entre si. Inclou 34 poemes de diferent llargària i estils, però reflectint el pensament del temps viscut. La visió del científic també hi és present d’una manera molt subtil. La natura és també un personatge de l’obra a partir dels fets petits del jardí que es van comentant, com les mèrleres que a voltes en són les protagonistes.

Àngel Terrón Homar (Palma, 1953) és doctor en Ciències Químiques i Catedràtic de Química Inorgànica a la Universitat de les Illes Balears. Té nombroses publicacions a revistes internacionals en el camp de la Química Inorgànica i també alguns estudis sobre la Història de la Química a les Illes Balears. Va editar la revista de poesia Blanc d’Ou (1977-78). Codirigí la col·lecció de poesia Tafal i la revista cultural universitària Poetry &Sons. Col·laborà com a lector per a la col·lecció Balenguera i ha dirigit amb Jaume Pomar la col·lecció de poesia La Sínia del Tall. El 2015 se li va atorgar el Premi Cadaqués a Quima Jaume per tota la seva obra poètica. El seu llibre «Ternari» meresqué també el Premi Josep Maria López Picó de Vallirana l’any 1986. En total, en poesia ha editat fins ara vuit llibres. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt