Ara llegint
El GOB sospita que l’incendi ha estat provocat i lamenta la destrucció d’una de les àrees més riques de s’Albufera

El GOB sospita que l’incendi ha estat provocat i lamenta la destrucció d’una de les àrees més riques de s’Albufera

El GOB sospita que l'incendi ha estat provocat i lamenta la destrucció d'una de les àrees més riques de s'Albufera

L’Institut Balear de la Natura (IBANAT) ha donat a mitjan capvespre per controlat l’incendi de s’Albufera, després d’haver cremat 50’4 hectàrees de canyet. Cal remarcar que la suma de tots els incendis registrats a les Illes Balears durant l’any 2014 sumaven tan sols 18 hectàrees.

El GOB ha emès un comunicat en el que destaca que la superfície cremada “és de gran valor ambiental”, ja que precisament l’hàbitat de canyet és una de les formacions que més està patint el canvi ambiental a s’Albufera, a causa de la salinització.

Precisament en la zona on s’hi ha produït l’incendi, gràcies a la Síquia dels Polls que porta aigua des de la Font de Son Sant Joan, el nivell de salinització és encara relativament baix en comparació amb altres àrees de s’Albufera i el canyet encara es manté.

Segons el GOB, “a part de la destrucció temporal de la coberta vegetal, moltíssimes espècies animals que es refugien o reprodueixen en aquesta zona en aquests moments de l’any s’hauran vist afectades i hauran perdut els nius o les cries”. El grup ecologista destaca algunes espècies d’aus, com l’hortolà de canyet (Emberiza schoeniclus witherby), amenaçat d’extinció a nivell estatal, o l’arpella (Circus aeruginosus) i la boscarla mostatxuda (Acrocephalus melanopogon), considerats en perill i vulnerable respectivament al Llibre Vermell dels vertebrats amenaçats de les Balears.

La zona pel foc limita amb parcel·les de conreu de Muro, segons adverteixen des del GOB. Suggereixen que, “a l’espera del resultat de la investigació, sembla que el foc s’hauria originat a la zona del Pont de Son Carbonell durant la matinada; una zona perifèrica del parc amb molt d’ús incontrolat i on la vigilància és complicada, i en tot cas insuficient”.

Si es confirma que es tracta d’un incendi provocat o fruit d’una imprudència, com passa sovint a l’entorn de s’Albufera de Mallorca, el GOB insta la Conselleria d’Agricultura “a dedicar tot l’esforç necessari per tal de determinar l’autoria i emprendre les accions legals pertinents”.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt