Ara llegint
Inca acollirà el primer Congrés Euroregional de Museografia Industrial

Inca acollirà el primer Congrés Euroregional de Museografia Industrial

Inca acollirà el primer Congrés Euroregional de Museografia Industrial

El Museu del Calçat i de la Indústria d’Inca acollirà el Congrés Euroregional de Museografia Industrial (CEMUSI), que tendrà lloc els dies 5, 6, 7 i 8 d’octubre i durà per temàtica la museïtzació del Patrimoni Industrial a l’Euroregió Pirineus-Mediterrània.

El Congrés ha estat presentat pel Museu del Calçat, en col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears. L’acte ha estat presidit pel batle d’Inca, Virgilio Moreno, el regidor de Museus, Andreu Caballero; la directora del Museu del Calçat i de la Indústria, Aina Ferrero; i Lourdes Melis, en representació de la UIB.

“És un orgull que Inca aculli una cita tan important per la museografia a escala europea, i en concret per la industrial, sent la nostra una ciutat històricament dedicada a la indústria i el nostre museu, per consegüent, un gran aparador d’això”, declara el batle, Virgilio Moreno.

Per la seva banda, el regidor de Museus, Andreu Caballero, ha explicat que “amb aquest congrés, el museu d’Inca continua assolint fites i rècords. Aquesta bona notícia se suma al rècord de visitants aconseguit enguany, amb més de 5.000 durant el primer semestre de l’any, quelcom que representa un increment de gairebé 400 respecte al mateix període de l’any passat”.

Referent al congrés, estarà obert també a la recepció de comunicacions que s’hauran d’adherir a alguns dels àmbits relacionats. Aquests, per exemple, són: sostenibilitat i medi ambient al Patrimoni Industrial del segle XXI, noves museografies i noves propostes innovadores; patrimoni industrial i turisme; entre d’altres. “El format que món de la museografia a les illes Balears necessita impuls, estudis i coneixements, precisament per potenciar tots els museus, no només els industrials. És per això de la rellevància d’aquest congrés, que va sorgir com una idea innovadora, perquè adopta un format també novedós: no només hi haurà ponents professionals i del sector, sinó que estarà obert a tothom perquè volem que tothom sumi i se’n pugui nodrir”, ha expressat Lourdes Melis Gomila, representant de la UIB”.

La comissió científica serà l’encarregada de vetllar per la qualitat científica de les propostes, valorarà que les idees siguin originals i inèdites i podrà decidir sobre la lectura o edició dels treballs presentats. Es poden consultar els criteris, les bases i tota la informació necessària a la pàgina web del congrés https://cemusi.uib.es/. A més, per a qualsevol consulta es pot contactar amb l’organització a través del correu cemusi@uib.es.

El comitè científic està format per Aina Ferrero, la directora del Museu del Calçat i de la Indústria d’Inca, Jaume Perarnau, del Museu Nacional de la CIència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), Maria Carme Jiménez, de l’Institut Ramon Llull; i Lourdes Melis Gomila, de la UIB. Altres entitats organitzadores són la Generalitat de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner.

El patrimoni industrial és una de les categories patrimonials més presents a la societat actual a causa del seu passat recent, fins i tot quan a vegades el seu ús és encara vigent. Fa dècades que des de l’àmbit científic es treballa per aconseguir el seu reconeixement, protecció i difusió. En aquest sentit, una de les maneres de protecció i recuperació més esteses és la museïtzació d’espais industrials així com la recuperació per a nous usos socials i col·lectius. La celebració d’un congrés dedicat exclusivament a la museïtzació del patrimoni industrial pretén abocar llum i continguts i donar-li un impuls en els territoris que formen la zona de l’Euroregió.

Cal recordar que el Museu del Calçat i de la Indústria va ser premiat al millor museu europeu de l’any d’essència comunitària ‘European Museum of the Year Award Silletto Prize 2022’ i va ser seleccionat com un dels millors projectes del 2022 en gestió del patrimoni en els premis ‘The Best in Heritage’. “Aquesta fita se suma a totes les ja assolides al museu d’Inca, fruit d’una feina diària, intensa i constant per situar-se com a referent no només a les Illes i a escala nacional, sino internacional” ha destacat la directora del Museu del Calçat i de la Indústria, Aina Ferrero.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt