Marratxí posa en marxa un pla per a la gestió de l’arbrat públic

L’Ajuntament de Marratxí ha posat en marxa un pla de gestió de l’arbrat del municipi amb l’objectiu de conèixer quin és seu estat i per identificar les actuacions necessàries per elaborar una estratègia de llarg recorregut de millora de l’arbrat municipal. El pla, que tindrà una vigència de cinc anys i avaluarà més de 4.000 arbres en una primera fase.
El projecte preveu la identificació d’estratègies i directrius de conservació. Quan estigui acabat, s’exposarà a la ciutadania a fi de conscienciar del valor patrimonial d’atrat i com a font de qualitat de vida. També establirà la necessitat de conservar i intervenir sobre l’arbrat només quan sigui necessari.
Aquest pla inclou un catàleg d’arbres singulars, elaborat per Pere Antoni Salom Alzamora i Joan Company Roig, que identifica nou pins únics que mereixen protecció, dues alzines, quatre garrovers, quatre oliveres i diferents conjunts arboris com els pins de l’avinguda de l’Aeroclub, els pins de Sant Marçal o els plataners situats al constat de la carretera d’Inca, entre d’altres.
“Com és sabut, l’arbre aporta múltiples beneficis, i constitueix un element clau com a conformador de paisatge, en la infraestructura verda urbana i contribueix a reduir la temperatura i a disminuir els contaminants atmosfèrics, a més de reduir l’erosió del sol i la pol·lució acústica”, han explicat des de l’Ajuntament. Per aquestes raons, l’Ajuntament es posa al capdavant de l’impuls d’una eina fonamental, que pocs municipis disposen a l’illa, clau per a una estratègia local i determinant com a connector amb altres municipis pròxims.
Aquest pla es realitza en línia amb l’estratègia nacional d’infraestructura verda i de la connectivitat i restauració ecològiques, recentment aprovada pel Ministeri per a la Transició Ecològica, clau per a recuperar els ecosistemes espanyols i connectar-los entre si mateixos.