Ara llegint
Deià convoca un concurs per musicar un poema de Joan Alcover i convertir-lo en l’himne del poble

Deià convoca un concurs per musicar un poema de Joan Alcover i convertir-lo en l’himne del poble

L’Ajuntament de Deià ha convocat un concurs per dotar de música el poema de Joan Alcover “Notes de Deià” i convertir-lo en l’himne oficial del municipi. El consistori reserva 1.000 euros per al guanyador d’una melodia que ha de tenir una durada major d’un minut, però menor de tres minuts i mig, i ha de contribuir a “crear idea de col·lectivitat, d’identitat compartida i d’orgull de pertinença”.

Les bases no estableixen cap limitació pel que fa a ritme o estil de la composició musical, però sí que demana que sigui adequat a la finalitat d’un himne, que estigui en concordança amb la cultura deianenca i, sobretot, que es pugui cantar.

Qualsevol persona major de 16 anys es pot presentar al concurs, que té un caràcter públic i obert. Només s’acceptarà una proposta per participant, però també hi haurà la possibilitat de presentar un himne elaborat per diversos autors.

Les bases indiquen que la proposta d’himne es presenti enregistrada en format digital, malgrat que també s’hi pot adjuntar la partitura, i adverteix que no és necessari que el poema d’Alcover hi consti complet, ni en l’ordre que va ser creat.

El jurat es reunirà el proper mes de gener, després d’haver donat un termini de 30 dies per a la presentació de les propostes, i escollirà l’obra guanyadora d’entre les que s’hagin presentat. Els criteris que es seguiran a l’hora de triar l’himne de Deià seran l’adequació de la partitura a la finalitat d’un himne i la seva originalitat, però també el seu arrelament cultural. A més, es tendrà en compte la capacitat evocativa de la composició musical, i la possibilitat de ser cantada per un cor i una banda, de ser interpretada de forma popular i de ser versionada en diferents estils.

Aquest jurat estarà presidit pel batle de la localitat, Lluís Apesteguia, que estarà assistit per la directora de l’Escola de Música de Deià, Esther Ortiz; el professor de Musicologia del Conservatori de Musica de les Illes Balears i director de la banda de Llucmajor i de la Federacio de Bandes de Mallorca, Joan Toni Ballés; la professora de Cor i de Direcció de Cor del Conservatori de Música de les Illes Balears; i el professor de Musicologia del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears, Amadeu Corbera.

Completaran el jurat un representant del grup municipal Agrupació DEIA i un altre del grup municipal d’El Pi, tot i que el seu veredicte haurà de ser validat pel plenari.

El municipi de Deià compta amb escut des de fa segles, però no amb bandera ni amb himne, i ara té la intenció de completar l’univers simbòlic de representació que preveu la legislació vigent per estar millor representat i identificat col·lectivament.

El poema de Joan Alcover que es convertirà en himne de Deià és el següent:

NOTES DE DEIÀ
I
Baixa la pendent
d’estret horitzó,
mitja carreró
i mitja torrent.
Cada casa sent
pel seu pontarró
passar la remor
de l’aigua corrent.
El saltant eixorda,
la figuera borda
li dóna ombradís.
Clivell de la serra,
dins un solc de terra
tanca un paradís.

II
Les parres ombregen
llenyers i pedrissos,
dones qui feinegen,
nins bellugadissos.
Les figues verdegen
damunt els canyissos;
els galls se passegen
enamoradissos.
El fullam tremola,
la vella s’acosta
al foc de la llar.
La vida s’escola,
el sol va a la posta
i el torrent al mar.

III
Roja clavellina
surt de la foscor
de l’alt finestró
que el parral domina.
Passa la veïna
son escarpidor
per la lluentor
del cap de la nina.
Blanca de bromera
cau la torrentera
amb sa veu de tro.
Escaina la lloca;
un home badoca,
i l’home sóc jo.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt