Ara llegint
El mapa sonor de la Serra ha estat presentat per Tramuntana XXI

El mapa sonor de la Serra ha estat presentat per Tramuntana XXI

Ahir, a un acte a l’Estudi General Lul·lià, l’associació Tramuntana XXI va presentar el Mapa Sonor de la Serra. Es tracta d’un mapa interactiu que proposa una visita sonora virtual a diversos indrets i ecosistemes de la Serra de Tramuntana. En paraules de l’ambientòleg i músic Jaume Reus, consultor que ha elaborat l’eina, el mapa sonor permet “una aproximació a la biodiversitat i els valors naturals de la serra a través del so, utilitzant l’ecologia del paisatge sonor (soundscape ecology) com a marc teòric, metodològic i de divulgació ambiental.” 


Cada localització inclou:

·  Informació general: zona d’enregistrament, estació de l’any, moment del dia.

·  Tipus d’ecosistema: alzinar, pinar, bosc de ribera, espais marjats, litoral.

·  Capes de paisatge sonor que sentirem:

– Biofonia: so provinent dels éssers vius (aus, mamífers, insectes, amfibis, etc.).
– Geofonia: so provinent d’elements geològics i atmosfèrics (orografia, vent, aigua, etc.).

– Antropofonia: so provinent de l’activitat humana (indústria, mitjans de transport, aparells electrònics, etc.).

A més, el mapa interactiu inclou un text descriptiu relacionat amb l’escena o els elements que sentirem, amb les espècies animals que hi podem escoltar, llistades per ordre d’aparició i amb indicacions relatives al volum del cant enregistrat.

Aquest material complementa Les Simfonies de la Tramuntana, una unitat didàctica que, a partir del paisatge sonor, desenvolupa diversos continguts del currículum d’educació primària de les Illes Balears corresponent a les àrees de Ciències naturals i Educació artística. 

Les simfonies de la Tramuntana forma part del projecte d’educació ambiental de Tramuntana XXI “La Serra de Tramuntana: un món per descobrir”, que ha comptat enguany amb el suport de la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt