Ara llegint
Els excursionistes obligats a abandonar la seva activitat al Gorg Blau, demanen la incoació d’un expedient disciplinari contra Agents de Medi Ambient

Els excursionistes obligats a abandonar la seva activitat al Gorg Blau, demanen la incoació d’un expedient disciplinari contra Agents de Medi Ambient

S’ha registrat una petició d’incoació d’expedient disciplinari contra dos Agents de Medi Ambient (AMA) pels fets esdevinguts el passat dia vuit d’agost a les 13 hores a les parets d’escalada del Gorg Blau. Els tres esportistes, segons la seva reclamació, varen ser obligats pels agents a interrompre i abandonar la pràctica esportiva, encara que disposaven de tota la documentació exigible, sota l’amenaça de la interposició d’una acta de sanció. Una informació que Fora Vila publicava ahir en primícia.

En el text presentat es detallen, segons la part denunciant, fins a quatre infraccions molt greus i una greu pretesament comeses per part dels agents implicats en l’incident. Si l’administració així ho apreciés, els agents implicats podrien ser suspesos temporalment de les seves feines o, fins i tot, expulsats del cos d’Agents de Medi Ambient, sempre segons els raonaments de la part actora. Tot depèn, això sí, de la interpretació que en faci la Conselleria de Medi Ambient.

Un dels vehicles dels agents de Medi Ambient. (Foto: Face Book Medi Ambient)

Una petició d’aclariments va ser feta per uns dels esportistes per correu electrònic el dia 9 d’agost. La resposta redactada i remesa per part d’un dels agents actuants, afirma l’autor de l’escrit, ha estat considerada insatisfactòria i ha generat la redacció i presentació de l’esmentada instància. En la resposta oficial es confirmava que “… s’ha determinat que tant vostè com els seus acompanyants, es trobaven dins la propietat de (…), la qual si ha donat permís per practicar l’escalada; per tant compleixen tots els condicionants de l’autorització emesa per la Conselleria” Així ho han manifestat els tres excursionistes a aquest mitjà.

En el document s’estableix que els agents de l’administració, presumptament, haurien comès les següents vulneracions o així ho interpreten els subscriptors de la demanda:

Infraccions Molt Greus

  1. Incompliment del deure de fidelitat a la Constitució i a l’Estatut d’Autonomia en l’exercici de la Funció Pública.
  2. El notori incompliment de les funcions essencials inherents al lloc de feina o funcions encomanades.
  3. Actes que impedeixin l’exercici dels drets fonamentals, de les llibertats públiques i dels drets sindicals.
  4. L’excés arbitrari en l’ús de l’autoritat que causi perjudici al servei o al personal que en depèn.

Infracció Greu

  1. La desconsideració greu amb qualsevol persona amb la qual es relacioni en l’exercici de les seves funcions.
Imatge de la presa del Gorg Blau. (Foto: Xisco Simón)

Les normes que donen suport legal a aquest document serien, fonamentalment, la Llei de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic i la Llei de la Funció Pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

En el preàmbul del text presentat, es destaca que segons el que disposa el Pla d’Ordenació de Recursos Natural, que regula les activitats a la Serra de Tramuntana, “… serà el Pla rector d’ús i gestió (PRUG) el que ha de regular el tema de les autoritzacions dins el Paratge Natural Serra de Tramuntana. I el PRUG no està aprovat. Els signants de la queixa presentada davant la conselleria afirmen: “que els Agents de Medi Ambient no poden exigir ni sancionar a ningú per no tenir l’autorització per a escalar dins el Paratge Natural de la Serra de Tramuntana.

Segueixen indicant, segons la part denunciant, que “… entre les funcions del Cos d’Agents de Medi Ambient no es troba la custòdia de la propietat privada, i no existeix cap procediment administratiu a on s’aprovi que els Agents de Medi Ambient de la Conselleria de Medi Ambient i Territori hagin de controlar els accessos a la propietat privada i fer fora a les persones. A més, asseguren els esportistes: “entre les competències de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, no es troba la custòdia de la propietat privada.”

Es destaca a l’esmentat escrit que presumptament “es va vulnerar el principi de seguretat jurídica perquè varen fer fora a ciutadans del sector d’escalada i varen amenaçar d’aixecar una acta utilitzant uns suposats fets per iniciar un procediment sancionador sense l’existència de regulació normativa sobre la matèria, sense que els fets estiguin tipificats com a infracció administrativa a una norma amb rang legal i fent una interpretació restrictiva de la normativa existent.” Sempre segons els raonaments de les persones que s’han sentit perjudicades.

El Gorg Blau i Puig Major. (Foto: Xisco Simón)

Precedent Editorial Alpina

Aquesta situació recorda la vívida en el mes de maig d’enguany quan la petita editorial Alpina, especialitzada en mapes de muntanya i activitats en la natura, va presentar un document demanant l’inici d’un expedient a dos funcionaris adscrits al grup d’Agents de Medi Ambient (AMA) de la conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern Balear, que podrien haver comès infraccions greus o molts greus com a autors d’accions com l’incompliment del deure de fidelitat a la Constitució i a l’Estatut d’Autonomia, l’emissió d’informes manifestament il·legals que causen perjudici a la ciutadania i la vulneració dels principis d’igualtat, de seguretat jurídica i del dret fonamental a la llibertat d’expressió, drets fonamentals que especialment els funcionaris han de salvaguardar. Una afirmació feta pels mateixos escaladors en qüestió.

La polèmica despertada amb el cas Alpina va obligar al conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir a intervenir per disculpar-se i donar explicacions a Martí Nadal, director de l’editorial Alpina. Per respondre a les peticions es va acordar mantenir reunions entre la Federació Balear de Muntanya i Escalada i els alts comandaments de la conselleria.

No es té notícia de l’evolució de la petició i de les actuacions desenvolupades, si de cas, per part de l’administració.

Embassament del Gorg Blau Nevat. (Foto: Xisco Simón)

Situació mai viscuda

Fonts properes al món de l’escalada esportiva expressen que la situació actual és extraordinàriament difícil. Una ampla part del col·lectiu entén que és perseguit de forma no justificada i que la situació, de la qual és una mostra aquest incident, comença a ser insuportable. En la seva opinió, en els darrers anys s’ha produït una espiral repressiva que els fa molt difícil la pràctica de la seva modalitat.

Cal recordar que la disciplina de l’escalada esportiva s’ha incorporat al programa olímpic. En els recents Jocs de Tokio, l’extremeny Alberto Ginés, ha aconseguit la primera medalla d’or de la història, una de les tres úniques d’aquest metall aconseguida per la delegació espanyola.

Imatge de portada: Facebook Media Ambient.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt