Els mestres s’endinsen en els valors de la Serra de Tramuntana
Un centenar de professors procedents de 17 centres educatius de Mallorca, han compartit les seves experiències i han presentat els projectes que han desenvolupat enguany amb la metodologia «Aprenentatge i servei Serra de Tramuntana», impulsada conjuntament pel Consorci Serra de Tramuntana, ens depenent del Consell de Mallorca, i la Direcció General de Personal Docent i Centres Concertats de la Conselleria d’Educació i Universitats, del Govern de les Illes Balears.
En total, en aquest curs han participat en el programa «ApS» 40 centres educatius, quasi 300 docents inscrits i 2.700 alumnes. Es tracta d’una metodologia activa i participativa que combina processos d’aprenentatge i de servei, on els infants treballen a partir de necessitats reals. El programa és també una oportunitat per descobrir la serra de Tramuntana com un espai ple de recursos i valors històrics, patrimonials, culturals i natural i reforçar el sentiment de pertinença.
L’aula Natura i Patrimoni del jardí botànic del monestir de Lluc va acollir ahir la jornada de cloenda del curs escolar del programa «Aprenentatge i servei Serra de Tramuntana» («ApS»), celebrada amb els centres que hi han participat, per segon i tercer any.
El director insular de Serra de Tramuntana, Antoni Solivellas, va inaugurar la jornada i va agrair als docents l’aposta «per aquesta metodologia educativa que repercuteix en la conservació del paisatge cultural i que permet als infants viure experiències dins la serra de Tramuntana, alhora que genera reflexió sobre la necessitat de conservar-ne els valors i de fer-ne difusió entre les seves famílies i amistats». També va participar en la jornada el cap de servei de Formació Permanent del Professorat, de la Direcció General de Personal Docent i Centres Concertats del Govern de les Illes Balears, Rafel Maura.
A més d’exposar els projectes, els professors varen fer una visita, guiada pel tècnic paisatgista responsable, Milan Alcántara, pel jardí botànic de Lluc i una altra al molí de Lluc, amb el tècnic expert en patrimoni del Consell de Mallorca, Biel Ordinas.
A la jornada hi varen participar els CEIP Llorenç Riber, Mestre Colom, Son Basca, Es Molinar i Verge de Lluc; els col·legis concertats Ramon Llull, Monti-sion i la Puríssima; la cooperativa Es Liceu i els instituts de secundària de Sineu, Manacor, Sant Marçal, Santa Maria, Inca, Emili Darder, Porto Cristo i Port d’Alcúdia.
Des del Consell han explicat que els centres educatius públics i concertats de Mallorca ja poden sol·licitar l’adhesió al programa «ApS» per al proper curs escolar, a través del Centre de Formació de Professorat, i que per primera vegada també estarà obert per a centres d’adults i de formació professional.