Ara llegint
Escorca i Selva volen comprar la finca d’Es Guix amb l’ecotaxa per reforçar el seu lideratge en senderisme

Escorca i Selva volen comprar la finca d’Es Guix amb l’ecotaxa per reforçar el seu lideratge en senderisme

Els ajuntaments d’Escorca i Selva volen fer-se amb la propietat de la finca d’Es Guix. Per això presentaran conjuntament una proposta al Govern Balear perquè l’alienació d’aquest terreny sigui inclosa dins la convocatòria de projectes subvencionables amb l’Impost de Turisme Sostenible i aquest espai passi a ser de caràcter públic, com ja ho són les finques del seu voltant.

El batle d’Escorca, Antoni Solivellas (PP), defensa la idoneïtat de la proposta en tant que Es Guix és una finca que fa molts d’anys que es troba abandonada i en mal estat de conservació, segons apunta. Explica que fa alguns anys s’hi va intentar construir un agroturisme, “però l’empresa va fer fallida i des d’aleshores la construcció que estava iniciada es va començar a degradar i ara mateix és un perill”.

Solivellas ha explicat que la finca, d’una extensió aproximada de 120 hectàrees, es troba la meitat a cada municipi. Arranca a les immediacions de la benzinera del Coll de sa Batalla i es situa baixant cap a Caimari i Selva, a banda i banda de la carretera. La urbanització d’Es Guix no estaria inclosa en aquesta compra, ja que procedeix d’una segregació realitzada fa dècades.

El batle destaca que Es Guix està rodejat de finques públiques (Binifaldó, Son Amer, Menut, la Comuna de Caimari) i travessada per diversos camins que ascendeixen cap a Lluc, com el mateix Camí Vell de Lluc. Denuncia que alguns trams d’aquest camí es troben en greu procés de degradació i que representen un perill evident per als seus usuaris.

Per a Solivellas la incorporació d’aquesta finca a la reserva de finques públiques de la Serra de Tramuntana suposaria facilitar la millora d’un espai que, segons explica, resulta perillós pel seu abandonament. El batle en destaca el perill que s’hi produeixin incendis i també accidents entre els senderistes que la travessen.

El segon intent

La proposta d’adquisició d’Es Guix ja es va emetre l’any 2019, però aleshores el Govern Balear “ens va dir que no era un projecte prou sostenible”, comenta Solivellas. “Després de veure com amb l’Impost de Turisme Sostenible es finança un concert, pensam que aquest projecte sí que tendrà cabuda enguany a la convocatòria d’ajudes”, diu el batle.

Els dos batles implicats en la proposta avancen que el cost d’adquisició de la finca serà d’1.028.000 euros, en tant que aquesta propietat es troba en concurs de creditors.
Solivellas afageix que la capacitat econòmica dels ajuntaments d’Escorca i Selva “no dona per afrontar una compra com aquesta”.

D’altra banda ha explicat que els tècnics s’encarregaran, en el seu moment, d’esbrinar quina és la millor fórmula per adquirir la finca, si bé el batle no descarta una titularitat compartida entre els dos municipis veïnats.

Segons Solivellas, el projecte que presenten al Govern s’ajusta perfectament a les exigències de la convocatòria d’ajudes dels fons de l’Impost de Turisme Sostenible i veu moltes possibilitats que aquesta vegada sí s’accepti la proposta.

Foto: Xisco Simón.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt