Ara llegint
L’aprofitament de la biomassa forestal, un negoci encara per implantar a Mallorca

L’aprofitament de la biomassa forestal, un negoci encara per implantar a Mallorca

L'aprofitament de la biomassa forestal, un negoci encara per implantar a Mallorca

L’Ajuntament d’Aiguafreda, a Osona (Catalunya), és el promotor d’una iniciativa d’utilització de la biomassa forestal en calderes que serveixen per dotar els immobles de calefacció i aigua calenta. El batle de Bunyola, Andreu Bujosa, ha visitat les seves instal·lacions i ha posat aquesta iniciativa com a exemple d’aprofitament dels recursos forestals, de gestió correcta dels boscos i d’aprofitament de la biomassa. Assegura que Mallorca podria intentar replicar aquesta iniciativa.

Bujosa va viatjar a Catalunya en qualitat de batle de Bunyola, però també com a president de la Mancomunitat de la Serra de Tramuntana. Va estar acompanyat per la regidora de Medi Ambient, Magda Palao, i dels organitzadors del viatge, l’associació Tramuntana XXI, així com de tècnics de la Conselleria de Medi Ambient, d’IBANAT i del Consorci Serra de Tramuntana.

A Aiguafreda visitaren una de les calderes instal·lades que funciona amb estella de pi, i també una de les àrees boscoses que es troba en explotació. Segons ha relatat el propi batle, el model que va visitar és exitós i data de l’any 2013. Tot plegat contribueix a un estalvi d’emissions de CO2 a l’atmosfera i també representa un neteja intensiva del bosc que contribueix a un menor risc d’incendis.

Isern ha explicat que el projecte compta amb una sola persona contractada que fa la funció de coordinadora, mentre que la resta de treball es subcontracta segons les necessitats de cada moment. Els pins es trituren i converteixen en estella de diferent mida, que després adquireixen els propietaris de les calderes segons les necessitats de cadascú. Segons Isern, l’estella és diferent al pèl·let, ja que no necessita ser compactat i es redueix el seu procés d’elaboració.

Des de fa dos anys, el col·legi Mestre Colom de Bunyola compta amb una caldera de biomassa, que es va adquirir en el marc d’un projecte promogut des de la Mancomunitat de la Serra de Tramuntana i en el qual el bosc de la Comuna hi té un paper destacat.

El batle de Bunyola pensa que el model d’Aiguafreda es podria aplicar sense massa dificultat a la Serra de Tramuntana i també a altres àrees de les Illes Balears. Emperò el que falten són empreses que es dediquin a aquest negoci i la infraestructura necessària. Correspondrà a les autoritats establir mecanismes per facilitar la implantació de l’ús de la biomassa forestal si finalment s’acorda replicar aquest projecte innovador.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt