Ara llegint
Me de Pollença, Joan Forcades i les Missioneres dels Sagrats Cors rebran les disticions de la Patrona de 2021

Me de Pollença, Joan Forcades i les Missioneres dels Sagrats Cors rebran les disticions de la Patrona de 2021

L’Ajuntament de Pollença ha aprovat, per una àmplia majoria, la concessió de les distincions de la Patrona de 2021 a la marca Me de Pollença, a Joan Forcades i a les Germanes Missioneres dels Sagrats Cors de Pollença. 

Les distincions seran atorgades el capvespre de dia 2 d’agost, dia de la Mare de Déu dels Àngels, durant l’acte institucional que se celebrarà al Claustre del Convent de Sant Domingo a les 20.00 hores. 

Les distincions de la Patrona que concedeix cada any l’Ajuntament de Pollença van destinades a reconèixer persones o entitats que hagin contribuït o contribueixin a enaltir i projectar el nom i el prestigi del municipi, o que les seves accions tinguin repercussions beneficioses en alt grau per als ciutadans i les ciutadanes de Pollença. 

Me de Pollença  

La marca Me de Pollença és un projecte que es va gestar l’any 1999 a partir de la iniciativa d’un grup de ramaders locals disposats a produir d’acord amb els nivells de qualitat que establia el reglament, i que a la vegada complia una important funció de gestió mediambiental en el marc de la Serra de Tramuntana i el seu entorn immediat. 

La Cooperativa Pagesa de Pollença va posar en marxa la comercialització de carn de me amb un èxit notable i una línia sempre ascendent, i oferia un producte de qualitat de forma directa a restaurants, carnisseries i establiments de distribució d’aliments. 

Els ramaders de Pollença han aconseguit, mitjançant creuaments entre mascles francesos i ovelles autòctones, un me de creixement ràpid i d’elevada qualitat, i han aconseguit un augment de producció per cobrir la demanda existent tot establint una traçabilitat molt fiable. 

L’impuls del Centre de Tipificació, amb capacitat per a 1.000 animals, ha facilitat als ramaders incrementar la producció de me, ja que aquells que no poden ser comercialitzats al mercat, queden al centre fins que compleixen els requisits. 
Coincidint amb la proximitat de les festes de Pasqua i l’inici del confinament per març de 2020 optaren per reinventar-se, i posaren en marxa una campanya de servei a domicili per comercialitzar carn de me i de porcella que va satisfer tant els ramaders com els consumidors. 

Dia 1 de juliol de 2021 el Govern de les Illes Balears va declarar l’emergència epizoòtica per serotip 4 de llengua blava a les Balears; els ramaders pollencins han confirmat el seu temor en veure que les ovelles del municipi s’han vists afectades per la malaltia en detectar-se el primer cas, un fet que ha provocat l’inici de la campanya de vacunació del ramat alhora que ha incrementant la preocupació dels pagesos davant la pèrdua de part del seu ramat i, conseqüentment, de la confiança en el producte.

Joan Forcades Pons 

Llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport, va arribar a Pollença el curs 1981-82 com a professor interí al’IES Guillem Cifre de Colonya. Fou el primer llicenciat en Educació Física que va exercir a l’institut del municipi.  

Durant un període de temps va impartir la professió docent fora del nostre poble, però uns anys més tard retornà a l’institut Guillem Cifre de Colonya. El curs 2002-03 es va crear el cicle formatiu de grau mitjà d’Activitats fisicoesportives en el medi natural, del qual Joan Forcades en fou impulsor, mentre que a l’inici del curs 2004-05 es va posar en marxa el cicle de grau superior d’Activitats fisicoesportives, en el desenvolupament del qual ha participat activament. 

Cal destacar que a partir de l’arribada de Joan Forcades Pons a l’institut Guillem Cifre de Colonya, l’educació física va assolir un estatus que no tenia abans i, amb la seva implicació, els alumnes varen començar a rebre una formació acadèmica sobre aquesta matèria.  

Els seus ensenyaments i coneixements han estat fonamentals per a tot un seguit de professionals, els quals, a més dels bons resultats acadèmics, s’han distingit en l’organització i la promoció d’esdeveniments esportius de rellevància dins Pollença. D’entre aquests actes destaquen la Mitja Marató i les Jornades Esportives Escolars, esdeveniments en què s’ha percebut la presència de Joan Forcades.  
Joan Forcades ha estat ponent del Màster d’Alt Rendiment Esportiu de l’INEF de Catalunya, i col·laborador en matèria fisicoesportiva de la UIB dins un àmbit acadèmic innovador i pioner.  

Fora de l’àmbit educatiu ha exercit com a preparador físic d’esportistes d’elit com és el cas dels tennistes professionals Carles Moyà i Rafel Nadal, o el jugador d’esquaix Salvador Miró.  

Durant aquest curs 2020-21 ha duit a terme la seva tasca docent en el cicle formatiu d’Activitats fisicoesportives a l’IES Guillem Cifre de Colonya, arribant a la seva jubilació i retirada com a professional de l’àmbit educatiu. 

Germanes Missioneres dels Sagrats Cors de Pollença

Dia 3 de maig de l’any 1921, amb l’embranzida del rector Alzamora i amb una comunitat formada per sis monges, les Germanes Missioneres dels Sagrats Cors fundaren casa convent a la vila de Pollença, concretament a la casa senyorial d’estil classicista de la família Cifre de Colonya i O’Ryan, i que a principis del segle XX havia comprat el poeta Ramon Pico i Campamar. 

En un moment en què l’església volia recuperar la societat a través de l’educació i a la vegada consolidar el seu poder i la seva influència, la societat i l’església comencen a compenetrar-se arreu de l’Estat, i Pollença no en fou una excepció. Les monges noves, com es coneixen a Pollença, varen dur a terme la seva fundació partint de tres pilars fonamentals: l’educació, la catequesi i l’atenció als malalts. 

Centrades en l’àmbit educatiu van voler ensenyar nins i nines des del parvulari, i crearen l’escola de formació femenina a partir dels 7 anys, ja que els nins canviaven de centre educatiu en aquesta edat. Sempre implicades en l’àmbit sociocultural, educatiu i espiritual, l’atenció cap als infants i les famílies sempre ha estat destacada dins el poble. 

A través de l’ensenyament de les primeres lletres i el catecisme configuraren una societat formada, amb fermes conviccions religioses i a la vegada defensores de la identitat i la tradició crearen grups d’exercicis espirituals, activitats literàries o corals infantils. 

Quan s’analitza l’acció social s’ha de posar de manifest una atenció sistemàtica de l’assistència sanitària al poble, a més de l’aportació de materials necessaris per a la realització de cures i aplicació de medicaments a totes les persones que ho requerien. Han estat, i encara són, un pilar parroquial atès que ajuden en la preparació i desenvolupament de les celebracions religioses ordinàries i en coordinen la vestimenta, els ornaments i tot allò necessari per a les celebracions de caire festiu. 

L’any 1968, moment en què els ermitans varen partir del Puig de Maria, l’ecònom mossèn Miquel Gomila va encomanar a les religioses la tasca de manteniment i conservació del monestir, que es perllongà durant vint anys. 

Quan els centres educatius passaren a ser mixtos, amb la Llei d’Educació de 1970, l’escola que hi havia al carrer de Mallorca gestionada per les Germanes dels Sagrats Cors va mantenir l’ensenyament de parvulari per a nins i nines fins al curs 1995/96, moment en el qual algunes de les monges començaren a exercir la docència a altres centres del municipi. 

La tasca realitzada per dignificar la persona humana, donar educació, acostar el cristianisme i contribuir a la millora sanitària és un element vertebrador de la comunitat de religioses que ha exercit el seu ministeri a indrets com Ruanda, on germanes missioneres pollencines han deixat la seva empremta. 

Dins un context sociocultural de globalització en ple segle XXI, tot i la manca de vocacions religioses han continuat la seva tasca dinamitzadora dins l’àmbit de la fe, les accions de caire solidari, així com el suport en la conservació del patrimoni cultural de tots els pollencins. 

Totes i cada una de les Germanes Missioneres dels Sagrats Cors que durant aquests cent anys han passat una part de la seva vida al poble de Pollença, han marcat el tarannà de la història dels pollencins. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt