Ara llegint
El Govern i la UIB creen un sistema per a la detecció primerenca d’inundacions gràcies al nivell dels torrents

El Govern i la UIB creen un sistema per a la detecció primerenca d’inundacions gràcies al nivell dels torrents

Un sistema primerenc de detecció d’inundacions, gràcies a la transformació i el desenvolupament de la xarxa d’estacions hidromètriques de la Universitat de les Illes Balears, i de la seva base de dades històriques, gestionada pel grup de recerca MEDhyCON, podria permetre evitar catàstrofes que tothom té a Mallorca fixades a la retina.

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, i el rector de la Universitat de les Illes Balears, el doctor Llorenç Huguet, han signat avui un conveni de col·laboració que permetrà la creació d’aquest sistema d’alerta.

“En l’àmbit de les emergències no només ens correspon donar resposta quan una emergència arriba sinó que també ens pertoca poder tenir un sistema d’alerta primerenca que posam en marxa amb aquest conveni, arran de les inundacions del Llevant de Mallorca el 2018”, ha explicat Garrido.

El conveni facilita la integració de la xarxa hidromètrica en la xarxa IoTIB (internet de les coses) del Govern de les Illes Balears i permet que les dades generades per les estacions estiguin disponibles en línia, amb l’objectiu de crear un sistema en línia de mesura de les condicions hidrològiques dels torrents i un simulador per a alertes primerenques de possibles inundacions als torrents de les Illes Balears que pugui ser integrat en els protocols i els sistemes de la Direcció General d’Emergències i Interior.

La UIB compta amb una experiència única i internacionalitzada en l’estudi de la hidrologia superficial i en el desenvolupament d’eines per a la gestió dels recursos hídrics en condicions mediterrànies, mitjançant el treball fet pel grup de recerca en hidrologia i ecogeomorfologia en ambients mediterranis —MEDhyCON (http://medhycon.uib.cat)—, que forma part de l’INAGEA (http://inagea.com).

El grup de recerca ha implementat en diferents fases, des de l’any 2004, una xarxa hidromètrica que disposa actualment de 34 estacions equipades amb sensors digitals i 4 estacions meteorològiques. D’aquesta manera, disposa d’una base de dades hidrològica única i explotada científicament amb publicacions internacionals contrastades. Aquests registres històrics d’hidrologia superficial són de summa importància en la planificació hidrològica, de riscs d’inundació i de sostenibilitat dels ecosistemes lòtics.

La integració en línia d’aquesta infraestructura per mitjà de la xarxa IoTIB del Govern de les Illes Balears permetrà no només reduir costs de manteniment, sinó que obrirà la possibilitat de crear un potent sistema de detecció primerenc d’inundacions en temps real.

Gràcies al conveni es podrà avançar en la modelització d’aquest sistema d’alerta primerenca d’inundacions mitjançant un sistema d’informació geogràfica accessible tant per a la UIB com per a la Direcció General d’Emergències i Interior. Aquesta informació comportarà la creació d’un servei d’alerta i gestió de l’emergència davant els riscs d’inundació. En aquest sentit, es preveu establir un protocol d’alerta hidrològica, en el qual es definirà una xarxa de seguiment d’avingudes i se seleccionaran els punts de control de la xarxa fluviotorrencial de les Illes Balears que es considerin més vulnerables als efectes de previsió i seguiment d’avingudes.

El Govern aportarà a la UIB, mitjançant la FUEIB, la quantitat total de 786.206 euros, durant els quatre anys de vigència del conveni, per a la contractació de personal, l’adaptació de la xarxa a les necessitats de la Direcció General d’Emergències i Interior i la creació del model predictiu d’inundacions.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt