Ara llegint
El sector turístic promou el llançament d’un satèl·lit per mitigar l’impacte del canvi climàtic

El sector turístic promou el llançament d’un satèl·lit per mitigar l’impacte del canvi climàtic

El sector turístic promou el llançament d'un satèl·lit per mitigar l'impacte del canvi climàtic

Open Cosmos, en col·laboració amb el Govern de les Illes Balears, Wireless DNA SL, la Universitat de les Illes Balears i Garden Hotels, ha anunciat avui el desenvolupament del primer satèl·lit dedicat a les Illes Balears. Aquest projecte pioner, que també compta amb el suport de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) i diverses cadenes hoteleres, s’emmarca dins les iniciatives de transició cap a la sostenibilitat i té com a objectiu principal mitigar l’impacte del canvi climàtic en el sector turístic.

La presentació del projecte s’ha dut a terme al Parc Balear d’Innovació Tecnològica (ParcBit) de Palma, on Open Cosmos hi té les seves oficines. Aquest satèlit, que serà fabricat per aquesta empresa, proporcionarà dades d’alta resolució per investigar tecnologies i solucions destinades a mitigar els efectes del canvi climàtic en el turisme. Entre els seus objectius principals, destaca la gestió del territori i les infraestructures crítiques, la resposta a emergències i la millora de la competitivitat del sector turístic.

El projecte compta amb la participació d’una àmplia xarxa d’entitats públiques, privades i acadèmiques. La FEHM, juntament amb cadenes hoteleres com Barceló Hotel Group, Iberostar Group, Hyatt Inclusive Collection Europe, BQ Hotels, Grupotel Hotels & Resorts, Protur Hotels i Universal Beach Hotels, reforça el compromís del sector hoteler amb aquesta iniciativa sostenible.

Beneficis i impacte ambiental

Les dades generades pel satèlit seran essencials per millorar la presa de decisions estratègiques en aspectes com el canvi climàtic, la sostenibilitat turística i la gestió del territori. Així mateix, el projecte preté donar suport a la transició del sector turístic cap a un model més sostenible i eficient. Aquesta informació també contribuirà a la resiliència de les Illes Balears davant desafiaments mediambientals, posicionant-les com a líders internacionals en innovació i sostenibilitat.

El conseller delegat d’Open Cosmos, Rafel Jordà, ha destacat la importància del projecte: «Aquest satèlit no només col·loca les Illes Balears en el mapa internacional del sector espacial, sinó que també reforça el compromís amb la sostenibilitat i la innovació que defineix aquesta comunitat.»

La presentació del projecte.

Un aspecte clau del projecte és la participació de la comunitat local. Els infants de les escoles de les Illes Balears seran els encarregats de triar el nom del satèlit, un gest que subratlla la connexió d’aquesta iniciativa amb la identitat i el futur de la regió. La presidenta del Govern de les Illes Balears, Margalida Prohens, ha declarat que «aquest satèlit és molt més que un avenç tecnològic; és un compromís amb el futur de les nostres illes.»

El rector de la Universitat de les Illes Balears, Jaume Carot, ha remarcat el paper de la investigació acadèmica en aquest projecte: «Aquest és un exemple clar de com la ciència pot contribuir a la societat, millorant la sostenibilitat i reforçant la competitivitat del sector turístic.»

La data de llançament del satèl·lit està prevista per a l’últim trimestre de 2025. Aquesta fita suposarà un avenç significatiu en l’ús de la tecnologia espacial per afrontar els efectes del canvi climàtic, alhora que posicionarà les Illes Balears com a referent global en sostenibilitat i innovació tecnològica.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt