Ara llegint
Premsa Forana elegeix Rafel Puigserver com a nou president per a una nova etapa de l’associació

Premsa Forana elegeix Rafel Puigserver com a nou president per a una nova etapa de l’associació

Rafel Puigserver s’ha convertit avui en el nou president de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca, una entitat amb més de quaranta anys de vida que aglutina 35 mitjans de comunicació locals dels pobles de l’illa.

Puigserver ha accedit al càrrec com a representant de la revista “Es Saig” d’Algaida. El nou president de l’entitat coordinadora de les revistes i setmanaris dels pobles de Mallorca és historiador i també l’autor de la tesi doctoral “Les publicacions periòdiques de la part forana de Mallorca des dels anys setanta fins a l’actualitat”, que va presentar fa sis anys a la UIB després d’una intensa tasca de recerca dins una etapa molt fructífera per al periodisme local.

L’entitat ha renovat avui la seva junta directiva en una assemblea celebrada precisament al casal Pere Capellà d’Algaida. Acompanyen Puigserver en la nova etapa Tomeu Caldentey de la revista “Bellpuig” d’Artà en la funció de vicepresident; Xavier Bestard de “Caymaritx” com a secretari; Magí Ferriol, de “Fent Carrerany”, de Maria de la Salut, com a tresorer; i en la funció de vocals Maria Antònia Ferrer, de “Coanegra” de Santa Maria, i Rafel Oliver, de “N’Alí”, d’Andratx, que ha exercit deu anys com a president.

L’assemblea per a la renovació dels càrrecs de Premsa Forana estava convocada pel mes de març de l’any passat, però la irrupció de la pandèmia va obligar a la seva suspensió, tal i com ha recordat Rafel Oliver, el president sortint, durant el seu discurs de comiat.

Puigserver ha destacat el valor com a document històric que posseeixen les publicacions de la Premsa Forana, a banda del seu atractiu periodístic. Intentarà aconseguir la total digitalització del corpus acumulat al llarg de dècades d’edició de publicacions per la major part de pobles de Mallorca en el marc de la Biblioteca Digital Científica de la UIB que, de fet, ja compta amb unes 270.000 pàgines de Premsa Forana escanejades, que són les més consultades d’aquesta gran hemeroteca on-line.

El nou president ha parlat també de crear marca, de potenciar la presència de la Premsa Forana a les xarxes socials i en el món digital, sense deixar de banda el paper, com també de facilitar l’intercanvi de material entre les publicacions associades.

Té previst continuar convocant cada any els Premis Periodístics Premsa Forana i fer tot el possible per al manteniment de les 35 capçaleres existents i, si és possible, tal i com ha dit, de fomentar la creació de noves publicacions de caràcter local.

Considera que tot el moviment periodístic generat durant els darrers 40 anys ha contribuït en gran mesura a l’alfabetització en català de la població, i ha assegurat que no es pot dir que avui la situació sigui millor que fa quatre dècades.

Premsa Forana agrupa actualment 35 mitjans de comunicació locals de l’illa de Mallorca, alguns dels quals en format digital, i la majoria en format tradicional de paper. Hi ha setmanaris, quinzenaris, mensuals, bimestrals i trimestrals, així com alguns que complementen la seva edició en paper amb la digital.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt