Ara llegint
“Rondaulles”, un nou joc de taula per inventar noves rondalles

“Rondaulles”, un nou joc de taula per inventar noves rondalles

"Rondaulles", un nou joc de taula per inventar noves rondalles

Crear cadascú o cada grup una, dues, moltes noves rondalles mallorquines, és el que permet el nou joc de taula Rondaulles, creat per Antoni Caldentey, Pere Antoni Bennàssar i Mireia Oliver i publicat per Nova Editorial Moll.

Aquest nou “invent” es presentarà dissabte que ve, dia 3 de febrer, a les dotze del migdia, a la Institució Pública Antoni Maria Alcover, a Manacor (carrer Pare Andreu Fernández, 12), en el marc d’una nova edició de la Setmana Alcover, en honor de l’aniversari d’Antoni Maria Alcover, ‘Jordi d’es Racó’, recopilador de l’Aplec de rondaies mallorquines. La presentació inclourà un taller participatiu a càrrec de Bennàssar i Caldentey.

Sis daus, amb 36 simpàtiques figures de personatges, monstres, animals, escenaris i objectes de l’Aplec, permeten als usuaris d’aquest original joc inventar una infinitat de noves històries, combinant, segons l’atzar i la creativitat dels participants, els elements de les rondalles tradicionals. Cada història pot començar-se per un dibuix qualsevol dels sis que hagin marcat els daus, enllaçant-lo amb la resta, fins a completar la narració.

A partir dels 6 anys

Es tracta d’un joc recomanable a partir dels 6 anys. A banda de la seva funció lúdica, és una eina valuosa per a diversos col·lectius: estudiants de tots els nivells educatius que vulguin treballar l’expressió oral amb dinàmiques de petit grup; infants, joves i adults que vulguin practicar el vocabulari en català; famílies que vulguin transmetre aquest bagatge cultural fantàstic i que vulguin fomentar alhora les habilitats lingüístiques expressives; alumnes de cursos de català; i grups de conversa o de teatre improvisat, entre d’altres.

Les rondalles mallorquines representen un tresor patrimonial d’excepcional vàlua, salvat i recollit per mossèn Alcover, a partir de les històries que li varen transmetre 246 narradors de 33 localitats de Mallorca. Al llarg de generacions es va fer servir com a eina d’introducció a la lectura en català i es troba en connexió amb les tradicions orals del món sencer. Nova Editorial Moll va culminar recentment l’edició comentada de l’Aplec, a càrrec dels filòlegs Josep A. Grimalt i Jaume Guiscafré.

Rondaulles és un projecte ideat per un equip creatiu format per tres docents en actiu del sistema educatiu de les Illes Balears: Antoni Caldentey Vicens (Vilafranca de Bonany, 1974), responsable de la conceptualització i la documentació del joc; Pere Antoni Bennàssar Albons (Felanitx, 1975), dissenyador de la web i tester entusiasta, i Mireia Oliver Dufour (Palma, 1983), il·lustradora. Tots tres conformen un equip expert en gammificació i autor d’altres projectes dirigits a estimular el coneixement del patrimoni cultural i natural de les Illes Balears a les aules.

Rondaulles ha comptat amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i del Consell de Mallorca.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt