Ara llegint
Un mallorquí entre els finalistes del prestigiós concurs internacional “Camins de Ferro” organitzat per la Fundació de Ferrocarrils Espanyols

Un mallorquí entre els finalistes del prestigiós concurs internacional “Camins de Ferro” organitzat per la Fundació de Ferrocarrils Espanyols

Tomeu Fiol, fotògraf mallorquí, ha quedat finalista amb l’obra “Instants Passatgers” en la 31a edició del concurs internacional de fotografia ‘Camins de Ferro’. Les fotografies finalistes han estat seleccionades entre un total de 2.260 fotografies presentades per 1.057 autors de tot el món.

Ahir dimecres es van lliurar els premis de la 31a edició del concurs internacional de fotografia ‘Camins de Ferro’, que organitza la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols.

El primer premi, dotat amb 4.000 euros, ha estat per a la fotografia ‘Love on the train’, d’Eduardo Rivas Muñoz. Fotògraf i docent, ha treballat en agències de Madrid, París, Amsterdam i Nova York. Com a investigador ha col·laborat amb les universitats de Barcelona i Cantàbria. Les obres de Rivas Muñoz, guanyador de diversos premis nacionals i internacionals, formen part de la col·lecció d’Art Contemporani de la Universitat de Míchigan i la Col·lecció Nord d’Art Contemporani.

El segon premi, dotat amb 2.000 euros, ha correspost a ‘On habita la meva memòria’, d’Antonio Gutiérrez Pereira. Experimentat fotògraf i docent establert a Vigo, on ha realitzat diverses exposicions, es confessa un apassionat de la fotografia artística. El currículum de Gutiérrez compta amb tres premis de fotografia al qual ara suma el de ‘Camins de Ferro’.

El Premi Autor Jove, dotat amb 1.200 euros, ha estat per a l’obra ‘The Parallel Journey’, de Jahid Alam Apu (Bangladesh). És fotògraf documental i fotoperiodista. Amb més de 40 premis internacionals, en l’actualitat col·labora amb l’agència britànica Solent News & Photo Agency, encara que les seves imatges han estat publicades en mitjans internacionals com The Guardian o la BBC.

A més també es va atorgar un esment especial pel 175è aniversari del ferrocarril espanyol a la fotògrafa càntabra, Blanca Barroso, per la fotografia ‘Vies’. Altres quatre fotògrafs han rebut un accèssit.

La cerimònia va estar presidida per Raül Blanco, president de Renfe i de la Fundació, María Luisa Domínguez, presidenta d’Adif i vicepresidenta de la Fundació, i el director gerent de la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols, Adrián Fernández Carrasco.

La cerimònia de lliurament, celebrada en la seu de la Fundació, el Palau de Fernán Núñez, ha comptat també amb la presència del Jurat, format per: Bernardo Pérez, editor de fotografia del periòdic El País; Paz Guadalix, directora del Centre d’Art d’Alcobendas; Víctor Zurbarán, segon premi de la 30a edició de ‘Camins de Ferro’; Enrique Sanz, president de la Reial Societat Fotogràfica de Madrid; Inmaculada Mesa, fotoperiodista; Susana Sant Joan, directora de Comunicació i Reputació Corporativa d’Adif; i Sonia García Barbadillo, responsable de l’Àrea de Patrocini de Renfe.

Estación Oculus de Nueva York o Oculus – Estación del World Trade Center, obra de l’arquitecte espanyol Santiago Calatrava.

Certamen internacional

En aquesta edició han participat 1.057 autors procedents de 62 països que han presentat 2.260 obres (898 fotografies individuals i 159 sèries), entre elles 427 fotografies de 237 autors joves.

Dels 530 participants internacionals, 118 són de Rússia, 65 de l’Índia, 54 de la Xina i 29 de l’Iran, als quals s’uneixen fotògrafs procedents de Bangladesh, Itàlia, Egipte, Polònia, l’Argentina, Vietnam, Uzbekistan, França, Indonèsia o el Kazakhstan, entre molts altres.

En total s’han presentat 527 fotògrafs espanyols, procedents de totes les comunitats autònomes. Les que ocupen els primers llocs en nombre d’autors participants són Madrid, Andalusia, Comunitat Valenciana i Castella i Lleó, seguides de Catalunya i País Basc.

De Balears l’únic seleccionat ha estat Tomeu Fiol.

El Comitè de selecció de ‘Camins de Ferro’, reunit aquest mes de gener, va realitzar una preselecció de la qual han sortit les 59 fotografies finalistes entre elles la del mallorquí Tomeu Fiol.

Exposició itinerant

Amb les 59 obres finalistes en format paper i les restants 112 fotografies preseleccionades (aquestes últimes en format digital), s’ha creat una exposició itinerant que s’ha inaugurat avui en el Palau de Fernán Núñez i es podrà visitar fins al 24 d’abril, de dilluns a divendres, de 10.00 a 18.00 h. Posteriorment visitarà les principals estacions de la Península durant 2023-2024.

El concurs

‘Camins de Ferro’ va ser creat per la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols en 1986 per a fomentar i promocionar la fotografia relacionada amb el ferrocarril. Des de llavors han participat en ell més de 36.000 fotògrafs, amb més de 81.000 fotografies procedents de tot el món.

Des d’aquest certamen es donen suport a les noves tendències fotogràfiques i la participació d’autors joves. El concurs ha suposat per a la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols el Premi Nacional de Fotografia, en la categoria de mecenes, atorgat per la Confederació Espanyola de Fotografia en 1997.

Sobre Tomeu Fiol

Fotògraf especialitzat en fotografia de carrer i de viatge, és des de 2021 quan el seu treball ha començat a donar-se a conèixer a través de diversos reconeixements i premis: https://www.tomeu00.com/p/sobre-mi.html.

Quedar finalista en un concurs d’aquestes característiques suposa un recolzament en el seu trayectoría com a fotògraf. Entre els seus projectes de futur està treballant en el projecte “Quotidianitat subjectiva”, fotografies de carrer amb una visió molt particular, realitzades amb telèfon intel·ligent. I també des de fa uns mesos ofereix el seu art a través de la creació de NFTs en el marketplace Open Sigui, una forma més directa de donar a conèixer les seves obres.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt