Ara llegint
Bars i restaurants, autoritzats a obrir les terrasses al 50% a partir del dia 2 i fins a les 17 hores

Bars i restaurants, autoritzats a obrir les terrasses al 50% a partir del dia 2 i fins a les 17 hores

Finalment el Govern Balear ha acceptat parcialment les propostes dels restauradors i a partir del proper dimarts, dia 2 de març, les terrasses de bars i restaurants podran tenir obert fins a les 17 hores del capvespre, amb un màxim de sis comensals per taula pertanyents a dos nuclis de convivència.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha estat qui ha anunciat avui migdia la modificació de les mesures que entraran en vigor els propers dies a l’illa de Mallorca per contenir l’expansió de la COVID-19 i que s’aplicaran durant les pròximes dues setmanes, després de la reunió que s’ha celebrat al Consolat de Mar de la Mesa de Diàleg Social.

El Consell de Govern extraordinari que se celebrarà demà divendres serà el qui aprovarà la modificació de les restriccions a cada illa a partir de la seva situació sanitària.

Avui en diferents rodes de premsa a cada illa, el conseller de Fons Europeus, Cultura i Universitat, Miquel Company, acompanyat de la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, ha explicat la modificació de les mesures en aquesta, mentre que la consellera de Salut i Consum, Patrícia Gómez, ha fet el mateix a Formentera, acompanyada de la presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer. La consellera de Salut i Consum també oferirà una roda de premsa a Eivissa avui horabaixa, acompanyada del president del Consell d’Eivissa, Vicent Marí, en aquest cas per explicar la situació epidemiològica i assistencial de l’illa.

En la seva compareixença la presidenta Armengol ha apuntat que les noves mesures estan determinades “des del rigor sanitari”, ara sota el condicionant de la soca britànica de la necessitat de protegir el procés de vacunació amb una incidència molt baixa. També ha destacat l’acord i el diàleg aconseguit per començar aquesta desescalada amb els agents socials i els sectors implicats, així com amb els Consells insulars, la FELIB i l’Ajuntament de Palma, per aconseguir una “normalització gradual” de la situació sanitària.

Armengol ha recordat que “encara que la vacuna avanci” i que encara que els contagis situïn les Illes Balears com el territori amb menys casos, la “pandèmia segueix entre tots nosaltres”. Per aquest motiu, encara que ha reconegut els sacrificis de la ciutadania durant tots aquests mesos de restriccions i renúncies, ha demanat “un esforç més que ha de marcar la diferència d’una vegada per sempre”, ja que “en les pròximes setmanes ens juguem la resta de l’any, ens juguem centenars de vides i ens juguem la recuperació de les nostres llibertats, la nostra prosperitat, la nostra economia i la nostra ocupació”.

En aquest sentit, ha exposat que les mesures continuen essent “rigoroses” i alineades amb les que continuen aplicant països com Alemanya, França o el Regne Unit amb l’objectiu de recuperar la normalitat durant la primavera i evitar “l’impacte terrible” d’una quarta onada.

Per això ha incidit en què és important mantenir la incidència del coronavirus al mínim durant les properes setmanes. En concret, l’objectiu és mantenir la Incidència Acumulada a 7 dies per davall dels 50 casos per cent mil habitants, com ja ho està a gairebé totes les Illes. “Estam, per tant, en xifres que garanteixen la nostra capacitat per rastrejar tots els contagis i molt a prop dels paràmetres que ens permetrien restablir la mobilitat amb els principals paises d’Europa”, ha exposat.

Situació epidemiològica

En aquest moment l’illa de Mallorca presenta una IA14 de 89,4 casos per 100.000 habitants, que, per tant, se situa gairebé 30 punts per damunt de les xifres que el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) considera de risc, i una taxa de positivitat de les proves diagnòstiques del 2,08 % a 7 dies i del 2,40 % a 14 dies.

L’illa de Menorca presenta una IA14 de 16,1 casos per 100.000 habitants, i una taxa de positivitat de les proves diagnòstiques del 0,39 % a 7 dies i del 0,86 % a 14 dies.

Eivissa presenta una IA14 de 240 casos per 100.000 habitants, que, per tant, se situa 4 vegades per sobre de les xifres que l’ECDC considera de risc, i una taxa de positivitat de les proves diagnòstiques del 4,18 % a 7 dies i del 6,45 % a 14 dies.

I l’illa de Formentera presenta una IA14 de 99,1 casos per 100.000 habitants, que, per tant, se situa 39 punts per sobre de les xifres que l’ECDC considera de risc, i una taxa de positivitat de les proves diagnòstiques del 1,64 % a 7 dies i del 4 % a 14 dies.

Noves mesures a Mallorca:

Toc de queda i reunions socials

Tot i que es manté el toc de queda a les 22 hores, les reunions socials deixen d’estar limitades a només un nucli de convivència i s’amplien a un màxim de sis persones de dos nuclis, tant a interiors com exteriors.

Restauració

Pel que fa a la restauració, la principal novetat és que es recupera el servei a terrasses de bars i restaurants. Fins ara els interiors i exteriors dels establiments de restauració havien d’estar tancats i només es permetia el take away i servei a domicili. Ara es permet el servei a terrasses, que hauran de deixar de servir a les 17 h, amb un aforament del 50% i taules de quatre persones de fins a dos nuclis de convivència diferents.

Comerç

Pel que fa a l’àmbit comercial, s’incrementa l’aforament del 30% al 50% tant en petit comerç com en grans superfícies. Les grans superfícies continuaran tancades els caps de setmana i festius. El tancament de tot el comerç es manté a les 20h.

Esports

En l’àmbit esportiu, la novetat és que es permet una major obertura de gimnasos, que fins ara només podien fer activitats dirigides de baixa intensitat, amb un aforament màxim del 30%, grups de sis i amb mascareta. També es podran fer activitats a les sales de musculació amb algun dels aparells (tots excepte els de càrdio), també amb un 30% d’aforament, mascareta i tres metres de distància.

També s’amplia de 6 a 10 el número de persones que poden participar en activitats físiques a l’aire lliure, com les excursions.

Cultura i congressos

En el sector cultural es mantenen les mesures actuals, que suposen un aforament màxim del 50%, tot i que es permeten actes culturals en espais no habituals. També es permeten els congressos, reunions de negoci, i conferències, limitats a 50 persones en espais interiors.

Residències i clubs de gent gran

El règim de visites i sortides de les residències no es modifica. Es permet una visita al dia i, una vegada completada la vacunació dels centres, es permet la sortida dels residents.

Sí que es permet la reobertura dels clubs de gent gran amb condicions molt estrictes: només poden obrir per activitats dirigides, d’un màxim de sis persones i sense servei de bar, entre d’altres.

Totes aquestes mesures entraran en vigor el proper dissabte, excepte dues: la que afecta a les reunions socials i la que afecta al sector de la restauració i a les sales de joc, que entrarà en vigor el dimarts de la setmana que ve, just després del dia de les Illes Balears. La seva vigència serà de 15 dies, quan es tornarà a revisar la situació.

Pel que fa a l’Illa de Formentera, les modificacions tenen el mateix grau d’afectació que l’illa de Mallorca, llevat de l’horari d’obertura de les terrasses de bars i cafeteries, que s’estén fins les 18 hores. En el cas de Menorca, i seguint també els seus indicadors sanitaris, es flexibilitzen una mica més les mesures, com l’obertura dels interiors de bars i restaurants al 30%. En canvi a Eivissa, i a causa de la seva situació epidemiològica, el Govern manté les restriccions que fins ara són vigents.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt