Ara llegint
L’Ametlla de Mallorca pateix una baixada de preu del 21% a causa de l’escassa demanda l’any de la covid

L’Ametlla de Mallorca pateix una baixada de preu del 21% a causa de l’escassa demanda l’any de la covid

La comercialització d’ametlla amb el segell de la Indicació Geogràfica Protegida Ametlla de Mallorca, en la seva presentació crua sense pell, deixa un increment d’un 20% en la seva producció durant l’any 2020, però deixa una reducció del 21% en el valor de la producció comercialitzada.

Les ametlles amb el segell de la IGP Ametlla de Mallorca es comercialitzen en envasos de 25 quilos, d’un quilo i de 250 grams per a consum en boca i destinat a al consumidor final. A causa de les seves característiques i propietats organolèptiques es tracta d’un producte especialment consumit en canal Horeca i pastisseries, per això la major part de l’ametlla IGP s’ha comercialitzat en envasos de 25 quilos.

D’altra banda, el preu mitjà de venda de l’ametlla crua IGP s’ha reduït en aquest exercici des dels 10,74 €/kg l’any 2019 als 8,44 €/kg l’any 2020, fet que suposa una rebaixa del 21,4%.

Aquesta baixada de preu s’ha degut a les conseqüències de la situació creada arran de la covid i al tancament de canal Horeca. A causa a aquesta depreciació, el valor total dels productes comercialitzats ha baixat un 6,5% respecte a l’any anterior.

El total de la producció ha estat de 607 tones.

Tot això posa de manifest, segons el balanç fet per la IGP Ametlla de Malllorca, la necessitat del Pla de Reestructuració de Fruits Secs a Mallorca. Aquest pla té entre els seus objectius ampliar la superfície i producció d’ametlla i garrova, la contenció de la Xylella i el cultiu de noves plantacions per adaptar-les al canvi climàtic.

Segons expliquen en un comunicat, “és indubtable la contribució de l’ametller al paisatge característic de Mallorca, per aquest motiu el manteniment d’aquest cultiu com a element paisatgístic és fonamental. No obstant això, cal una sèrie de canvis. Entre ells destaca la substitució de pràctiques culturals tradicionals per altres de major innovació amb l’objectiu d’incrementar la rendibilitat de les explotacions, ja que sense sostenibilitat econòmica no hi ha la sostenibilitat mediambiental”.

La revalorització del producte es basa en l’existència d’un mercat intern i extern que demana ametlla mallorquina per les seves peculiars característiques químiques i organolèptiques i la seva gran qualitat, segons han explicat.

Aquesta valorització requereix de la IGP perquè el consumidor pugui identificar aquestes característiques i millorar la qualitat de l’ametlla en tots els processos que intervé en la cadena agroalimentària, realitzant un seguiment des de la fase de producció fins arribar a al consumidor final que permeti garantir aquesta qualitat, expliquen.

El cultiu de l’ametlla ha estat sempre vinculat a l’illa de Mallorca, ocupant una important superfície d’hectàrees de cultiu en el territori insular, tot i que l’evolució de l’cultiu durant la història ha estat desigual segons les circumstàncies. En els últims anys hem vist una reducció de la superfície de cultiu d’un 50% a causa de l’aparició de la plaga de la Xylella fastidiosa.

La Indicació Geogràfica Protegida Ametlla de Mallorca compta actualment amb 236 productors inscrits, tots ells actius. La superfície de cultiu total puja a 3.590,27 hectàrees.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt