Ara llegint
Les Illes Balears compten amb 818 parcel·les industrials lliures de les 4.000 existents

Les Illes Balears compten amb 818 parcel·les industrials lliures de les 4.000 existents

El Govern Balear ha posat en marxa un sistema d’informació geogràfica que permetrà a empreses i persones emprenedores conèixer l’estat i la ubicació del sòl industrial de les Illes Balears. I és que les Illes Balears compten amb 9.791.707 metres quadrats de sòl industrial, dels quals un 14,58% està disponible (1.427.866 metres quadrats), el que significa que de les 3.936 parcel·les industrials existents n’hi ha 818 de lliures.

El secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado; el director general de Política Industrial, Antoni Morro, i la directora general de Territori i Paisatge, M. Magdalena Pons, han presentat avui a la seu de la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica aquesta nova eina de consulta pública. També han participat a l’acte la directora gerent de l’IDI, Mariona Luis, i la gerent del SITIBSA, Francisca Mir.

El secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, ha explicat que aquest visor «és una passa més destinada a millorar l’accés de les petites i mitjanes empreses al sòl industrial, d’acord a criteris de sostenibilitat. El sector industrial juga un paper cabdal en la diversificació econòmica de les Illes Balears. Per això, necessitam sòl industrial disponible i a un preu assequible per a les nostres empreses. I només ho aconseguirem si creim en les polítiques industrials, apostant per la innovació i la cooperació publicoprivada, com una palanca de canvi imprescindible per deixar enrere la paraula crisi».

L’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI) ha estat l’encarregat de recollir les dades per al Sistema d’Informació Geogràfica de Sòl Industrial (SIG), amb visites als municipis i als polígons industrials existents. Posteriorment s’han validat les dades amb SITIBSA, que ha creat un visor que es pot trobar a https://ideib.caib.es/solindustrial/, i també al visor general de l’IDEIB (Infraestructura de Dades Espacials de les Illes Balears), desenvolupat pel SITIBSA.

El visor de sòl industrial permet identificar la referència cadastral de les diferents parcel·les, l’illa i l’adreça, si es troben a un polígon o a una zona aïllada, les dimensions en metres quadrats, si estan edificades, així com si estan en explotació o disponibles. Tota aquesta informació facilitarà la tasca de persones empresàries i emprenedores que vulguin implantar una indústria a les Illes Balears, que així podran consultar amb el visor les principals dades de les parcel·les, així com la seva disponibilitat. A més, tota la informació recollida pel SIG servirà perquè les administracions tenguin una visió real del sòl industrial de les Illes Balears i puguin desenvolupar polítiques efectives.

El director general de Política Industrial, Antoni Morro, ha assegurat que «hi ha un conjunt de criteris que determinen la decisió d’implantació i, en bona mesura, la competitivitat de l’empresa, com són: conèixer quines indústries i serveis hi ha al voltant d’un polígon industrial que permetin generar sinèrgies, l’estat de la nau, les parcel·les adjacents, la disponibilitat de sortides directes cap als principals vials, etc.». Morro ha anunciat que des de la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica s’està elaborant un informe d’oferta i demanda de sòl industrial a les Illes Balears, que es presentarà pròximament.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt