Ara llegint
SOS Turisme empapera les Illes Balears en un crit d’auxili per accelerar en la vacunació i la recuperació econòmica

SOS Turisme empapera les Illes Balears en un crit d’auxili per accelerar en la vacunació i la recuperació econòmica

Cala Millor ha estat el punt de la partida, avui dematí, de la campanya SOS Turisme que, en poc temps, ha desplegat pancartes a la pràctica totalitat dels municipis de les Illes Balears, així com adhesions d’associacions empresarials, ajuntaments i entitats diverses.

Set persones disposades sobre l’arena de Cala Millor, que representaven cadascun dels esgraons de la cadena de valor turístic, han llegit el manifest que ja es va fer públic fa alguns dies. La tria de Cala Millor no ha estat de bades, segons han explicat des de SOS Turisme, sinó que ha estat escollida perquè va ser un dels punts més negativament afectats per la recent quebra del touroperador Thomas Cook.

Tant empresaris com treballadors del sector s’han unit en una campanya que hores d’ara ja compta amb un seguiment massiu i que precisament pretén això: fer-se visible tant a les Illes Balears com a fora d’elles, ja que, segons asseguren els seus promotors, l’arxipèlag no resisitirà un segon estiu sense turistes.

Fins i tot avui migdia la presidenta del Govern Balear, Francina Armengol, ha reconegut el seu respecte per la campanya i les demandes del sector turístic.

El manifest de SOS Turisme recorda que a les Illes Balears la crisi econòmica derivada de la crisi sanitària per la covid-19 va suposar l’any passat la caiguda del PIB de més del 25%, que ha derivat en una situació insostenible per a les empreses turístiques i una situació desesperant per a treballadors i empresaris.

Demanen plans de xoc efectius que es concreten en quatre punts.

En primer lloc, assumir que aquesta crisi -de gran envergadura- requereix unitat, línies clares d’actuació, transparència, decisions col·legiades i prioritzar les mesures que tenguin com a objectiu controlar la pandèmia i recuperar l’economia perquè no creixi la crisi social.

En segon lloc demanen prioritzar la salut, amb especial atenció als treballadors sanitaris i de serveis assistencials que lluiten per salvar vides, exhausts físicament i emocionalment en aquest moment, amb les mancances que pateixen de mitjans materials i humans.

Per això volen una política sanitària que faci ús de tots els recursos que siguin necessaris, tant públics com privats, i reclamen cribratges massius, rastrejos eficients i un pla efectiu de vacunació. Exigeixen el lliurament de més vacunes per poder fer efectiva una campanya intensiva que permeti immunitzar el 70% de la població abans de l’estiu.

En aquest context, demanen de la Unió Europea un sistema que acrediti la vacunació i que sigui reconegut entre els països, de tal manera que es faciliti la mobilitat.

En tercer lloc demanen traçar els plans d’actuació entre el Govern Balear, els sectors empresarials, els agents socials i reputats experts per transitar adequadament per les diferents fases de resistència, recuperació i reorientació.

Critiquen que, havent-hi empreses tancades des d’octubre de 2019, hagin hagut de fer front a les càrregues fiscals i expressen la debilitat de la Unió Europea davant les empreses farmacèutiques, que els fa perdre la il·lusió en l’arribada de vaccins a temps i a qui li demanen més diligència, contundència i rapidesa.

En quart i darrer lloc demanen articular un pla de rescat del sector turístic amb la participació de totes les administracions per tal de salvaguardar les empreses i els llocs de treball. SOS Turisme assegura que necessita ajudes directes i la reducció substancial de les càrregues fiscals i impositives.

En aquest sentit demanen un missatge potent, respaldat amb fets, cap als mercats emissors per generar confiança i demostrant que s’està treballant per tornar-los a rebre com a destinació segura.

Evitar la destrucció de teixit empresarial i de força laboral és l’objectiu d’aquest moviment que ara arranca i que fa una crida a l’acció de totes les administracions competents, i asseguren que no es poden permetre continuar en la inacció.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt