Ara llegint
Una web per la transparència en el repartiment dels fons europeus i per poder-hi presentar projectes estratègics

Una web per la transparència en el repartiment dels fons europeus i per poder-hi presentar projectes estratègics

L’Oficina de Coordinació i Planificació d’Inversions Estratègiques (OIE), posada en marxa per la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura el passat mes de març, ha posat avui en marxa una pàgina web a través de la qual es vol donar la màxima transparència i participació al pla autonòmic amb què el Govern de les Illes Balears pretén definir el futur de la Comunitat Autònoma a curt, mig i llarg termini.

La web, publicada amb l’url http://oie.caib.es, compleix una triple funció: donar informació útil i actualitzada sobre els fons europeus i les diferents convocatòries obertes, oferir un canal telemàtic per presentar projectes estratègics i habilitar una via de seguiment de l’execució de les inversions que s’incloguin dins el pla estratègic autonòmic que s’està elaborant actualment per part de l’OIE i que el Govern preveu finançar amb els fons europeus i amb altres fonts de finançament.

El conseller, Miquel Company, i el director de l’OIE, Joan Carrió, han convidat tots els organismes públics, empreses, associacions, entitats o qualsevol altra persona física o jurídica que tengui una proposta d’inversió que encaixi amb l’estratègia d’avançar cap a un model socioeconòmic més diversificat, sostenible, competitiu i cohesionat, a emplenar el formulari telemàtic disponible a la web i que actua com a finestreta única del Govern per recollir iniciatives transformadores, independentment de la seva matèria o sector productiu.

«L’objectiu prioritari és recopilar i coordinar totes les iniciatives d’inversions estratègiques que es plantegin a les Illes Balears, tant per captar fons del Next Generation EU com per accedir a altres fonts de finançament. Ja ens han arribat moltes idees, però aquesta web pretén ser un canal permanentment obert des del qual fer un exercici d’escolta activa i consulta de mercat més enllà del marc temporal establert pels programes de fons europeus», ha explicat el conseller.

Després que l’equip tècnic de l’OIE analitzi les propostes per identificar quines són les que aporten un alt valor estratègic per a la Comunitat Autònoma, s’iniciarà una tasca d’acompanyament per ajudar l’agent promotor de la proposta a acabar de definir- la, orientar-la cap a una o vàries fonts de finançament, augmentar-ne l’elegibilitat i trobar possibles sinergies amb altres iniciatives públiques o privades. A més, les dades i conclusions que se’n puguin extreure d’aquest anàlisi permetran modular futures convocatòries del Govern, considerant les capacitats i necessitats del teixit productiu i dels potencials destinataris.

Segons ha aclarit el director de l’OIE, Joan Carrió, «no es tracta d’un registre oficial per a sol·licitar finançament, sinó que volem trobar iniciatives amb potencial transformador per donar-les suport i incrementar les seves opcions». Amb aquesta finalitat de fer un autotriatge previ, la web compta amb una Guia de presentació de projectes en la qual es detallen el tipus d’iniciatives que es poden registrar i quines han de ser dirigides a altres instàncies. «Es valorarà que l’impacte sigui rellevant des del punt de vista econòmic, social i/o mediambiental i també si són tractors de les prioritats establertes per la Unió Europea, el Govern d’Espanya i el Pacte de Reactivació», ha afegit Carrió.

D’altra banda, s’han habilitat seccions a la web orientades a la difusió d’informació útil en temps real, com ara les manifestacions d’interès (MDI) i les convocatòries d’ajudes que es publiquin en el marc de Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència: Espanya Pot. Altres apartats mostren informació d’interès, notícies relacionades i documents estratègics en els quals l’OIE s’està basant per a l’elaboració del pla autonòmic d’inversions estratègiques. Així mateix, les persones interessades poden accedir també al Pla Espanya Pot, a informació diversa sobre el marc financer actual i les possibles fonts de finançament i conèixer el sistema de governança del qual s’ha dotat la Comunitat Autònoma en aquesta matèria.

Les línies mestres d’aquest pla autonòmic que l’OIE està elaborant ja van ser presentades la setmana passada a representants de més 30 institucions, departaments, organismes, entitats, organitzacions sindicals i patronals, societat civil i partits polítics en el marc de la Comissió de Fons Europeus del Pacte per a la reactivació i la diversificació econòmica i social de les Illes Balears, amb 4 eixos estratègics (Diversificació Econòmica, Sostenibilitat, Competitivitat i Cohesió Social) i 24 àmbits d’actuació.

Pel que fa al seguiment dels projectes, una vegada s’hagi confirmat la possibilitat de finançar-los amb una o altra font de recursos, la web de l’OIE oferirà també detalls del seu estat de tramitació i execució, així com el grau de compliment de les diferents fites i objectius marcats per a cada iniciativa, amb l’objectiu de donar la màxima transparència i possibilitats de participació al conjunt de la societat de les Illes Balears.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt