Ara llegint
Biel Genovard: “La gent necessita contar coses i conèixer opinions i el Jutge de Pau està per escoltar i aconsellar”

Biel Genovard: “La gent necessita contar coses i conèixer opinions i el Jutge de Pau està per escoltar i aconsellar”

Biel Genovard Mestre (Ariany 1963) és el Jutge de Pau de Maria des de l’any 2003. Alhora és també el secretari de l’Associació de jutges de Pau de les Illes Balears des de la seva fundació. Casat, amb dos fills, i gran amant de l’excursionisme i de tot el que envolta la cultura, sobretot, de la seva Maria de la Salut. Home gran conversador i de bonhomia extraordinària esdevé un puntal bàsic  per tot allà on pren part.

Empleat de banca de tota la vida, ara es troba en situació de prejubilació. Va estudiar dret a la UIB perquè era un món que ja des de nin li va crear curiositat. Una carrera aconseguida, però de la que mai no ha exercit. Aquests sabers, però, l’han ajudat en el desenvolupament de la seva tasca com a Jutge de Pau. Li ha vingut molt bé tenir la base i els fonaments del coneixement de les lleis que regeixen el nostre dia a dia i el nostre país.  

Pregunta.- Com esdevingué el fet de presentar-se com a candidat a Jutge de Pau?

Resposta.- Jo vaig estudiar dret i, de fet, quan vaig acabar la carrera ja estava treballant al món de la banca. Mai he exercit com a misser, però era una cosa que sempre duia endarrere. Em vaig presentar per primera vegada a l’elecció de Jutge l’any 1999, però no vaig sortir i fou l’any 2003 quan des de l’ajuntament, concretament el batle del moment, se’m proposà presentar-me i així ho vaig fer. Jo sols ni m’havia assabentat que s’havia publicat la plaça i ho vaig provar. Fou una passa molt important dins ma vida i deixarà empremta per sempre.

P.- Què és allò que més valora de la tasca de Jutge de Pau?

R.- Estar en contacte amb els veïnats i ser un punt de referència per ells.  És una tasca molt agraïda perquè saps que la gent confia amb tu i acudeixen per moltes coses. La gent necessita contar coses i conèixer opinions i el Jutge de Pau està per escoltar i aconsellar amb tot allò que sigui possible i, sobretot, que estigui a l’abast.

P.- Quins tipus de conflictes es dirimeixen al jutjat de pau de Maria? Cada jutjat té la seva idiosincràsia suposo?

R.- En efecte, cada jutjat és un món perquè cada poble també ho és. Normalment les mediacions de Maria de la Salut esdevenen derivades de conflictes entre veïnats, molt sovint per temes de partions o desavinences típiques de finques agrícoles, rústiques i també urbanes. Quan tenim qualsevol conflicte, sempre expliquem a les parts quines són les nostres competències que no són altres que la mediació. En el cas que la mediació en qüestió arribi a bon port, s’aixeca una acta i aquesta  té validesa de document públic. Les facultats dels jutges de pau no van més enllà de la responsabilitat del registre civil o la cooperació judicial. La resta, sempre és una qüestió de bona fe entre les parts i això és el que intentem aconseguir.

Biel Genorvard al pou de pati de l’Ajuntament de Maria. (Foto: Jaume Casasnovas)

P.- Les competències són molt reduïdes?

R.- Les competències abans eren moltes més, però n’han anat llevant. Per exemple, abans teníem competències amb els judicis de faltes  lleus però ara ja no. Jo sempre dic que les competències dels Jutges de Pau poden ser totes, o cap ni una, tot depenent de la voluntat de les persones que tens davant. Quasi res d’allò que la gent ens demana és competència nostra, però amb voluntat de totes les parts, sempre s’arriben a acords el manco perjudicials possibles per tots.

P.- Vostè és el secretari de l’Associació de Jutges de Pau de les Illes Balears des de la seva fundació. Què en destacaria d’aquest ens?

R.- L’Associació de Jutges de Pau es va crear amb una finalitat molt concreta. Era necessari unir al col·lectiu de jutges i substituts per fer una pinya en benefici de tots. És molt important la coneixença que hem aconseguit entre tots i aquest fet ens ha permès també compartir dubtes, experiències i moltes coses que són importants, però que no venen a cap manual. Has de pensar que Jutge de Pau t’anomenen i t’amollen al mig.  Després tu t’has de cercar la vida. La formació és nul·la i no et queda altre remei que cercar-te les sopes. Amb la creació de l’associació hem aconseguit moltes coses, però jo en destacaria les que ha citat: la coneixença i els coneixements. L’experiència dels companys és molt important i compartir-la és bàsic.

P.- Cada dos per tres podem llegir que es prepara l’entrada en vigor de la llei 20/2011 que posaria als Jutjats de Pau i als seus titulars, en una situació de perill de desaparèixer.  Vostè creu que tant les institucions com el jutges de pau poden  desaparèixer?

R.- En aquest moment he de dir que no hi ha res clar però personalment i per la redacció de l’esborrany de la llei esmentada, que ara ha estat en període d’esmenes, suposaria la desaparició de les figures dels Jutges de Pau com encarregats del registre civil que és l’única responsabilitat que tenim de manera directa. Si centralitzen la tasca administrativa del registre civil, sembla que serà una responsabilitat que caurà damunt els funcionaris exclusivament. Falta veure també què passarà amb els jutjats de pau. A nosaltres no ens han dit res de res. Volia aprofitar aquesta pregunta per agrair de manera molt especial la feina del secretari que tenim a Maria, en Miquel Vives, que desenvolupa una tasca immaculada envers tota la gestió del jutjat. Ell és la peça fonamental del jutjat de Maria de la Salut.

El Jutge de Pau de Maria en el seu despatx moments abans de començar un acte de conciliació entre veins. (Foto: Jaume Casasnovas)

P.- Creu vostè que haurien de dotar els jutjats de pau de més competències i així seria la seva salvació com institució?

R.- És un tema molt complicat. S’ha de tenir en compte que les persones que ostenten els càrrecs de jutges de pau no són, en general, persones formades en dret. No és un requisit a l’hora de ser elegit. Per això, segons quines competències ens poguessin donar, caldria una formació exhaustiva per poder-la dur a terme. Aquest fet mai ha succeït. Abans  ens feien algun curset de tant en tant, però des de fa, pots ser deu anys, ni això ha passat. La formació la fèiem nosaltres amb l’experiència de tots. Repeteixo,  és un tema molt complicat. Quan teníem les competències de les faltes quasi mai es duen a terme els judicis perquè, per coneixement de les parts, sempre intentàvem arribar a un acord i deixar-ho estar. Era el millor per tots.

P.- Seria un error deixar orfes als ciutadans dels 7.500 pobles d’Espanya que tenen Jutjat i Jutges de Pau?

R.- En la meva opinió seria un erro molt greu perquè la gent, com he dit abans, necessita parlar i algú que l’escolti. La figura de Jutge de Pau com a mediador és molt important perquè sempre que s’evita un plet s’evita una disputa i enemistats molt sovint de per vida. Ja ho diu la maledicció: “Tengas pleitos y los ganes”. Imagina si tens plets i els perds.  Encara és molt pitjor 

#Foravila

@Foravila_IB

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt