Ara llegint
Francesc Marroig: “La gent Fornalutx és molt sensible i solidària”

Francesc Marroig: “La gent Fornalutx és molt sensible i solidària”

Francesc Marroig Arbona (Fornalutx 1968) és el batle del municipi de Fornalutx des de les passades eleccions de l’any 2019. La seva incorporació a la vida política municipal esdevingué fa ara divuit anys quan va sortir elegit com a regidor amb les sigles d’Unió Mallorquina. Fou regidor setze anys i ara, com independent, gaudeix de la batlia tot i que ell més que batle, entén la seva posició com la de gestor, sense deixar de banda la batlia, per descomptat.

Comença el seu dia ben de jorn, però sovint es fa difícil arribar a l’hora prevista a l’ajuntament. Un poble petit és com una família i  la gent parla o fa consultes amb el seu batle ben al mig del carrer i fins i tot caminant plegats de camí cap a les Cases de la Vila. Francesc Marroig entén  aquesta relació amb els ciutadans  que potser és informal, que és  la més formal de totes. Està convençut que un batle ha de ser proper i quasi un més de la família de cada ciutadà del seu municipi. D’aquesta manera, segons Francesc Marroig, les coses són més ràpides i es pot defugir de la gestió tan oficial que sovint s’allunya dels ciutadans i complica les coses. Intenta aplicar a la meva gestió i a la de l’ajuntament en general, la màxima “d’acció, reacció” i posar-hi les mans de seguida. Marroig és enemic de la burocràcia i amb el tracte directe és un vertader plaer conversar amb ell Sobretot perquè és un home de paraula, que no ho sap tot, però allò que  no sap, ho demana, que és un mèrit a tenir molt present.

Marroig mostra el seu orgull de ser el Batle de Fornalutx en aquesta imatge. (Foto: Jaume Casasnovas).

Pregunta.- Com li venen les ganes de presentar-se per ser el batle del seu poble i com valora la seva tasca?

Resposta.- Després d’haver estat 16 anys regidor em feia moltes ganes ser el batle del meu poble i així ha estat. Per poder explicar que es sent essent batle i poder-ho entendre, jo crec que s’ha d’haver viscut. Ostentar aquest càrrec, és un orgull molt gran i sobretot quan, com és el meu cas, ets i estàs arrelat al poble on vas néixer. Procuro fer-ho el millor que puc i ho faig de tot cor, sense mirar  ni color polític ni si un és d’aquí o d’allà. Fornalutx és la casa de tots els que hi vivim i benvingut sigui el que ens visiti.

P.- És fàcil esser el batle d’un poble petit com Fornalutx?

R.- A pesar que pot semblar que sigui fàcil, no ho és. Jo crec que és molt més fàcil esser batle d’un gran municipi que no pas d’un poble petit. Aquesta afirmació té matisos. Quan ets el batle d’un poble petit, vius molt la batlia perquè tens el tracte directe amb tothom i això és un regal que no té preu. El problema és que de la mateixa manera que tens aquest gaudi directe amb el ciutadà, també et trobes  amb la tessitura que has de fer de tot perquè tenim molt poc personal i perquè avui en dia tanta burocràcia ho complica tot. Estar a un poble gran t’allibera de moltes feines de caràcter administratiu i de gestió, però també t’allunya dels ciutadans que t’envolten que són el motiu pel qual has pres la decisió de presentar-te al càrrec.

P.- És més fàcil tenir una relació més propera amb els ciutadans a l’hora de prendre determinacions concretes?

R.- Per suposat que sí. Jo el matí, per exemple, em costa molt arribar perquè a cada quatre passes m’he d’aturar a parlar amb un o l’altra. Molt sovint, ara no per la pandèmia, les cites es fan al cafè fent un refresc i a qualsevol hora del dia. Fas de batle les 24 hores, però això és un conhort perquè al cap del dia, penses que ha valgut la pena allò que sacrifiques de la teva vida privada i professional per donar-ho o compartir-ho amb els teus veïnats, amb la teva gent. No hi ha un gaudi més gran que això: el servei al ciutadà. Donar-ho tot sense esperar res a canvi.

El Batle de Fornalutx a la clastra de l’ajuntament. (Foto: Jaume Casasnovas)

P.- Esser el batle d’un dels municipis més bells d’Espanya és un orgull però també és una responsabilitat. Aconseguir aquest guardó és difícil, mantenir-lo,encara ho és més…

R.- Sí, és un orgull molt gran, però té el seu preu perquè com bé dius, lo vertaderament complicat és conservar aquest encant. Avui en dia tot és molt complicat  i costós. L’administració és molt lenta i desesperant. Depenem de moltes institucions per fer qualsevol cosa i això està molt bé per una banda perquè així les coses es fan ben fetes, però per l’altra, tot es complica tant i es dilata en el temps que amb moltes coses no hi ets a temps amb una legislatura que són quatre anys. És una llàstima però és així. És molt correcte tenir un control superior d’altres institucions perquè no s’han de fer barbaritats, però moltes vegades te’n pots afluixar. Mantenir el poble com un dels més bells d’Espanya costa molts de doblers precisament perquè les coses s’han de fer bé. Nosaltres sols tenim tres operaris a la brigada i per conservar tot això, no basten de cap manera. Això vol dir que el que no és conservació diària, tot ho hem de contractar a empreses externes perquè no tenim més mans. Per això quan ve algú i ens diu que està molt ben conservat, el que no saben és el que costa de mantenir-ho. 

P.- Senten el suport de les grans institucions tipus Consell o Govern?

R.- Sí sentim el suport com no podia esser d’una altra manera, però moltes vegades els pobles, com és el nostre cas, penso que podrien tenir una mica més d’empatia per facilitar les coses i ajudar-nos amb allò que ens manca perquè Fornalutx, també és Mallorca i les Illes.

P.- I la pregunta obligada. Quin és el preu d’estar a la Serra de Tramuntana, Patrimoni de la Humanitat?

R.- El preu en tots els aspectes és molt elevat a pesar que també és un honor poder viure a cau d’aquestes muntanyes. Hem de tenir present que no és el mateix mantenir un poble del pla de Mallorca que un com el nostre. No en sortim de problemes i despeses. Cau un marge, l’aixequem i ja cau el del costat. Ara hem de fer una zona de conservació de races de tarongers i manco mal que tenim les subvencions de la Serra de Tramuntana perquè, així i tot, ens costa uns doblers que els altres pobles no paguen. Sempre en tenim una. La Serra de Tramuntana és un mai acabar i per això jo reclamo que els pobles que hi estem afectats, hauríem de tenir un poc més que els altres. No ens poden valorar amb els mateixos barems. El nostre és molt diferent. Ni millor ni pitjor, diferent.

Sense dubte Fornalutx és un dels pobles més bells d’Espanya. (Foto: Jaume Casasnovas)

P.- Vostès pensa que és molt fàcil  vendre la Serra de Tramuntana però que la mantinguin i la paguin els demés?

R.- Clar que sí.  Jo ara et posaré un exemple. L’altre dia vaig parlar amb un home que té bísties a Sa Comuna que és de l’ajuntament. Els animals els té allà perquè fan neteja i ho duen ben arreu.  Em digué que li sabia  greu, però que hauria de treure els animals d’allà perquè no està tancat i les bísties surten. Jo ja havia posat en marxa els permisos per tancar, però  el que tu deies abans, Sa Comuna és nostra, però ja ens llevaren un bocí per fer una zona d’esbarjo que pertany a l’IBANAT. Ara he demanat que tanquin tota Sa Comuna perquè si no es tanca,  no hi podem tenir animals i serà un desastre. Has de pensar que un temps, quan hi havia un esplet gran d’olives i la gent no sabia on posar les ovelles, les duen a Sa Comuna i tothom hi guanyava perquè els animals menjaven i la zona estava com una plata de neta. Ara, si no està tancat, no hi podem tenir animals i poden passar dues coses: o que en dos dies faci oi o que la neteja vagi a càrrec de l’ajuntament amb un cost molt superior al que podem pagar. Ara hi ha un home que hi vol dur bous però, si no ens ajuden per tancar, no serà possible.  Si no hi posem animals, el dia manco pensat es calarà foc. Nosaltres, amb les entrades econòmiques que tenim que són molt minses, no poder fer miracles i allà on no ni hi ha, que no ni cerquin.

P.- El fornalutxenc és sensible, però és solidari?

R.- Les dues coses. Molt sensible i molt solidari. Sempre hi ha excepcions, però en general tothom col·labora en tot i per tot. Jo no pertanyo a cap partit. De fet ens presentàrem com independents. Jo procuro acollir totes les idees i iniciatives que es plantegin siguin d’uns o dels altres, també de la gent del carrer. Agafar el millor de cada un i fer pinya amb tots els regidors per mirar cap endavant. He de dir que tots els regidors s’impliquen en el bon fer del nostre poble. Tothom té les seves idees, però a l’hora de fer un front comú, no hi ha cap problema. Aquesta és una mostra de la sensibilitat que tu demanaves abans. Tant amb l’equip de govern com amb l’oposició, jo aniria ulls clucs a qualsevol banda perquè m’han demostrat de sempre una gran capacitat d’implicació més enllà de petites  desavinences que s’arreglen sempre parlant. Si tothom aporta, tot suma. Jo no miro color, jo veig persones responsables que compartim la gestió del nostre poble. Així és un plaer.

P.- Projectes de futur?

R.- Hem fet ja moltes coses, però ara tenim en marxa el canvi de l’ajuntament a les dependències municipals de Can Xoroi que és un lloc emblemàtic i podrà acollir d’una manera molt més còmoda, totes les instal·lacions municipals. Aquest ajuntament és molt maco, però molt poc funcional i, lluny del que pareix, és molt petit. A Can Xoroi hi podrem ubicar totes les dependències de manera més àmplia i així guanyarem amb espai i, per descomptat, en servei als ciutadans, ja que serà un ajuntament multi usos. És un lloc molt adient per poder-hi fer, com hem fet en temps de COVID, temes culturals, exposicions, exposició de les teules… És un espai que s’ha d’aprofitar perquè té moltes possibilitats per explotar-les i potenciar Fornalutx i el comerç. Volem unificar tot lo municipal al mateix lloc. També hem comprat un local per fer una oficina d’informació i uns banys públics que són molt necessaris com per tot. El local està ubicat just al costat de la plaça, que és un lloc molt adient.

Francesc Marroig a la seva taula de feina fent de batle i gestor. (Foto: Jaume Casasnovas)

P.- Tema COVID a Fornalutx?

R.- Gràcies a Déu no tenim cap cas en aquests moments. Temps passats tinguérem una petita envestida, però amb l’ajuda de tots ho hem aturat. Els fornalutxencs són molt responsables amb aquestes coses i amb tot.

P.- Alguna cosa més?

R.- Sols donar les gràcies a la gent de Fornalutx per la confiança que tenen amb l’ajuntament i la seva comprensió davant les nostres possibilitats. Donar també les gràcies a tots els companys de consistori i als funcionaris per la seva feina. La cura amb el tema de la pandèmia ha estat molt digne i entesa per la gent d’aquí. Plegats arribaren més aviat que tard als temps que tots necessitem i desitgem. Fornalutx és ca vostra.

#Foravila

@Foravila_IB

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt