Ara llegint
Guillem Bujosa: “Has de fer pagar el que val, però no has d’enganyar mai la gent”

Guillem Bujosa: “Has de fer pagar el que val, però no has d’enganyar mai la gent”

Artesania Tèxtil Bujosa és una empresa de teixits de les poques que queden Mallorca. Uns teixits que es fan amb els telers antics que passada a passada van teixint la tela  desitjada pel client.  Entrar en aquells tallers fa que la memòria vagi cinquanta anys cap endarrere i recordi l’època daurada de les fàbriques de teixits que hi havia quasi per tots els pobles de Mallorca. Eren temps d’anades i vingudes  de gent en els canvis de torn. Per regla general la feina començava a les 05h del matí fins a les 13h el primer torn, i el segon, de les 13h fins a les 21h del vespre, dissabtes inclosos. Ara però, som a Santa Maria on Guillem Bujosa Cañellas i el seu fill Guillem Bujosa Bonafé, juntament amb una altra filla seva i set empleats, teixeixen cada dia amb el soroll dels telers les robes per vendre a la seva botiga i les comandes  de particulars, decoradors i gent vinculada al món de l’interiorisme, entre altres.

Són telers dels que ja no es troben peces lo que vol dir que cada vegada que es romp alguna cosa, s’ha de reparar de manera manual. Això és, sense cap dubte, teixir amb la solera de l’antigor com ho feren els nostres pares i padrins. És un goig recordar els temps pretèrits i tenir la possibilitat de trobar-me amb gent que vol conservar les nostres arrels. Guillem Bujosa mostra el seu goig d’haver pogut compartir els seus sabers amb els seus dos fills.

Pregunta.- Quin any es va posar en marxa aquesta fàbrica?

Resposta.- Aquesta fàbrica la va posar en marxa, diu Guillem Bujosa pare, el seu pare quan va acabar de fer feina a la fàbrica de Bunyola i després d’haver estat a una altra fàbrica que es deia Can Casasnovas. Passat un temps va conèixer a ma mare i ja es va establir definitivament a Santa Maria, l’any 1947. La fàbrica va començar molt petita i  hem anat ampliant sempre mantenint la feina amb els telers  antics.

El propietari de Can Bujosa, guillem Bujosa treballant davant un teler. (Foto: Jaume Casasnovas)

P.- Com ho fan si ja no hi ha recanvis quan es romp alguna peça essencial?

R.- El problema és aquest. Ja no podem trobar recanvis i hem d’anar al ferrer, al fuster o fer-ho nosaltres mateixos per poder seguir fent feina. Això complica molt el dia a dia perquè si rompem alguna peça que no ens permet continuar, hem de tenir el teler aturat fins que ho podem solucionar. La veritat és que hem anat comprant tot allò que hem pogut per anar tenint recanvis i haver d’aturar el mínim possible la producció quan tenim alguna pana. Aquí tot és manual. Comencem per tintar la matèria primera amb els colors necessaris per fer la peça de roba i acabem per teixir quasi manualment tret d’algunes coses que les fa el teler de manera mecànica.   

P.- Quins tipus de teixits fan vostès?

R.- Per regla general treballem la roba de llengües però també fabriquen teles llises, ratxades, tela de drap que és de lli cent per cent i seda. Que sapiguem som els únics de les illes que treballem la seda natural. És una feina molt delicada perquè és una matèria molt prima com a cabells i és una feina que la fem sempre per encàrrec. No ens podem queixar dins els temps que vivim perquè no hem deixat de fer feina.   

Una de les peces de roba que es fan a Can Bujosa. (Foto: Jaume Casasnovas)

P.- Quin tipus de client és el principal de la seva fàbrica?

R.- Per noltros sempre havien estat les botigues però avui ja no tenen productes d’aquest tipus en general. Nosaltres treballem molt amb decoradors que demanen sempre coses concretes. Seguim tenint la clientela de sempre i amb una situació normal i no com ara, també tenim clients estrangers a la nostra botiga. Exportem a Estats Units, França i un poc a Alemanya. A Estats Units és allà on més feina fem perquè hi tenim un decorador que va esser el que va decorar la Casa Blanca en temps de l’ex  president Obama. Ell segueix fent feina amb nosaltres des de la seva residència actual de Califòrnia.

P.- Vol dir que a la Casa Blanca hi ha teles de Can Bujosa? I Carmen Polo de Franco també en va adquirir, és veritat?

R.- Lo de la Casa Blanca estem quasi segurs de que sí i lo de Carmen Polo de Franco sí que ho sabem segur perquè va venir ella personal aquí i va comprar. Sempre hem anat mantenint la mateixa clientela. Sols hem canviat dins uns mínims tant la producció com els clients. Tenim el problema de que algunes de les comandes no les podem fer amb aquests telés artesans, s’han de fer amb mecànics. Val a dir que la nostra roba de llengües és l’única que es fa amb setanta centímetres d’amplada.  Les altres fàbriques de Lloseta i de Pollença fan la roba més ampla, més tipus industrial. Nosaltres  seguim treballant amb les màquines antigues o velles, com soni millor.  

P.- Satisfet en general?

Si, molt. Estam molt contents perquè la gent que ha vingut una vegada, per regla general torna. El meu pare sempre em deia: “has de fer pagar lo que val però no has d’enganar mai a la gent”. Tenim l’avantatge de poder tenyir els colors que volem a demanda del client. Molt sovint ens demanen un dibuix que ja tenim fet però amb un altra color i sense cap dubte, fem content el client i li tintem el color que ens demana. Fem tovalloles, tapissos de fil passat que l’Arxiduc Lluís Salvador ja en parlava perquè els posaven als carros per anar a la ciutat els dies de festa. Tenim la sort de sobreviure  fent feina dins l’artesania tèxtil de Mallorca i això és un luxe.

Guillem Bujosa davant els capdells de fil de distints colors. (Foto: Jaume Casasnovas)

P.- Feu comptes de continuar igual o tenir previstos canvis?

R.- Amb les circumstàncies actuals és molt difícil innovar. No descartem que si això passa més prest que tard anirem fent coses. Hem tingut la sort de tenir uns treballadors magnífics i responsables que avui en dia no és fàcil.  Abans per trobar treballadors de teixits podies pegar a Sóller, Bunyola, Palma, Pollença… però avui no és així perquè ja no queden quasi fàbriques. Avui quan agafes una persona a fer feina has de començar a ensenyar-la a partir de zero i passar el mossatge que pot durar fàcilment un any.

P.- Pot venir la gent a Teixits Bujosa a visitar la botiga i la fàbrica?

R.- Clar que sí.  Nosaltres estem molt contents de poder-ho mostrar. Per aquí ha passat molt gent, escoles per exemple, i és una manera de que el jovent conegui allò que per ells és desconegut. La veritat és que hi mostren molt d’interès.  Can Bujosa té les portes obertes de pinta en ample per a tothom que vulgui conèixer la nostra feina i manera de fer-la.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt