Ara llegint
Joan Rotger: “Un batle ha de tenir vertadera passió perquè si no és així, la seva feina no val la pena”.

Joan Rotger: “Un batle ha de tenir vertadera passió perquè si no és així, la seva feina no val la pena”.

Joan Rotger Seguí (Selva 1964), és el Batle de Selva i és una persona que ha dedicat la seva vida al món social i polític. Tant és així que a la seva joventut ja muntaren una ràdio al·lega’l al municipi donant veu a tota la gent que tenia alguna cosa per contar.  De ben jove ja era part de la vida esportiva i cultural de la Vila. En el món de la política, quan tenia 21 anys i corria l’any 1987, comença la seva etapa com a regidor de l’ajuntament de Selva. Va estar 8 anys a l’oposició fins que l’any 1995 va accedir a la batlia   fins a l’any 2016 en què fou substituït  com a  batle per una moció de censura. Va estar dos anys i mig fora de la batlia fins que l’any 2019 tornà a ocupar el seu càrrec. Ha estat una gran part de la seva vida dedicada en cor i ànima a regir el seu poble i els seus ciutadans. Persona afable i poc donada a fer ostentacions, ans tot el contrari, a treballar de valent per fer que els seu dia a dia sigui el més profitós possible pels ciutadans als quals representa.  

Joan Rotger a les portes de l’Ajuntament de Selva. (Foto: Jaume Casasnovas)

Pregunta.- Vostè ha estat vint-i-cinci anys com a batle. Ja s’hi val passió, no?

Resposta.- D’això es tracta. Un batle i un polític han de tenir vertadera passió perquè si no és així la seva feina no val la pena. Un batle ha d’administrar  el seu ajuntament i per tant el dels ciutadans, millor que si fos casa seva i per això, hi fa falta molta passió, il·lusió, coneixement,  projectes a curt i llarg termini, capacitat resolutiva… Els pobles canvien amb el pas del temps i Selva n’és també un exemple. El teixit comercial necessita persones amb capacitat de transformar i reformar. A Selva fa vint-i-cinc anys el teixit comercial no era el mateix que tenim ara. La nostra indústria principal avui és, sense cap dubte el turisme i cada dia ens hem de reinventar.  Amb aquest any de pandèmia ho hem patit com tothom. Selva no està devora la mar, però és com si hi fos perquè hem de donar sortida, cabuda i solucions, a les més de 400 places hoteleres que tenim als establiments hotelers. A banda d’això, tenim unes 1700 places de turisme de lloguer vacacional.  Tot aquest volum anima l’economia local com economia circular.

P.- És fàcil gestionar un municipi com Selva tant a nivell polític com a nivell del dia a dia amb els ciutadans?

R.-  Selva té unes característiques especials. Tenim cinc nuclis de població i la meitat viu en Selva. La resta als altres nuclis. A Selva  hi viuen 2.200 habitants, a Caimari uns 750, a Biniamar uns 400, a Moscari uns 500 i després a Binibona, que és un llogaret, hi tenim també comerç turístic i algunes persones que també hi habiten. Governar i gestionar les necessitats  d’un municipi tan extens i amb un pressupost que amb la regla de despesa no podem superar els 2’ 8 milions d’euros,  és complicat i s’han de fer equilibris i miracles cada dia. Has de pensar que cada ciutadà s’ha de sentir atès tant per les necessitats que té com per les infraestructures que necessita.

El Batle Joan Rotger a les escales laterals de l’església de Selva. (Foto: Jaume Casasnovas)

P.- Què necessita saber un batle?

R.- Es necessita un ampli coneixement de la gent, la indústria, les característiques de cada lloc i el sector comercial per poder prendre decisions adequades.  Selva no es pot governar amb un centralisme. S’ha de governar amb l’equip dels distints representants dels diferents nuclis de població. La covernança tan famosa en aquests moments, aquí l’anem practicant de sempre per mantenir un equilibri objectiu amb tothom.   

P.- La relació amb els membres de l’oposició, com és?

R.- Home, no podem obviar que nosaltres l’any 2015 fórem els més votats governant en minoria i el mes de novembre de l’any 2016 es va posar una moció de censura des del meu punt de vista immotivada, simplement per les ganes de canviar el govern i comandar. El govern a partir de la moció fins a les noves eleccions de l’any 2019, no fou encertat. Es varen prendre decisions que no eren encertades  i moltes altres coses. Per la meva part, jo faig el possible perquè les relacions amb l’oposició siguin formals i anem donant informació d’aquells assumptes que afecten a tothom. L’oposició vol fer d’oposició moltes vegades, però jo, per la meva part, juntament amb  tot l’equip de govern anem per feina i feina ben feta en benefici de tots.

El somriure de Joan Roter mostra la seva positivitat. (Foto: Jaume Casasnovas)

P.- He vist que tenim tota la plaça de la Vila en obres…

R.- Sí. Ara duem a terme obres d’infraestructures i inversions a tots els nuclis del municipi. Els ajuntaments estem molt limitats pel sostre de despesa per la llei Montoro que ara ja és la llei Montero i això ens fa fer que els pressuposto de l’any 2019 i 2020 estaven molt vinculats a obres importants. En aquests moments estem ja acabant la reforma integral de la Plaça Major de Selva. És una obra que té un preu de 580 mil euros i s’ha dedicat la modernització integral de la plaça tant d’elements a la vista com les infraestructures soterrades de xarxes i cablejats, a més de dotar-la de fàcil accés  per a tothom. Serà una plaça que donarà vida al poble. Per altra banda,  hem canviat el projecte de la rotonda d’accés al municipi, canviant la rotonda per una zona d’estacionament al voltant del cementiri. Un canvi que ens ha comportat un any d’espera.  Jo sempre vaig trobar que la rotonda era innecessària i els aparcaments, sí. També a Moscari estem fent una ruta cicloturista al camí vell d’Inca amb. una intervenció fantàstica gràcies a la gestió del batle de Moscari. A Caimari estem acabant la dotació de serveis per a la dotació de la nova escola. Hem invertit amb fons municipals 325 mil euros per tenir la finca en condicions de solar i en aquests moments l’IBISEC està redactant el projecte de la nova escola amb 160 places d’alumnat.  A Biniamar,  hem fet una neteja de la zona de l’església nova i rehabilitem l’escola del mestre  que la convertim en una aula escolar. Una campanya general de neteja de  camins rurals, marges que havien caigut, pla d’ordenació d’usos de la Comuna de Caimari i estem redactant un pla d’usos de la Comuna de Biniamar.

P.- No aturen de moure coses…

R.- No es pot aturar mai d fer feina. Estem millorant infraestructures esportives, juguem fort amb l’eficiència energètica canviant tots els focus del camp de futbol. La gespa del camp  ja té vint anys i s’ha de canviar i gràcies a una ajuda del Consell de Mallorca ho podrem fer i deixar-la en condicions. Tot això són incentius perquè la iniciativa privada vegi que lo públic es manté i cuida i així és la manera de què ells també inverteixin. És la suma de les dues parts la que és bona per a tothom.

Joan Rotger és una gran amant de la bellesa de l’entorn de Selva. (Foto: Jaume Casasnovas)

P.- Quins projectes de futur teniu a Selva i els seus voltants?

R.- Un dels projectes més important és la creació i ubicació d’un parc verd. Tenim projectes de normativa i d’obres d’execució.  Pel que fa a la normativa  l’any passat vàrem aprovar les limitacions dels nuclis urbans del municipi i així, amb l’ajuda del Consell de Mallorca estem a punt de començar la redacció del pla general urbanístic  del municipi que és molt important a l’hora de desenvolupar i ordenar els recursos que tenim.. Pel que fa a les intervencions que tenim en marxa, hi ha l’escola que hem parlat, un projecte per treure les aigües residuals del torrent de Sa Mosquera a Caimari perquè es pugui fer l’ampliació prevista. Per fer-la, primer s’han de treure els tubs i després el Govern procedirà a ampliar el llit per evitar inundacions com les de l’any 2019. A Selva tenim inversions per continuar amb la modernització de les xarxes de fecals, potables  i pluvials. També els asfaltats nous de carrers.  Una dotació de serveis d’alguns carrers que en són necessaris. A Selva hem augmentat els serveis socials. Ara donem servei a més de 30 famílies.  Modernitzarem l’escoleta… A Moscari i BIniarmar, també hi ha projectes importants que donaran vida i caràcter de tot el poble.  Volem recuperar els serveis dels metges que per culpa de la pandèmia s’han vist minvats. Tenim quatre centres de salut i volem recuperar els serveis que teníem abans de la pandèmia. Lluitem perquè el servei sigui el que toca i que cobreixi les necessitats dels ciutadans.          

 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt