Ara llegint
Joaquín Pourqué; un francès artesà del sabó mallorquí

Joaquín Pourqué; un francès artesà del sabó mallorquí

Encara que sembli que les coses naturals i autòctones siguin una moda, la realitat és que dia rere dia veiem com van creixent dins aquest àmbit les iniciatives de persones arrelades d’una manera o l’altra a la nostra terra. Aquest és, per exemple, el cas de saboner Joaquim Pourqué (França 1970), que ha viscut quasi per tot el món (Mali, Marroc, Carib).

Casat amb una mestra d’escola descendent de sollerics, després de vint anys treballant en empreses turístiques com a director d’hotel, Joaquín Pourqué decidí amb la seva esposa establir-se a una casa que havia estat sempre propietat de la seva família a Sóller. Una casa amb hort de tarongers i llimoneres i un jardí pel gaudi de sembrar-hi cossiols. En definitiva, allò que qualsevol persona voldria tenir, però que no per a tothom és possible per les raons òbvies que tots sabem: preus i oferta. La passió mostrada per Joaquín Pourqué és incommensurable perquè creu amb allò que fa i viu allò que diu. El seu canvi de vida li ha aportat senzillesa, pau i, per descomptat, estima cap a la nostra terra. No para de parlar, però quan parla diu coses, i això no passa molt sovint.

Joaquín Pourqué tenia decidit fer un canvi a la seva vida i comença a formar-se per crear gammes de cosmètics cent per cent naturals.

Arribà a Sóller, ara fa set anys, i de seguida s’integrà amb la gent d’aquí i també com a vicepresident de l’associació França Vall de Sóller. Creà la seva pròpia marca “Jabón de Mallorca” i produeix íntegrament a Sóller els seus sabons amb matèries primeres seleccionades de manera minuciosa per complir amb un estricte estàndard de qualitat.

La majoria dels productes bàsics per a la seva transformació provenen de la Vall de Sóller, famosa per l’excel·lent qualitat de l’oli i els cítrics. La perfecta combinació de l’oli verge de Sóller, extret en fred, pols d’argila i olis essencials de cultiu ecològic, li permet elaborar sabons i cosmètics d’alta qualitat, ultra nutritius, hidratants i suaus.

Pregunta.- Com decideixen vostè i la seva família deixar França i venir a establir-se a Mallorca, concretament a Sóller?

Resposta.- La meva esposa és sollerica, descendent d’emigrants a França i després de pensar-ho molt, decidírem comprar la part de la casa on vivim a la resta dels hereus de la família. Volíem fer un canvi a les nostres vides i aquest envit ens va acompanyar a prendre el nou camí fins a les terres solleriques. Coneixíem Sóller perquè cada any veníem a veure la família i, com sempre, qui coneix Sóller en queda enamorat.

Joaquim Pourqué amb la maquinària artesanal per fer sabons. (Foto: Jaume Casasnovas)

P.- Fou un canvi dràstic?

R.- Totalment. Jo volia fer un canvi radical i m’havia anat formant per arribar a fer el treball de l’elaboració de sabons, olis i perfums de manera manual i totalment ecològic, natural i amb una feina totalment artesanal aquí, a ca nostra. Vaig fer un estudi de mercat per veure com podria funcionar el tipus d’empresa que jo havia pensat i amb l’estudi a la mà vaig veure que tenia possibilitats de dur a terme el meu somni. Era possible i així ho vaig fer. Tenia cinc projectes possibles, però em vaig decantar per aquest i no em vaig equivocar per dues coses: perquè funciona i perquè em sento vertaderament realitzat fent allò que m’agrada, que era allò que jo volia.

P.- Tan fàcil?

R.- Res no és ni fàcil ni senzill. Vaig veure que de cada dia més hi ha més gent interessada, tant d’aquí com forans i estrangers, en els productes autòctons i artesanals de les Illes Balears. Les matèries primeres que tenim aquí, l’oli d’oliva, essencial per fer sabons, em permetia fer la meva feina quasi íntegrament a Sóller i de manera, com he dit abans, totalment artesanal i natural sense additius ni res que no sigui allò que ens dona la mateixa naturalesa. És un projecte que és bo per al medi ambient i l’agricultura, ja que es fa aquí i de manera ecològica. Quasi es pot dir que com a eina de feina per manipular, sols tenc una batedora. La resta és tot manual fet amb les meves mans.

P.- Què fa vostè a més de sabons?

R.- En aquest moment tenc una gamma de vuit sabons. Faig feina amb la sabonificació en fred, com es feia abans, que guarda totes les propietats de l’oli, amb oli verge i olis essencials. D’aquesta manera tenc els sabons oliva taronja, oliva pi, oliva llimona, sempre tenint com a base l’oli d’oliva de la Cooperativa de Sóller. Fa dos anys vaig fer un xampú sòlid i aquest sí que és una mica diferent. D’aquesta manera tenc quatre gammes d’olis corporals fets amb oli d’ametlla de Mallorca. El preu de l’oli d’ametlla és car perquè jo compro l’ametlla a una finca ecològica de Sencelles i val el doble que l’ametlla de la península, però prefereixo molt més tenir els productes autòctons d’aquí. El preu és important, però no és el més important si és un producte ecològic i natural, artesanal i, sobretot, fet aquí. També tenc ja tres perfums fets amb olis essencials amb fruits de taronja i llimona. Sempre treballo pensant amb el medi ambient i per això sempre faig feina sense plàstics, sols cartró i vidre. El meu aval és que tots els productes són cent per cent naturals, fets amb productes d’aquí i amb plantes que jo mateix cerc a les muntanyes que ens envolten. Val a dir també que tot està fet a Sóller. Jo no treballo amb empreses de producció de fora, ans tot al contrari, la producció la faig tota jo.

P.- Tot vol dir tot?

R.- D’allò que és el producte essencial, sí. A la meva cambra de fabricació entren els productes sense manipular i quan surten ja ho fan amb les respectives gammes que ja he esmentat abans. Naturalment les capses, ampolles i altres estris no els puc fer jo i això sí que ho he de comprar fet, però sempre aquí. El disseny està fet també a Sóller per Toni Garau i la impressió es fa a Palma.

P.- Quina titulació té vostè?

R.- Jo he estudiat molt per fer aquesta feina, però per a mi el més important és que tenc, de fa poc, el títol de saboner atorgat pel Consell de Mallorca. Aquest títol s’obté després de com a mínim un any de treball rigorós i controlat demostrable. No és fàcil. No el regalen. S’ha de fer una memòria molt extensa i exhaustiva i alhora passar una inspecció de les instal·lacions, però també de la fabricació davant els inspectors. Jo he de fer un producte davant ells i et van fent preguntes i controlant tot el procés. Aquests controls es fan anualment. Ara estic també preparant tota la documentació per tenir la titulació de perfumer, i el procés és el mateix i en aquest moment estic esperant la visita dels controladors de la Conselleria. He fet cursos amb cosmètica natural sobre producció. França és líder mundial en cosmètica natural.

P.- I això?

R.- Perquè la regulació per a la cosmètica està regulada per la Unió Europea. Com a exemple diré que jo estic d’alta a l’agència espanyola dels medicaments i per això cada any he de passar unes inspeccions molt estrictes i, de fet, he d’enviar mostres a Madrid de tots els meus productes per esser revisats i tenir el vistiplau per poder-los comercialitzar. També he de fer un dossier per a cada producte, que s’ha de notificar a la Unió Europea. Per tot això també necessit certificacions metges toxicològiques que garanteixin que no hi ha perill per a la pell ni per a la salut. El problema, o la sort segons es miri, és que jo he de fer exactament el mateix protocol pel producte que una multinacional. Està clar que les possibilitats personals no són les mateixes per un petit que per un gran, però la seguretat amb la salut és el primer.

P.- Reben algun tipus d’ajudes els artesans?

R.- Sí. El Consell de Mallorca ajuda als artesans i, de fet, jo l’any passat vaig accedir a una subvenció per adquirir un alambí per destil·lar i produir olis essencials. Amb aquest aparell es fa una destil·lació natural de les plantes per treure’n l’essència. Es necessita gran quantitat de matèria per treure’n sols una mica de cada una. Amb aquest alambí he aconseguit posar al mercat l’únic oli essencial de lavanda de Mallorca. Faig també destil·lació per produir perfums i per això necessit les matèries primeres d’aquí i l’aparell que aconsegueix les essències. Així he fet els tres primers perfums de Mallorca cent per cent naturals, ecològics, amb matèries primeres d’aquí i fets a Mallorca. Són perfums de taronja, llimona i lavanda. Hi ha productes semblants, però no són fets ni amb productes d’aquí, ni fets aquí.

P.- Una vegada llest el producte, qui és el seu client de manera preferent?

R.- Ara faig feina molt amb mercats i mercats artesanals o hi vaig jo mateix per poder explicar als visitants tots i cada un dels productes que veuen a la taula. També faig feina amb botigues de Manacor, Sóller, Llucmajor, Alcúdia, Pollença, i Palma. Treballo també amb l’empresa Fet a Sóller, que és un client molt important perquè entén a la perfecció la feina i el producte que faig i l’exporta molt a Alemanya. La cadena Flor de Sal també té els meus productes. Ells també fan productes locals i comercialitzen, com jo mateix, els productes d’aquí. Venc molt per internet. De fet, tenc clients a Estats Units, Holanda, Bèlgica, França, Anglaterra i Alemanya. Tot ajuda i de mica en mica vaig fent. No pretenc fer cap multinacional. Vull viure i produir allò que pugui fer jo perquè crec que és la garantia de fer possible el meu somni. Créixer està bé i és necessari, però no vull perdre el valor de la feina manual i personal. El toc de l’artesà diria jo.

Una part del museu de Joaquim Pourqué. (Foto: Jaume Casasnovas)

P.- Prefereix la qualitat a la quantitat?

R.- És evident que sí. De fet, en aquest moment estic quasi al límit de les meves possibilitats de producció. Per això la meva esposa començarà a ajudar-me un poc amb tasques que no són tan especialitzades, però no per això manco importants. Jo vull continuar fent els productes amb les meves pròpies mans i gaudint de l’art que això suposa. No sé què passarà en un futur, però, ara com ara, prefereixo allò que tu has esmentat: la qualitat a la quantitat. Val a dir que tant el mercat com les matèries primeres són limitades aquí a Sóller i a Mallorca. Per créixer potser hauria de perdre els meus principis i no ho vull fer perquè aquest és el valor diferenciador dels meus productes amb els altres. M’agradaria, això sí, fer nous productes que poden ser molt interessants, però això comportarà molta feina i inversió que en aquests moments no puc fer. En aquest moment estic experimentant amb un bàlsam labial també cent per cent natural. En fi, moltes coses pendents, però hem de pensar que cal anar de mica en mica perquè córrer no duu res de bo.

P.- Hi ha alguna associació que representi els artesans a nivell nacional?

R.- Sí, soc soci de l’Associació de Cosmètica Ecològica i Natural d’Espanya i per això he tingut la primera certificació de les Illes en l’àmbit europeu. M’agrada fer les coses bé. En cosmètica els certificats no són de l’estat com, per exemple, els certificats alimentaris. En cosmètica les certificacions són a través d’associacions que són les que certifiquen la qualitat dels productes. No perquè no siguin títols expedits pels governs vol dir que siguin de menor qualitat o fiabilitat; tot el contrari, els controls són més exhaustius i, de fet, passem els controls a través dels organismes oficials.

P.- Alguna titulació o reconeixement que sigui digne d’esmentar més que els altres?

R.- Sí, fa molt poc l’associació Slow Cosmétique m’ha atorgat la distinció com a primera i única empresa de les Illes Balears reconeguda per ells. Aquesta associació internacional lluita i treballa per una cosmètica més vertadera: sense enganys, sense petroquímica, sense ingredients contaminants o polèmics per a la salut. Des de l’any 2012 aquesta associació felicita les marques o persones i empreses que es comprometen que la bellesa sigui més ecològica, més sana i, sobretot, més ètica. Aquests productes duen el segell d’Slow Cosmétique: fórmules naturals i màrqueting raonable. Aquesta distinció contempla la meva gamma completa de vuit sabons, xampú sòlid, olis corporals i perfums que faig de manera cent per cent natural, artesanalment i al poble de Sóller amb matèries primeres de Sóller i Mallorca. Per a mi ha estat un honor molt gran.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt