Ara llegint
Amics de l’Arxiduc*

Amics de l’Arxiduc*

Fou a sa Pobla, dins la casa pairal dels Verdal, a la Plaça Major, avui casal de la Tercera Edat, on l’Arxiduc Lluís Salvador, acompanyat per Francisco Miguel de los Herreros, el dia 20 de gener de 1872, mentre queia una forta pluja, va comprar la possessió de Miramar de Valldemossa, al seu propietari, l’honor pobler Joan Serra i Serra “Verdal”. La història d’aquest afer és narrat pel mateix Arxiduc al seu llibre “Lo que sé de Miramar”. Aquesta finca, Miramar, va ser la primera propietat de l’Arxiduc a Mallorca i la que va fer arrelar ocasionalment el nòmada Arxiduc a la nostra illa que ell tant va estimar i protegir.

Diseny d’Adolfo Arranz

El passat dissabte, dia 30 de gener, l’Associació Amics de l’Arxiduc, amb el seu president Joan Andreu al capdavant, visità Crestatx, focus generatiu de sa Pobla, la vila i el casal de Can Verdal on hi ha, a la façana, una làpida col·locada el 1996 que recorda aquell històric i important fet del tracte verbal entre l’Arxiduc i Joan Serra “Verdal”, ja que l’escriptura pública no es va signar fins al mes de juny del mateix any.

Tot atenent a una convidada del president senyor Andreu, i pels Amics de l’Arxiduc, vaig pronunciar, abans de dinar, una conferència que havia titulat “Miramar, lligam de sa Pobla amb l’Arxiduc”, basant-me en escrits meus anteriors, tots fonamentats en el llibre del propi Arxiduc, “Lo que sé de Miramar” i altres lectures.

Naturalment també vaig parlar dels Verdal, la família més rica de sa Pobla, i del darrer de la saga, Joan Serra i Serra, amb qui va tractar l’Arxiduc. De les dues filles de Joan Serra, una va restar fadrina i l’altra, Margalida, la que va obrir la porta a l’Arxiduc aquell plujós 20 de gener, es va casar amb l’advocat pobler Miquel Planes Poquet; els fills ja foren Planes. Amb els anys, la denominació de Can Verdal es va anar perdent, imposant-se la de Can Planes, tant a la casa pairal com a tota la gran hisenda.

Per tant és un error greu que un llibre que parla del Museu de sa Pobla, a l’entrada de la vila, digui que en aquell edifici, que no existia l’any 1872, l’Arxiduc hi va comprar Miramar. Desorienta.

Miramar, desvetllament de Ramon Llull, somni de Lluís Salvador, volada de gavina, flaire de romaní.

*Aquest article fou escrit l’any 2009 i pel seu interès el tornem a publicar.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt