Marc Serra: “Sabem quin és el futur que ens espera si no fem canvis per minimitzar els efectes del canvi climàtic”

Marc Serra Martorell (Inca, 2009) sempre ha mostrat interès per cuidar la natura. Amb 12 anys va participar en un projecte Erasmus lligat al medi ambient amb estudiants de diferents països de la Unió Europea i actualment forma part del projecte REMA, la Red de Estudiantes por el Medio Ambiente de la Confederación Estatal de Asociaciones de Estudiantes, que té com a objectiu motivar les persones joves a ser partícips de la transformació que es necessita per preservar l’entorn.
Pregunta.- Tendim a associar els programes Erasmus a estudiants universitaris. Com va sorgir la possibilitat de participar-hi amb només 12 anys?
Resposta.- El programa es va haver d’aturar per la pandèmia i quan es va reprendre hi havia molts intercanvis pendents de realitzar-se. Això va motivar que oferissin als nins de primer d’ESO acollir algun alumne Erasmus. De les possibles famílies, varen triar un alumne que tingués bones notes i bon comportament, a més d’un interès especial en el projecte, i vaig tenir la sort que em varen seleccionar a mi.
P.- En aquest cas era un projecte centrat en la preservació del medi ambient a partir de l’intercanvi de l’alumnat de diversos països. Quins temes es varen abordar?
R.- L’any de l’intercanvi cada delegació va abordar els problemes que ocasiona el canvi climàtic que més repercutien en el seu entorn, com puguin ser la desforestació, els incendis, la contaminació dels aqüífers, etc.

P.- En quins aspectes us vàreu centrar en el vostre institut i quines activitats vàreu fer?
R.- En el nostre institut vàrem tractar la contaminació de la mar, un tema molt important a tota la Mediterrània i a les Balears, a la mar i a les platges que ens envolten.
P.- Vàreu participar una vintena d’alumnes, però el projecte va repercutir a tot el centre…
R.- Sí, ara a la nostra escola existeix la figura del delegat mediambiental, que vetlla perquè hi hagi un sistema de reciclatge a les aules així com una conscienciació entre els mateixos alumnes, parlant d’igual a igual. A més vàrem tenir la iniciativa de pintar diversos claveguerams amb figures de balenes i crancs amb un missatge que posava “aquí comença la mar”, per tal de conscienciar a la gent sobre el fet que el que tiram al clavegueram es diposita a la mar.
P.- D’altra banda, has estat seleccionat pel projecte REMA. Què suposa formar part d’aquesta xarxa?
R.- És una oportunitat única per a conèixer joves de tota Espanya amb les mateixes inquietuds, així com per accedir a molta de la formació que duen a terme experts sobre el medi ambient; a més, gràcies a la xarxa pots viatjar a diferents punts d’Espanya i conviure uns dies amb un grup de gent molt interessant. També he pogut participar en el projecte final, que ha consistit en la creació una guia d’escoles sostenibles per presentar al Congrés dels diputats amb l’objectiu de poder introduir canvis i millores.
P.- La teva família també ha sumat en aquests projectes, ja sigui donant-te suport o acollint alumnes d’intercanvi del programa Erasmus. Què ha suposat l’experiència a nivell familiar? Heu canviat els vostres hàbits?
R.- La meva família ja estava molt conscienciada amb el tema i han estat encantats que jo hi pogués participar. Consideren que és una oportunitat única que he de viure i gaudir.
P.- Has pogut conèixer a altres estudiants amb les mateixes inquietuds que tu. Creus que els joves d’avui en dia estan conscienciats en la importància de cuidar el medi ambient?
R.- Jo crec que sí. Malgrat que no és el gruix dels joves, els que sí ho estan solen ser molt actius i tenir-ho en compte en el seu dia a dia. Sabem quin és el futur que ens espera si no fem canvis generalitzats per tal de minimitzar els efectes del canvi climàtic.
P.- Per la teva experiència, què creus que és necessari canviar per protegir el nostre planeta?
R.- Crec que el primer és ser conscients de la importància de fer canvis. I per això, només cal mirar els fenòmens que ocorren cada any al nostre entorn: la pèrdua de la biodiversitat a la nostra mar, la pèrdua de la posidònia, el fet que ja no hi ha pràcticament 4 estacions sinó només hivern i estiu, les pluges i sequeres intenses i els estius cada vegada més llargs i calorosos.
P.- Quins són els teus pròxims projectes?
R.- En principi el finançament del projecte REMA ha finalitzat i estic a l’espera d’engrescar-me en alguna altra proposta. Mentrestant continuaré sent delegat mediambiental del meu IES.