Ara llegint
Nuria Jiménez: “És important que els nins coneguin el patrimoni per connectar amb el passat i entendre el present”

Nuria Jiménez: “És important que els nins coneguin el patrimoni per connectar amb el passat i entendre el present”

Nuria Jiménez: “És important que els nins coneguin el patrimoni per connectar amb el passat i entendre el present”

Llicenciada en Història, especialitzada en Arqueologia i doctorand en Educació, Nuria Jiménez Pozo (Còrdova, 1976), va impulsar l’any 2014 la creació de la iniciativa Diverarqueólogos, un projecte que té com a objectius principals mostrar el medi natural i el patrimoni als més petits, a través de l’experimentació.

Pregunta.- Com va néixer Diverarqueólogos i com ha anat creixent durant aquests anys?

Resposta.- Diverarqueólogos va néixer davant la necessitat d’ensenyar el nostre entorn patrimonial d’una manera diferent, des d’una altra mirada: la dels més petits. I per això calia aconseguir que hi poguessin interactuar d’una manera divertida, sensorial, i a partir del seu model d’aprenentatge, per la qual cosa ens vàrem centrar en un model majoritàriament experimental.

P.- Quins tipus d’activitats ofereixen per apropar el patrimoni als infants?

R.- Les activitats que desenvolupam estan enfocades a treballar des de totes les àrees de manera global i enriquidora, connectant els nins amb tot allò que els envolta i ensenyant-los que l’arqueologia pot estar connectada amb l’art, la literatura, les matemàtiques, la filosofia… Totes aquestes disciplines tenen un fort component experimental i tenen la seva base al territori com a mitjà principal per entendre el desenvolupament de cada civilització. D’aquesta manera, els nins poden aprendre orientació i a observar l’espai natural a partir d’excursions amb activitats de mapatge; també els oferim tallers de dendrocronologia, que els permeten aprendre la importància dels arbres i els boscos i la configuració d’una població, l’estat del territori en altres èpoques, el clima, etcètera. Hi afegim els tallers de botànica, amb l’objectiu de mostrar-los la importància de les plantes al llarg del temps, des del seu ús més vital, el comestible, fins als usos en cosmètica o medicina, i tallers de terrisseria com a mitjà per connectar la terra amb les diferents cultures: els seus orígens, com sorgeixen les primeres vaixelles i la seva importància a la vida diària.

Una de les activitats de la iniciativa Diverarqueólogos.

P.- Quins jaciments arqueològics podem trobar a Mallorca?

R.- La nostra Illa compta amb un llegat mil·lenari i una enorme riquesa patrimonial. L’existència de jaciments que des de la Prehistòria fins ara reflecteixen una habitabilitat cultural continuada, ens ofereix moltes oportunitats d’ensenyar a nins i nines diferents civilitzacions, així com l’herència cultural fossilitzada.

P.- Entre els objectius de Diverarqueólogos també hi destaca el de mostrar la importància del medi natural al llarg de la història…

R.- L’evolució del medi natural és vital per a l’estudi de la història i les civilitzacions del passat: l’entorn que va envoltar els nostres avantpassats i les relacions amb ell ens ajuden a entendre els seus assentaments i els nostres actuals. Per això, és important que els nins entenguin el patrimoni i l’entorn natural que els envolta (vegetació, animals, zones d’aigua…), ja que els permetrà connectar amb el passat i entendre el present. Aprendre de la importància de determinades plantes i animals del passat els ajudarà a entendre determinats costums, gastronomia o productes locals l’origen dels quals es troben en altres moments de la història. I aquest descobriment els ajudarà a més a protegir el seu entorn patrimonial i natural.

Una sortida a fora vila.

P.- Entre les seves propostes actuals figura ensenyar als infants a crear un hort vertical. Quines seran les passes a seguir i què els aportarà?

R.- Sí, és una activitat que ens feia molta il·lusió. Volem ensenyar als nostres alumnes que amb poc espai i aprenent a optimitzar-ho podem crear un lloc on cultivar els nostres propis aliments alhora que aprenem sobre les plantes de temporada i el cicle natural. Per construir-lo hem triat una galeria a on al llarg del dia li toca de manera adequada la llum del sol, un requisit essencial perquè les verdures, hortalisses i plantes aromàtiques puguin créixer. Els ensenyarem quins tipus de recipients són els més adequats per a la sembra i que els permetin optimitzar l’espai i mirarem quines plantes són de temporada i quines són les més adequades per a aquest tipus d’hort i quines no. Tot seguit, els mostrarem com fer un planter amb les plantes escollides, quin tipus de substrat és el més adequat i quina quantitat d’aigua i amb quina assiduïtat s’ha de regar. La idea és que cada dia els al·lots observin els diferents canvis que pateixen les llavors o plantes ja sembrades.

P.- Els participants en els seus tallers estudiaran les plantes a nivell natural, però també arqueològic o històric. Com connectaran les tasques d’aquest hort amb altres civilitzacions?

R.- Parlarem de la importància de les plantes al llarg de la història i també dels usos i la importància medicinal i cosmètica. Per això, treballarem amb les plantes d’una manera totalment experimental, reproduint alguns dels seus usos a l’antiguitat: farem bàlsams i ungüents presents a l’antiga medicina i elaborarem sabó natural i perfums com a mitjà per descobrir la higiene i cosmètica en altres èpoques; també cuinarem receptes del passat, aprenent de la importància del seu ús en la gastronomia i la seva herència cultural actual.

La sembra de plantes aromàtiques i medicinals.

P.- Què se sap sobre l’ús de la flora de les Balears a nivell medicinal, alimentari o cosmètic al llarg de la història?

R.- Sabem sobre els seus usos gràcies a l’arqueologia i a les fonts documentals que ens en parlen. Un meravellós exemple és la farmàcia de la Cartoixa de Valldemossa, a través de la qual tenim informació sobre la utilitat de les diferents plantes medicinals cultivades als mateixos jardins del monestir i sobre els seus diferents usos farmacològics.

P.- És difícil despertar l’interès dels infants per activitats mediambientals o patrimonials en un context com l’actual, en què preval l’oci digital?

R.- No ho és. La majoria dels nins mostren interès per la naturalesa i el patrimoni, especialment si les activitats comporten una experimentació afegida.

Un taller per a infants.

P.- D’altra banda, les noves tecnologies poden ser una eina eficaç per a la difusió del patrimoni entre les noves generacions?

R.- L’ús correcte de les tecnologies suposa un gran aliat a la difusió del patrimoni. De fet, avui dia hi ha diferents programes que no només ens ajuden a donar difusió del patrimoni, sinó que a través de reconstruccions digitals podem tenir una visió menys esbiaixada de com era el nostre passat més llunyà.

P.- Com impacten les activitats de caràcter mediambiental i patrimonial en la conscienciació i l’educació dels infants sobre el seu entorn?

R.- Els nins reaccionen de manera molt positiva a aquest tipus de tallers o activitats, ja que suposen una manera de vincular el seu entorn amb la seva pròpia identitat.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt