Ara llegint
Pep Jaume, batle de Sant Llorenç des Cardassar: “A Sant Llorenç la vida continua i no ens podem aturar”

Pep Jaume, batle de Sant Llorenç des Cardassar: “A Sant Llorenç la vida continua i no ens podem aturar”

Anar a Sant Llorenç des Cardassar és sempre un gaudi, per la gent que hi habita i més encara pel tracte que dispensen als visitants. És veritat també que no és fàcil deslligar del pensament  les inundacions que tantes vides costaren i tantes desgràcies personals de gent que ho va perdre tot o quasi tot. Això sí, ni l’aigua ni les torrentades pogueren matar el bon caràcter de la gent que allà habita i ni molt manco l’esperit de solidaritat que va créixer entre tots ells. Ja no parlem de la solidaritat de la gent de fora.  Sant Llorenç és un poble gran, però més gran és la seva gent.

Després de 26 de batlia encapçalada per Mateu Puigròs, el passat mes de novembre esdevingué un canvi al davant de l’ajuntament ja pactat pels resultats de les darreres eleccions municipals. Dels quatre anys de legislatura, Puigròs pactà dos anys i mig de batlia amb el seu soci de govern Pep Jaume Umbert que es comprometé a complir el darrer any i mig. Així ho han fet i així va començar una nova etapa política a Sant Llorenç.

Per donar a conèixer a la gent aquest canvi polític i com no, a la persona que fins a finals de la present legislatura conduirà el futur de Sant Llorenç, ens hem entrevistat amb el nou batle, Pep Jaume Umbert, llorencí de tota la vida i de fet nascut allà l’any 1976.

El batle Pep Jaume a les portes de la terrassa de l’ajuntament. (Foto: Jaume Casasnovas)

Pregunta.- Vostè ha substituït a l’anterior batle que ho havia estat durant 26,5 anys.  Com ha esdevingut aquest pacte i aquest canvi?

Resposta.- Nosaltres després de les passades eleccions, pactàrem la batlia dos anys i mig  per Mateu Puigròs en representació de GISCA i un any i mig per jo en representació del PSIB-PSOE. Així ho pactàrem i així ho hem fet sempre pensant en el benefici dels llorencins i llorencines. En el seu moment es pactà no només la batlia sinó que també les àrees de govern i els projectes que s’havien de dur endavant en benefici del municipi. Aquesta feina la solem fer a cada legislatura on cada un exposa els seus projectes i plegats triem els que ens semblen més beneficiosos i millors per a tothom. A partir d’aquí, tothom que estigui d’acord amb això, pot participar en l’equip de govern i qui no, agafa el camí de l’oposició.

P.- És difícil substituir a una persona que ha estat tants d’anys al front de la batlia amb els seus errors i encerts?

R.- No et puc dir ni sí ni no perquè fa molt poc que vàrem fer el canvi.  No diré que sigui difícil perquè crec més aviat que és un tema de responsabilitat. En Mateu ha estat batle durant tants d’anys, ho he estat per qualque motiu que reflecteix més encerts que errades. Per mi ara és un exercici de responsabilitat continuar la seva tasca.

Pep Jaume, un batle sempre rialler. (Foto: Jaume Casasnovas)

P.- Sant Llorenç va patir  unes greus inundacions concretament dia 9 d’octubre de l’any 2018. Hem llegut molt sobre com es troben les infraestructures, obres pendents i la situació en general. Conti’ns vostè la realitat d’avui?

R.- Per part de l’ajuntament s’ha fet moltíssima feina. S’han comprat més de 30.000 metres quadrats de solars urbans que el dia de demà podrien ser edificats i agreujar més encara fets com els que passaren fa poc més de tres anys. Amb aquesta compra s’han tomat edificis, amb altres hi ha convenis per tomar-los en un parell d’anys perquè són habitatges habitats, s’ha presentat projectes al Consell de Mallorca per resoldre el problema de les dues carreteres que són de la seva titularitat, a més de quatre dels cinc ponts que travessen aquestes carreteres. A més d’això, tenim també el tema de la variant i altres. En aquests moments ens trobem una mica aturats perquè tot ha de passar per recursos hídrics que és allà on tenim més endarreriment. Fa dues setmanes em vaig entrevistar amb la presidenta del Govern Francina Armengol i li vaig exposar la possibilitat de crear un equip multidisciplinari i interadministratiu que pugui estar format pel govern, ajuntament, el consell, tècnics, polítics de totes les àrees que tenguin a veure amb la resolució d’aquesta qüestió. Un equip en el qual tothom mostri les seves cartes. El que volem és que totes les idees que surtin vagin pel mateix camí. A nosaltres quan algú ens proposa alguna cosa, ens emociona perquè vol dir que hi han fet feina, però el problema és que les idees arriben amb comptagotes.

P.- Vol dir que malgrat que sigui de mica en mica les institucions van fent camí?

R.- Sí. Molt de mica en mica. De fet, no fa massa, ens presentaren tota una sèrie de propostes per desviar l’aigua per altres llocs. No som nosaltres que els hem de valorar aquestes propostes perquè no som tècnics, però ens agrada veure que almanco hi ha feta feina. Ens fa por que no quedi tot amb propostes i que tot quedi sols amb això. El que pretenem és que aquest equip proposat trepitgi el terreny amb tots els que el conformin i les coses es vagin duent a terme i no quedin dins un calaix. Hem arribat a suplicar solucions a les distintes institucions  perquè la gent de Sant Llorenç no està tranquil·la.

Pep Jaume és un batle de poble que va per feina. (Foto: Jaume Casasnovas)

P.- Vostè ho ha dit. La gent no està tranquil·la. Com ha esdevingut aquest temps que ha passat tot pensant que hi ha hagut gent que ha perdut família, béns… Com es gestiona tot això.

R.- La part econòmica ens va anar molt bé per les ajudes solidàries que vàrem rebre de la gent que arribaren a uns 2,7 milions d’euros que anàrem distribuint de manera equitativa en funció dels mals dels immobles. Les pèrdues personals, sentimentals i emocionals no es podran recuperar mai per molts de doblers que tinguem i això és quasi el més trist de tot. Durant molt de temps en aquests carrers afectats hi va haver molt de silenci. Tot estava molt trist perquè lo que havia passat fou molt fort. Sí que és vera que la vida continua i hem de mirar cap endavant.  Estam molt agraïts de les atencions que tothom va tenir amb nosaltres perquè fórem una trista notícia seguida per tot el món i aquest fet va fer possible que rebéssim moltes ajudes que mai ens haguérem imaginat. Els llorencins, però, ja tenen ganes de girar pàgina i no repicar les campanes cada vegada que arriba el dia 9 d’octubre o fer un acte. Això ha passat i s’ha de recordar perquè no torni a passar, això no obstant, hem de començar a acceptar i oblidar. Altrament, hi ha moltes formes de morir. La pena, la tristor i el neguit  també maten.

P.- Què ha estat la figura de Rafel Nadal per la gent de Sant Llorenç en un moment tan difícil i tràgic com el viscut el mes d’octubre de 2018?

R.- Nosaltres valorem molt positivament la figura de Rafel Nadal en aquells moments tan complicats. De fet, el vàrem fer fill adoptiu fa alguns mesos. Ell va venir com a Rafel Nadal que tenia familiars aquí, no com a Rafel Nadal Esportista. De fet, la seva padrina era llorencina i va anar a veure unes ties seves que estaven bé i va recórrer altres llocs de familiars seus que estaven bé. La seva presència va fer que el nostre drama fos conegut internacionalment. Vàrem rebre ajudes fins i tot de clubs esportius alemanys, que veient que Rafel Nadal s’havia implicat i que era part afectada, malgrat que fos de manera indirecta, va fer que els seus seguidors i amics se sensibilitzessin envers la nostra situació. A part del milió d’euros que la seva fundació va donar. Però ja no és això. No es tracta de doblers, sinó del fet. Hem de pensar que Rafel Nadal és un esportista professional que s’haguera pogut lesionar amb els problemes que això li haguera pogut comportar. Cada dia hi havia camions que foradaven les rodes per mor dels ferros que hi havia davall tot el fang. Era molt fàcil fer-se mal, així i tot, Nadal fou un ciutadà més que es posà unes botes i va treballar tant com qualsevol. Fou un voluntari més i, tant a ell com als altres, els ho hem d’agrair de veritat.

El repòs del guerrer a la clastra de l’ajuntament. (Foto: Jaume Casasnovas)

P.- Quins projectes de futur tenen per Sant Llorenç?

R.- Els projectes els marca el full de ruta que com he dit abans vàrem consensuar a més d’algunes altres intervencions derivades encara de les inundacions. Una plaça del costat de l’ajuntament que va patir la torrentada, s’ha hagut de refer de nou i sofrirà un canvi de nom que serà un homenatge a tots els voluntaris. Els llorencins i llorencines triaran el nom. Tenim pendent acabar el poliesportiu de Sa Coma que ja fa molts d’anys que està començat i no s’acaba, una obra important a Son Carríó, el centre de la Tercera Edat de Sant Llorenç…

P.- Ja per acabar, com valora la tasca del seu antecessor?

R.- Ja ho he dit al principi. Molt malament no ho ha fet quan ha estat batle en set legislatures. La meva valoració és positiva i d’agraïment. Vull aprofitar per donar els molts d’anys a tothom i encoratjar a la gent a tenir precaució especial amb els contagis de la COVID-19.

Molts d’anys!

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt