Ara llegint
Rosa Andreu (S’Obrador): “El nostre objectiu és que no se tudi producte i donar servei als pagesos”

Rosa Andreu (S’Obrador): “El nostre objectiu és que no se tudi producte i donar servei als pagesos”

Rosa Andreu (S’Obrador): “El nostre objectiu és que no se tudi producte i donar servei als pagesos”

A S’Obrador d’APAEMA produeixen uns 40 mil pots de transformats a l’any. D’aquesta manera donen una sortida comercial als productes dels pagesos que ho demanen, però també experimenten i en creen de nous. Rosa Andreu és enginyera agroalimentària i responsable de S’Obrador. S’encarrega de la seva coordinació i del control de qualitat.

“Una marmita per a S’Obrador” és el títol de la campanya de micromecenatge que ha iniciat l’Associació de Productors d’Agricultura Ecològica de Mallorca (APAEMA) a la plataforma Goteo.org. L’objectiu és adquirir una marmita de cuina industrial, una eina essencial per millorar el servei que presta als petits productors ecològics. D’aquesta manera podrien automatitzar processos, facilitar la feina dels treballadors, homogeneïtzar les elaboracions, crear nous productes i escalar receptes per arribar a grans consumidors.

Pregunta.- Què és S’Obrador d’APAEMA?

Resposta.- S’Obrador es va crear l’any 2019 gràcies a APAEMA i la cooperativa Fruits Secs, que és allà on estam ubicats. La idea era crear un espai perquè els pagesos poguessin transformar aquells excedents o destinar els pics de producció a fer transformats. D’aquesta manera podien amortir aquests pics i alhora tenir més temps per vendre el producte i, a més, amb un valor afegit. La premissa també era que fos un espai on es pogués transformar producte 100% eco i comptar amb tots els ingredients i bases per poder-ho fer.  

Al principi s’oferia només el servei de transformació, un pagès ens duia el producte i noltros el transformàvem i li tornàvem, però amb el temps vàrem veure que també seria efectiu crear una marca pròpia. Llavors es va crear la marca de S’Obrador amb la que tenim un parell de referències al mercat, el que produïm més són cigrons mallorquins cuits. 

Producció de cigrons cuits a S’Obrador d’APAEMA. Foto cedida.

“La idea era crear un espai perquè els pagesos poguessin transformar aquells excedents o destinar els pics de producció a fer transformats.”

P.- Per tant, a S’Obrador produïu els transformats, però després hi ha diferents opcions alhora de presentar el producte al consumidor.  

R.- Si, tenim les dues vies. Hi ha diferents tipus de perfils, hi ha productors que han obert via comercial i que ja tenen les seves etiquetes, la seva marca, etc. com per exemple, Ses Terres de Pedro Osuna, un productor d’Artà. I n’hi ha d’altres que són productors d’horta però tenen un pic de tomàtiga que no poden comercialitzar i ens demanen que els hi facem salsa de tomàtiga o un altre transformat, i en aquest cas posam una etiqueta genèrica que conté tota la informació, però ells no es veuen amb coratge de crear la marca. I després l’altra via, que és la marca de S’Obrador, en aquest cas feim totes les tasques de comercialització i distribució. 

A més de donar servei als pagesos, a S’Obrador produeixen productes amb la seva marca. Foto cedida.

P.- Quants de pagesos empren aquestes instal·lacions?

R.- N’hi ha que són molt estables i n’hi ha que són puntuals, que venen quan un producte té un pic o no ha sortit tan be com per treurer-lo a mercat fresc. En total, són al voltant d’una quinzena anuals. 

P.- Com és el procés d’elaboració? Ho feis tot a ma?

R.- La problemàtica que tenim noltros és que com ens adaptam moltíssim al tipus de producte i al tipus de transformat que vol fer el productor, no podem tenir una maquinària molt específica per un tipus de producte, llavors la maquinària que tenim sol ser de més petita escala i molt diversificada. Hem fet bastanta inversió, però si que encara requereix bastanta manipulació.

El procés d’elaboració dels transformats requereix molta feina manual. Foto cedida.

P.-Heu iniciat una campanya de micromecenatge perquè necessitau una marmita professional.

R.- Una marmita és una olla que té una forma especial d’encalentir, no és només foc de base, i a més té voltadores i te lleva la feina d’anar girant el producte dins l’olla. A més te una capacitat més gran que les olles que tenim ara. Creim que és una inversió estratègica perquè ens evitaria problemes d’aquesta calor directe des de base, i el fet de no haver de voltar perquè no s’aferri ens permetrà produir més quantitat alhora. 

“Amb aquesta marmita podríem transformar més producte i alhora ens permetria enfocar-nos en altres produccions.”

P.- Ara teniu problemes per donar resposta a la demanda dels pagesos?

R.- Per ara ho anam treguent com podem. El projecte sorgeix per donar aquest servei i molt poques vegades hem dit que no, al final tots són el nostre fill. Amb aquesta marmita podríem transformar més producte i alhora ens permetria enfocar-nos en altres produccions, perquè ara mateix, així com produïm, la cocció ens lleva temps de feina i de persones, i aquest temps ens permetria transformar altres productes i ajudaria a obtenir productes de millor qualitat.

P.- Què suposa pels pagesos poder aprofitar aquest servei de transformació?  

R.- Pel pagès suposa no perdre producte. Per exemple, ara el mercat està saturat de tomàtiga i molta no té sortida, al final, per a un producte que tendria una vida útil d’una setmana, tens 2 anys per comercialitzar-ho, això pot ser molt estratègic per ells. I llavors hi ha altres pagesos que han decidit directament que la seva via comercial és fer producte transformat. Per tant, S’Obrador els hi facilita aquestes dues sortides, que segurament no tendrien si no féssim aquesta feina.

“Per exemple, de la marca S’Obrador, produïm uns 10 mil pots anuals de cigrons cuits, també feim moltes confitures cítriques, aquest hivern n’hem feta de mandarina, taronja i llimona.”

P.- Quins son els productes que més elaborau?

R.- Tenim unes 60 receptes en marxa. En tenim moltes perquè al final el nostre objectiu és que no se tudi producte i donar servei a tots els pagesos que ho demanin, i clar, ens hem d’adaptar a una diversitat molt gran. Per exemple, de la marca S’Obrador produïm uns 10 mil pots anuals de cigrons cuits, també feim moltes confitures cítriques, aquest hivern n’hem feta de mandarina, taronja i llimona. I ara estam amb transformats de tomàtiga que també surten bastant, i després cosetes més específiques com l’hummus, cremes de verdures, olives en conserva…

A S’Obrador també es fa experimentació per a crear productes nous. Foto cedida.

P.- D’on treis aquestes receptes? Estau experimentant per fer productes nous?

R.- Si, noltros contínuament estam fent R+D, però sempre partim de la premissa de tenir en compte quins productes podrien funcionar i quins productes produeix Mallorca. Ara per exemple estam provant un pesto 100% mallorquí, i si tot va bé, aviat el treurem al mercat.

Sempre miram quins productes es produeixen aquí, en quins es genera excedent, com els hi podem donar un valor afegit i quines receptes podem crear que puguin funcionar al mercat. Des d’aquesta base es generen les receptes. Com? De moltes maneres, el personal de cuina té una idea i ens posam a experimentar, o un pagès diu, tenc aquest producte i m’agradaria provar de fer això, i a partir d’aquí començam a provar i si surt un producte que ens agrada el tiram endavant. 

“Ara per exemple estam provant un pesto 100% mallorquí, i si tot va bé, aviat el treurem al mercat.”

P.- Quins productes transformats tenen més sortida? 

R.- Quin productes poden funcionar? També és un poc loteria perquè fer un producte super bo tampoc et garanteix que tendràs una resposta de mercat brutal. Anam fent proves. Amb Ses Terres, Pedro Osuna fa dos anys va treure uns packs de salses coentes i pareix que va bé. Però contínuament estam experimentant, anam observant i de vegades arriba un moment que veim si funciona, i si no funciona, el deixam de produir. 

P.- Necessitau aquesta marmita perquè sigui viable S’Obrador?

R.- Si, perquè al final has d’anar a ser òptim. La transformació, el producte i tot a Mallorca està encarit. Tot el que és manipulació manual, a més si tens el risc de tudar produccions perquè les màquines que tens no són optimes per transformar… tot això afecta moltíssim a la viabilitat d’un projecte. Tot el que t’ajuda a que sempre el producte sigui el més estable possible, coccions més ràpides… tot això ajuda, sinó al final el que feim és tapar forats.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt