Ara llegint
Surt la primera guia d’excursions en família editada per Turisme Petit

Surt la primera guia d’excursions en família editada per Turisme Petit

Turisme Petit és una plataforma que va néixer per donar a conèixer les possibilitats que tenim, principalment a Mallorca, per fer excursions en família i nins petits. La seva pàgina web turismepetit.com té milers de visites de gent animada i necessitada de conèixer els llocs on poder gaudir de la natura amb infants. El seu creador, Tomue Fiol, és l’ànima d’aquesta història. Acaben  de publicar el seu primer llibre en forma de guia anomenat “Turismo petit, excursiones y lugares de interés para disfrutar de Mallorca con niños”. És una publicació molt didàctica que té l’èxit assegurat. Turisme Petit col·labora assíduament amb la nostra publicació i per aquest motiu, ens hem volgut apropar a la seva creació i al seu creador.    

Pregunta.- Turisme Petit avança també cap a el paper. Com ha esdevingut aquesta  idea de fermen AQUEST llibre d’excursions familiars?

Resposta.- Aquest any Turisme Petit compleix 10 anys de trajectòria i vam pensar que era una bona manera de celebrar-ho. El projecte online va néixer d’una necessitat o mancança que vam veure que teníem les famílies a Mallorca, que era la manca d’informació organitzada i adequada d’aquelles coses que podíem fer en família. Curiosament en aquests anys ningú s’ha llançat a l’aventura d’oferir alguna cosa similar en format paper. Sí que hi ha algunes guies d’excursionisme per a famílies però aquesta és la primera guia que recopila tota mena d’informació sobre llocs d’interès, gastronomia, platges per anar amb nens, festes, fires, llocs d’acampada, … Tot en una mateixa guia i pensat 100% per a famílies.

Tomeu Fiol, amant de la fotografia i l’excursionisme.

P.- Quina idea a Primat a l’hora de triar els excursions per fer la publicació?

R.- Majoritàriament ens hem guiat per les preferències dels seguidors de la web que  en 10 anys s’han visitat més de 4’5 milions de pàgines i l’han visitat més de 1’4 milions de persones. Informació més que suficient per poder fer una selecció. A més dins de la guia oferim el Top Ten en un preciós mapa creat per a l’ocasió, ocupant la primera posició el Salt des Freu que és l’excursió amb la qual comença la guia.

P.- Qui ha fet els feines de redacció, maquetació i il • lustració?

R.- La redacció l’he feta jo, ja que gran part del contingut és de la pròpia pàgina web, però he volgut aprofundir més en alguns punts i revisat nombroses publicacions per ampliar la informació i perquè la guia no fos una simple recopilació d’excursions o llocs de interès.Per exemple hi ha un apartat molt complet de “fires i festivals” que hem realitzat consultant fins i tot amb guies antigues de Mallorca com una revisió del “Calendari de festes de les Illes Balears i Pitiüses” que es va fer el 1992 sota la supervisió de Gabriel Janer Manila i que va ser editat per l’Editorial Alta Fulla i la Fundació Serveis de Cultura Popular. Per desgràcia, un llibre descatalogat què per fortuna, conservem un exemplar.

P.- Moltes hores de feina?

R.- Encara que pugui semblar una simple guia hi ha moltes hores de treball per poder oferir un contingut de qualitat útil per a les famílies.

La il·lustració de la portada, la iconografia i el mapa Top Ten de l’interior, són a càrrec de Maria Bombassat que és el pseudònim artístic de Maria Dolors Abujas. És il·lustradora i llicenciada en Belles Arts. Actualment i  des de fa anys viu a Mallorca. Entre els seus projectes cal destacar la seva participació en el Carnet de Voyage – Illes Canàries de Manolo Blahnik, el quadern de viatge il·lustrat realitzat per a la campanya de promoció turística Gran Canària Illa de Conte i la realització de diaris de viatge de diversos països. Vam estar molt contents de poder comptar amb una artista així especialitzada en viatges i que va saber plasmar a la primera l’essència del que volíem transmetre amb la portada.

La maquetació ha anat a càrrec de l’editorial però sota la nostra supervisió per aconseguir que fos el més visual possible. En aquest sentit estem molt satisfets amb el resultat final i el gran treball realitzat pels editors.

La portada de la guia presentada per Turisme Petit dissenyada per Maria Bombassat.

P.- Aquesta  ha Estat una primera passa cap al paper. Te previst continuar i fins i tot fer-ho extensiu a la resta d’Illes?

R.- Ens agradaria per descomptat, però crec que l’Illa dóna encara per a un altre llibre. A més, la major part de les sortides les fem a Mallorca. Volem recordar que Turisme Petit es basa en experiències que hem realitzat nosaltres mateixos en família.

Encara que és veritat, que fidels als nostres estil, també hem estat a  la resta d’Illes i hem escrit nombrosos articles recomanant llocs d’interès. També hem realitzat diversos viatges a diferents ciutats del món i donaria per a alguna guia més. Per exemple, a la web també podem trobar una de les guies en línia més completa sobre Nova York en família, ja que vam fer un exhaustiu estudi abans i després de viatjar per oferir el màxim d’informació a les famílies abans de viatjar incloent temes de permisos de entrada, millors mètodes de pagament, assegurances, …

P.- Com és comercialitza el llibre i a on és pot comprar?

R.- El llibre ja està disponible a la majoria de llibreries de Mallorca i també es pot comprar en línia a través de  la Web d’Òrbita Editorial: http://www.edorbita.es/es/

P.- Les excursions per fer en família sempre han estat de moda però ara molt més amb el tema de l’COVID-19. Ho han notat vostès?

R.- Rotundament sí.  Per donar una dada contundent, durant el confinament les visites a la pàgina web pràcticament van baixar a zero, i una vegada que les restriccions ja permetien sortir almenys a realitzar excursions, les visites es van disparar fins a arribar a gairebé 65.000 en un només mes, batent rècords històrics de la web en els seus 10 anys.

En xarxes socials,  l’interès ha estat majúscul i el nostre compte d’instagram per exemple, https://www.instagram.com/turismepetit/, a triplicat els seus seguidors en qüestió de setmanes.

És clar que hi ha una necessitat i les famílies han respost de manera meravellosa a les nostres propostes conscients que és un oci segur.

P.- Vostès han Estat sempre a les Xarxes socials. Continuarà Turisme Petit a les Xarxes o s’anirà barrejant entre el paper i internet?

R.- Seguirem majoritàriament en xarxes ja que realment és on hi ha la major part de el públic i no només el jove, com moltes vegades podem pensar. Els nostres seguidors es mouen entre els 35 i 55 anys. Ens agradaria editar alguna guia més però sobretot ens agradaria que aquesta es pogués traduir en altres idiomes ja que al cap a la fi el  que oferim és contingut turístic per gaudir de Mallorca en qualsevol època de l’any.

Tomeu Fiol amb la guia el dia de la presentació als Jardins de la Misericòrdia.

P.- Què destacaria vostè com a tret fonamental de les excursions de persones majors i aquelles que són per fer en família.

R.- Fonamentalment serien les distàncies i el nivell de dificultat, sobretot quan parlem de nens. Busquem rutes que siguin fàcils de realitzar però que suposin un contacte directe amb la natura i el nostre entorn. És la millor manera d’aprendre a estimar la nostra Illa i sobretot aprendre a cuidar-la.

P.- I ja per acabar. Com sorgí la idea de crear aquesta  plataforma de Turisme Petit?

R.- Turisme Petit sorgeix de la necessitat de moltes famílies de tenir un lloc on poder informar-se de forma adequada del que podem fer en família.Això, a priori, pot semblar una obvietat, i és cert que ara hi ha molta més informació que fa 10 anys que pràcticament era nul·la; però fins i tot avui dia, en rutes que hem realitzat recentment, ens ha sorprès el mal senyalitzades que estan amb el conseqüent perill de perdre’s. Ens sembla una cosa especialment greu quan vas amb nens petits ja que no podem deixar lloc a la improvisació.

Turisme Petit s’esforça a informar de la forma més detallada possible perquè puguem gaudir de moltes excursions sense por de perdre’ns.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt