Ara llegint
Els Pagesos Ecològics de Mallorca denuncien que els conseller no els ha volgut rebre per lliurar-li el seu manifest

Els Pagesos Ecològics de Mallorca denuncien que els conseller no els ha volgut rebre per lliurar-li el seu manifest

El Conseller no ens ha volgut rebre, però no ens cansarem de reclamar. Fora vila està tocada i hem de menester suport ARA, del govern i del poble

Els Pagesos Ecològics de Mallorca (APAEMA, APAEM i APAEEF) es varen reunir ahir a Porreres en una reunió urgent a la que hi assistiren més de 30 productors ecològics. En aquesta reunió varen consensuar un manifest, des de la producció agrària ecològica, que actualment ja integra més del 20% de la superfície de conreu.

Avui una representació de pagesos ecològics ha acudit a la seu Conselleria d’Agricultura a presentar el manifest, però no ha aconseguit ser rebuda pel conseller Joan Simonet. “El conseller no ens ha volgut rebre, però no ens cansarem de reclamar. Fora vila està tocada i hem de menester suport ara, del govern i del poble”, han indicat.

Enfront de les mobilitzacions pageses que s’estan donant arreu de la Unió Europea, la Xarxa de Pagesos Ecològics de Balears, integrada per les associacions de productors ecològics APAEMA, APAEM i APAEEF, desitgen fer saber que la pagesia de les Illes Balears “està al límit”.

“El canvi climàtic, amb les contínues sequeres i fenòmens meteorològics extrems, l’excés de burocràcia, els sobrecosts provocats per la insularitat i les pressions humanes damunt del sòl rústic estan provocant una desafecció galopant dels productors i productores que condueixen, si no s’hi posa remei, a la seva desaparició”.

Volen deixar clar que “donam suport a l’Agenda 2030 i les Estratègies Farm to Fork i Biodiversitat que va marcar la Comissió Europea”. Per això “no volem ni una passa enrere en la normativa ambiental, la Transició ecològica ni en l’objectiu de reduir en un 50% l’aplicació de fitosanitaris, que posaria en qüestió la salut de les persones i de l’agroecosistema”.

El manifest consensuat ahir demana vuit actuacions urgents i concretes, que són aquestes:

Reducció de la burocràcia i de les gestions administratives imposades en els darrers temps que van en augment amb la nova PAC. L’administració ha d’assumir la seva corresponsabilitat i reactivar les oficines comarcals del FOGAIBA com a espais de suport al pagès.

Acceleració de la resolució de les ajudes i dels pagaments pendents que té FOGAIBA. El camp no s’atura, l’administració sí.

Aplicació de la Llei turística pel que fa a consum obligat de producte local als establiments hotelers, assolint una quota de producte ecolocal. L’administració ha de donar exemple amb la compra pública de producte ecolocal per a menjadors, hospitals, etc.

Transvàs de fons de l’Impost de Turisme Sostenible cap a l’activitat agrària per fer front als sobrecosts que patim els pagesos de Balears. Si volem mantenir la ramaderia extensiva i les explotacions de policultiu de secà s’haurà de reconèixer econòmicament el seu impacte positiu al territori.

Pla de xoc per aturar l’abandonament de l’activitat agrària i la manca de relleu generacional. Mentre el sector primari no sigui atractiu per als joves, no anam enlloc.

Aplicar el decret de sequera per poder sostenir les guardes ecològiques. Planificació a mitjà i llarg termini per adaptar-nos al canvi climàtic. La sequera ja no és un fenomen puntual i cal actuar ja.

Moratòria de llicències per a noves activitats impròpies del sòl rústic mentre no hi hagi un planejament clar, com és el cas d’habitatges i fotovoltàiques.

Exigim eleccions al camp. Volem una veu agroecològica dins el sector.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt