Ara llegint
Acord perquè els ramaders puguin enterrar els animals de grans dimensions a Son Reus a 38 euros la tona

Acord perquè els ramaders puguin enterrar els animals de grans dimensions a Son Reus a 38 euros la tona

El Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca ha acordat amb EMAYA obrir la cel·la d’enterrament controlat per a animals de grans dimensions que s’ubica a Son Reus per donar resposta a la problemàtica que havia traslladat la Conselleria d’Agricultura. La cel·la d’enterrament es troba a l’abocador de coa i l’empresa pública EMAYA es l’encarregada de gestionar-la.

El Pla Director Sectorial de Residus No Perillosos de Mallorca, aprovat pel Ple del Consell de Mallorca en data 9 de maig de 2019, especifica que el servei públic insularitat de la institució ha de tractar aquests residus obligatòriament. Amb l’obertura de la cel·la es dona un servei imprescindible per al sector ramader de Mallorca.

Mae de la Concha, consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern de les Illes Balears, ha destacat que «l’obertura d’aquesta cel·la d’enterrament serà de gran ajuda per facilitar la feina al sector ramader de Mallorca, que veu satisfeta una petició històrica per poder gestionar l’enterrament d’animals amb totes les garanties ambientals i sanitàries».

Per part seva, Aurora Ribot, vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca, ha explicat que aquest dipòsit «era molt necessari pel sector ramader de l’illa i especialment en aquest context». Ha insistit que «amb l’obertura d’aquesta cel·la facilitam i normalitzam la gestió d’aquests residus que per les seves dimensions suposaven un veritable problema tant per als ramaders com per  al servei insularitzat».

A partir d’ara, la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació pot tramitar davant ENESA (Entitat Estatal d’Assegurances Agràries) i Agroseguro l’activació de la línia d’assegurança agrària de retirada de cadàvers i la licitació d’un gestor autoritzat de SANDACH (Subproductes d’origen Animal No Destinats al Consum Humà), que farà la recollida dels animals i els traslladarà a la cel·la. Aquesta assegurança es finança en un 55 % entre el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i la Conselleria d’Agricultura. Cobreix la retirada, el trasllat, i les taxes d’ús de la cel·la.

La taxa que haurà de pagar és la corresponent a la DOA (deixalles d’origen animal) de 37,73 euros per tona. Cal recordar que el Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient va bonificar aquesta taxa amb el màxim permès a la llei, a més de fer una aportació de 100.000 euros per reduir el preu al màxim possible. L’objectiu és que la gestió d’aquests residus no fos un agreujant a la complicada situació que viu el sector primari a Mallorca.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt