Ara llegint
Balears i Canàries fan front comú per defensar les especificitats del sector primari davant l’Estat i Europa

Balears i Canàries fan front comú per defensar les especificitats del sector primari davant l’Estat i Europa

Balears i Canàries fan front comú per defensar les especificitats del sector primari davant l'Estat i Europa

El conseller d’Agricultura, Pesca i Medi natural de les Illes Balears, Joan Simonet, juntament amb el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, i el director general d’Agricultura, Fernando Fernández, ha visitat avui Tenerife per reunir-se amb el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Sobirania Alimentària de Canàries, Narvay Quintero. La trobada, celebrada a la seu del Govern de Canàries, ha servit per intercanviar experiències i coneixements sobre la gestió del sector primari i per establir una col·laboració entre les dues comunitats insulars.

L’objectiu principal de la reunió ha estat crear un front comú per defensar les peculiaritats del sector agrícola i ramader insular davant l’Estat i la Unió Europea. Simonet ha destacat la importància de compartir problemes i solucions per millorar els serveis al sector agroramader. En la reunió, Simonet ha exposat diverses característiques del sector primari insular, com la limitació d’aigua i territori, els problemes de transport, i la necessitat d’una comercialització justa per als productors. Ha insistit que aquestes particularitats requereixen un tractament especial en el marc de les subvencions del Govern d’Espanya.

Durant la visita, Simonet i el seu equip han conegut les polítiques de promoció de productes de qualitat diferenciada de Canàries i projectes com «Créixer Junts», que promouen sinergies entre el sector primari i el turístic. Simonet ha subratllat la importància d’aquestes iniciatives per millorar la comercialització dels productes locals i la seva exportació. A més, ha destacat el paper del sector primari en la conservació del territori i la millora del paisatge.

Per la seva banda, Narvay Quintero ha destacat la importància de la cooperació entre les dues comunitats per millorar la qualitat i les condicions de vida dels professionals del sector agrari. Ha subratllat la necessitat que la normativa europea i estatal consideri les singularitats dels sistemes insulars per evitar desavantatges en les ajudes directes.

Els recursos hídrics

Un altre tema abordat durant la reunió ha estat l’escassetat de recursos hídrics. Simonet ha mostrat interès en els projectes canaris d’ús d’aigües regenerades per a reg agrícola. Després de la trobada, s’han visitat les instal·lacions de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) del nord-est de Tenerife, a Valle Guerra, per conèixer de primera mà aquestes tecnologies.

La visita ha començat amb la benvinguda del president del Govern de Canàries, Fernando Clavijo, i del vicepresident de l’executiu, Manuel Domínguez. Aquest intercanvi d’idees i iniciatives marca l’inici d’una cooperació fructífera entre Balears i Canàries per enfortir el sector primari i afrontar conjuntament els reptes futurs.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt